Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Οκτ-2020 13:54

  Βρίσκει στηρίγματα για το θετικό πρόσημο το Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Να απορροφήσει τις πιέσεις που εκδηλώνονται σε επιλεγμένους τίτλους προσπαθεί αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δυσκολεύεται καταφέρνει εντούτοις να κρατήσει τα θετικά του εδάφη, με στηρίξεις από αρκετές μετοχές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,40% στις 635,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,59% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.516,29 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,72% στις 296,94 μονάδες.

  Αν και η αγορά δέχεται πιέσεις από τους τίτλους που έδωσαν κέρδη τις προηγούμενες ημέρες, εντούτοις καταφέρνει να κρατηθεί πέριξ των 635 μονάδων, καθώς έχει σημαντικές στηρίξεις από μερίδα του ταμπλό. Το άτυπο rotation, επομένως, συνεχίζεται, με τους τίτλους να διαδέχονται στις θέσεις των στηρίξεων, την ώρα που οι απαραίτητες διορθώσεις συνεχίζονται, βελτιώνοντας έστω και ελαφρώς τη ρευστότητα της αγοράς.

  Στο μεταξύ η αγορά "διαβάζει" τα ψιλά γράμματα του προϋπολογισμού, πέρα από τα σενάρια για την ανάκαμψη του 2021, η αξιοπιστία των οποίων θα κριθεί από την πορεία της υγειονομικής κρίσης. Το κεφάλαιο που απασχολεί ιδιαίτερα, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι το ποσό που θα δαπανηθεί για επενδύσεις, με την εικόνα μέχρι τώρα είναι αυτή της αύξησης στα 10 δισ. ευρώ περίπου από 6,75 δισ. ευρώ σήμερα (μία κίνηση που στηρίζει και το στόχο για αύξηση των επενδύσεων κατά 30%). Νέα μέτρα στήριξης μπορούν να ληφθούν και στη συνέχεια, όπως γίνεται φανερό από ένα ευέλικτο και ενισχυμένο αποθεματικό 3,2 δισ. ευρώ πού προβλέπεται για το 2021.

  Πάντως, θετικά λειτουργεί και η νέα ανάλυση της Euler Hermes, η οποία θεωρεί μεταξύ των μεγάλων "όπλων" της Ελλάδας τη στήριξη της ΕΚΤ, το υψηλό "μαξιλάρι" ρευστότητας, το μεγάλο κέρδος από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται φέτος να έχει πολύ καλύτερη πορεία από ό,τι αρχικά αναμενόταν και να μην σημειώσει τις χειρότερες επιδόσεις στην ευρωζώνη όπως είχαν σπεύσει πολλοί να εκτιμήσουν. Επιπλέον, παρά την αύξηση του χρέους, η βιωσιμότητά του καθώς και η πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές δεν κινδυνεύουν, προειδοποιώντας όμως πως η δημοσιονομική στήριξη δεν πρέπει να αποσυρθεί πρόωρα καθώς θα "χτυπήσει" την ανάκαμψη, αφού ο αντίκτυπος στην οικονομία των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα φανεί σταδιακά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +4,93% του Φουρλή και το +4,28% της Aegean ξεχωρίζουν, με τη ΔΕΗ να είναι στο +3,28% και τις ΟΛΠ, ΟΠΑΠ και Πειραιώς να έπονται με άνοδο ανώτερη του 2%. Κέρδη 1,65% σημειώνει η Εθνική και 1,28% η Jumbo, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Motor Oil, Eurobank, Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Βιοχάλκο διορθώνει σήμερα κατά -1,32%, με την Coca Cola και τον Ελλάκτωρ να λειτουργούν επίσης ως βαρίδια, με το -1,56% και -1,22% που σημειώνουν αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης, Titan και Alpha Bank.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ