Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 14:09

  Διατηρεί τον ανοδικό του ρυθμό το Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τη βουτιά, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς όμως να επιχειρεί την αποφασιστική διαφυγή από τα επίπεδα των 630 μονάδων, αλλά καταφέρνοντας παράλληλα να απορροφήσει κάποιες πιέσεις που εκδηλώθηκαν νωρίτερα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,89% στις 631,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 12,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,8 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.501,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,79% στις 296,69 μονάδες.

  Η αγορά δεν επιχειρεί να κάνει την μεγάλη κίνηση σήμερα, παρά να μείνει πάνω από τις 630 μονάδες και να ανακτήσει μέρος της διόρθωσης της Παρασκευής. Ωστόσο, αυτό που προβληματίζει είναι η παραμονή της συναλλακτικής δραστηριότητας σε χαμηλά επίπεδα, που σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, ο τραπεζικός φυσικά είναι και ο κύριος υπαίτιος για την αισθητή μείωση του τζίρου το τελευταίο διάστημα. Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει εύκολα σε περίπτωση που δούμε ανοδική σοβαρή αντίδραση θυμίζοντας ότι το τελευταίο 6μηνο η αγορά συσσωρεύει με βασανιστικούς ρυθμούς.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο τραπεζικός κλάδος περιμένει τις εξελίξεις μετά και την κατάθεση πρότασης για bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος. Και η ανάγκη λύσης είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι φαίνεται μιας και η σωστή λειτουργία του κλάδου μπορεί να κάνει την διαφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Χρηματιστηριακά συνεχίζει να έχει την πιο άσχημη εικόνα μιας και χάνει το 66% της αξίας του από αρχές έτους. Από την άλλη έχουμε και τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης να είναι καθαρά ανοδικοί σε μία αγορά που ουσιαστικά παραμένει στάσιμη.

  Τεχνικά τώρα, η 6μηνη συσσώρευση ακόμα δεν έχει δώσει σημάδια λύσης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα η αγορά θα βγάλει πραγματική κίνηση, με τις 637 και 642 μονάδες να είναι τα δύο κοντινά επίπεδα αντίστασης. Κατοχύρωση του δεύτερου μπορεί να φέρει την αγορά και πάλι στις 667 μονάδες. Από την άλλη, οι 620 μονάδες είναι το βασικό επίπεδο στήριξης, η διάσπαση του οποίου θα μας φέρει και πάλι αντιμέτωπους με τις 612 μονάδες.

  Σε επίπεδο FTSE 25, ο δείκτης χρειάζεται τη διάσπαση των 1.514 μονάδων για να μπορέσει να στοχεύσει τις 1.602 μονάδες, με ενδιάμεσες τις 1.550 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έχει στήριξη στις 285 μονάδες, η κατοχύρωση των οποίων μπορεί να δώσει συνέχιση στις 263 μονάδες. Από την άλλη, κατοχύρωση των 310 μονάδων θα φέρει εκτόνωση προς τις 338 μονάδες σε πρώτη φάση.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ συνεχίζει με το +3,39%, με τις Εθνική, Σαράντη, Coca Cola, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Φουρλή, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Jumbo, Motor Oil, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Λάμδα, Alpha Bank, Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ.

  Τα Ελληνικά Πετρέλαια δεν έχουν μεταβολή, ενώ Βιοχάλκο, Τέρνα Ενεργειακή και Titan σημειώνουν ήπια πτώση. Η Aegean εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις, σημειώνοντας απώλειες 2,40%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020