Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 17:28

  Σημαντική άνοδο έφερε το stock picking στο Χρηματιστήριο

  Με άλμα 4% πάνω από τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με τη βοήθεια και πάλι του ενεργειακού κλάδου, το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με σημαντικά κέρδη σήμερα, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος της Παρασκευής, ενώ σημαντική στήριξη είχε και από την άνοδο των διεθνών αγορών και τις εγχώριες επιχειρηματικές εξελίξεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,24% στις 633,43 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 627,33 μονάδων (+0,27%) και 634,06 μονάδων (+1,34%). Ο τζίρος ανήλθε στα 37,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 21,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 369 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,39%, στις 1.507,37 μονάδες, ενώ στο +0,76% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 887,14 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 294,81 μονάδες.

  Ο ενεργειακός, όπως και ο κατασκευαστικός, κλάδος έχει μπει μπροστά στην ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου, από τις 614 μονάδες της 24ης Σεπτεμβρίου, αν και έχει να αντιμετωπίσει και το βαρίδι ορισμένων τίτλων που δείχνουν να πλήττονται σοβαρά από την υγειονομική κρίση, αλλά και των τραπεζών. Αν η ανάκαμψη των σχεδόν 20 μονάδων συνοδευόταν και από την άνοδο του τζίρου, τότε η αγορά θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα υπέρ της και να δει τις αντιστάσεις της με περισσότερες αξιώσεις, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους αναλυτές.

  Όπως μάλιστα αναφέρει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities, το αναιμικό σκηνικό συναλλαγών και ενδιαφέροντος έχει πλέον εδραιωθεί στην αγορά καθώς οι εκκρεμότητες σε διάφορα μέτωπα, αλλά και η απειλή ενός τοπικού lockdown λειτουργούν ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση. Ωστόσο, η γενική εικόνα δεν δείχνει ότι το ΧΑ είναι μια αγορά ευκαιρίας, αφού οι επιδόσεις έρχονται από πολύ συγκεκριμένους κλάδους ή εταιρείες, με το Χρηματιστήριο επί τού παρόντος να παραμένει μια αγορά μετοχών αυστηρά επιλεκτική και με σχετικά μικρό βάθος ενδιαφέροντος ως προς τις μετοχές που θεωρούνται παντός καιρού.

  Στο ίδιο μήκος και ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ο οποίος τονίζει ότι αυτό που προβληματίζει είναι η παραμονή της συναλλακτικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα. Ο τραπεζικός φυσικά είναι και ο κύριος υπαίτιος για την αισθητή μείωση του τζίρου το τελευταίο διάστημα. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει εύκολα σε περίπτωση που δούμε ανοδική σοβαρή αντίδραση, θυμίζοντας ότι το τελευταίο 6μηνο η αγορά συσσωρεύει με βασανιστικούς ρυθμούς.

  Τεχνικά τώρα, η 6μηνη συσσώρευση ακόμα δεν έχει δώσει σημάδια λύσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα βγάλει πραγματική κίνηση, με τις 637 και τις 642 μονάδες να είναι τα δύο κοντινά επίπεδα αντίστασης. Κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να φέρει την αγορά και πάλι στις 667 μονάδες. Από την άλλη, οι 620 μονάδες είναι το βασικό επίπεδο στήριξης, η διάσπαση του οποίου θα μας φέρει και πάλι αντιμέτωπους με τις 612 μονάδες.

  Σε επίπεδο FTSE 25, ο δείκτης χρειάζεται τη διάσπαση των 1.514 μονάδων για να μπορέσει να στοχεύσει τις 1.602 μονάδες, με ενδιάμεσες τις 1.550 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έχει στήριξη στις 285 μονάδες, η κατοχύρωση των οποίων μπορεί να δώσει συνέχιση στις 263 μονάδες. Από την άλλη, κατοχύρωση των 310 μονάδων θα φέρει εκτόνωση προς τις 338 μονάδες σε πρώτη φάση.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +4,30% της Βιοχάλκο, αλλά και το +3,78% του Μυτιληναίου και το +3,39% της ΔΕΗ έδωσαν σημαντική ώθηση στην αγορά, με τις Motor Oil, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Άνω του +1% έκλεισαν οι Φουρλής, Σαράντης, Jumbo, Coca Cola και Titan.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ, με τις Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Ελλάκτωρ να κλείνουν χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, Λάμδα και Τέρνα Ενεργειακή έκλεισαν με μικρές απώλειες, ενώ τα Ελληνικά Πετρέλαια υποχώρησαν κατά 2,25% και η Aegean βρέθηκε στο -3,94% στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ