Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 12:28

  Citi: Υψηλοί οι κίνδυνοι για sell-off στις αγορές αλλά… αγοράστε στη βουτιά – Κορυφαία η Ελλάδα σε μερισματική απόδοση διεθνώς

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου


  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι παγκόσμιες αγορές μετοχών θα αντιμετωπίσουν σημαντικές προκλήσεις τους επόμενους μήνες, όπως σημειώνει η Citi η οποία επισημαίνει πως παρά τους κινδύνους συνεχίζει να συστήνει τοποθετήσεις στις "βουτιές" των χρηματιστηρίων, ενώ τηρεί στάση "overweight" στις αγορές των ΗΠΑ και τις Αναδυόμενες Αγορές μεταξύ των οποίων τοποθετεί και την Ελλάδα, η οποία μάλιστα έχει και την υψηλότερη μερισματική απόδοση διεθνώς με βάση τα μεγέθη του 2020.

  Όπως τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, εξηγώντας τους κινδύνους για τις αγορές το επόμενο διάστημα, οι προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) εξακολουθούν να φαίνονται πολύ υψηλές, ένα δεύτερο κύμα του COVID-19 είναι πιθανό να διαταράξει την οικονομική ανάκαμψη και οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ βρίσκονται σε εξέλιξη. Όλα φαίνεται να αυξάνουν την αβεβαιότητα στις αγορές, αν και οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα παρέμβουν σε περίπτωση που το sell-off είναι βίαιο.

  Πιο αναλυτικά, η Citi επισημαίνει πως με βάση τις μέσες προβλέψεις της διεθνούς κοινότητας των αναλυτών, ο διεθνής δείκτης EPS αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 18% το 2020 και να ανακάμψει στο +28% το 2021. Η Citi από την πλευρά της αναμένει πτώση της κερδοφορία της τάξης του 25% το 2020 και ανάκαμψη +20% το 2021. Έτσι οι διεθνείς αναλυτές σε μέσο όρο αναμένουν ότι στα τέλη του 2021 τα EPS θα είναι 5% υψηλότερα από τα τέλη του 2019. Η Citi εκτιμά πως αυτή η πρόβλεψη είναι πολύ αισιόδοξη και αναμένει ότι η κερδοφορία θα είναι 10% χαμηλότερη από το 2019 στα τέλη του επόμενου έτους. Αυτό, μαζί με τον πιθανό αντίκτυπο των lockdowns που προκαλεί στις οικονομίες διεθνώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας, υποδηλώνει ότι οι υποβαθμίσεις EPS είναι πιθανό να ξαναρχίσουν τους επόμενους μήνες. Αυτό θα αποτελούσε τροχοπέδη για τις αγορές μετοχών, και ιδίως για τις κυκλικές μετοχές.

  Οι ελληνικές μετοχές

  Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές η Citi επισημαίνει πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τα κέρδη ανά μετοχή φέτος θα σημειώσουν πτώση της τάξης του 16,1%  σε σχέση με το 33,8% που θα σημειώσει η Ευρώπη και με το 23% που θα σημειώσει η περιοχή της CEEMEA (Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική). Ωστόσο, το 2021 αναμένεται πως τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών εισηγμένων, θα σημειώσουν δυναμικό ριμπάουντ της τάξης του 29,5% και μεγαλύτερο του διεθνούς μέσου όρου (+28,1%) καθώς και του μέσου όρου στις ΗΠΑ (23,5%), αλλά χαμηλότερο της Ευρώπης (+38%).

  Ο ελληνικός δείκτης p/e (εκτίμηση για το 2020) διαμορφώνεται σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Citi, στο 14,9 και αρκετά χαμηλότερα από τα επίπεδα του διεθνούς και του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όταν το εκτιμώμενο p/e για τον παγκόσμιο δείκτη MSCI διαμορφώνεται στο 24,1 και του ευρωπαϊκού στο 20,8. 

  Παράλληλα, στα υψηλότερα και τα πιο ελκυστικά επίπεδα διεθνώς διαμορφώνεται η μερισματική απόδοση των ελληνικών μετοχών το 2020 και στο 5,6%,  έναντι για παράδειγμα, μόλις 3% για τις ευρωπαϊκές μετοχές, 2,1% για τις μετοχές διεθνώς και 2,2% για τις μετοχές στις αναδυόμενες αγορές. 

  ΧΣΑ

  Εκλογές ΗΠΑ

  Οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ θα βρεθούν στο επίκεντρο των αγορών το επόμενο διάστημα. Ο Τζο Μπάιντεν φαίνεται να είναι ο πιο πιθανός νικητής, αν και κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει την πιθανότητα της επανεκλογής Τραμπ, μετά τις τελευταίες εξελίξεις όπου ο Αμερικανός Πρόεδρος διαγνώστηκε θετικός στο κορονοϊό. Ο Tobias Levkovich, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Citi για την περιοχή των ΗΠΑ, ανησυχεί ότι το αποτέλεσμα μπορεί να αμφισβητηθεί μετά. Ανησυχεί επίσης για την αύξηση των εταιρικών φόρων σε περίπτωση που επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί. Η προοπτική υψηλότερων φόρων υπεραξίας θα μπορούσε να προκαλέσει εκτεταμένο sell-off στις αμερικάνικες εκλογές, όπως προειδοποιεί.

  Οι κεντρικές τράπεζες ενισχύουν τις αποτιμήσεις

  Ενώ οι προκλήσεις για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών παραμένουν σημαντικές, οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν έτοιμες να παράσχουν υποστήριξη. Οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι οι αγορές ενεργητικού από τις κεντρικές τράπεζες θα αγγίξουν τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικά στο 12μηνο μετά τις αρχικές ανακοινώσεις των QE λόγω πανδημίας, μία σχεδόν τριπλάσια στήριξη από την υψηλότερη που έχει σημειωθεί στο παρελθόν. Οι αγορές ενεργητικού θα μπορούσαν να επιταχυνθούν εάν τα χρηματιστήρια υποχωρήσουν προς το τέλος του έτους. Το QE έχει υπάρξει παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντικό στις πιστωτικές αγορές όπου η πτώση των spreads ενθάρρυνε επίπεδα ρεκόρ εταιρικών εκδόσεων ενώ και η έκδοση μετοχών από τις εισηγμένες σημείωσε επίσης σημαντική άνοδο.

  Με τις κεντρικές τράπεζες να στηρίζουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, ακόμη και όταν το EPS πέφτει, οι αποτιμήσεις μετοχών έχουν αυξηθεί απότομα. Ο δείκτης MSCI AC World διαπραγματεύεται τώρα με εκτιμώμενο p/e 12μήνου στο 19x από 16x στις αρχές του έτους. Σημειώνεται πως αυτός ο δείκτης αποτίμησης κορυφώθηκε στο 24x το 2000, αν και οι τρέχουσες σχετικές αποτιμήσεις φαίνονται πολύ λιγότερο "τεντωμένες" από τότε. Το 2000 οι αποδόσεις των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων ήταν στο 6%, ενώ τώρα είναι στο 0,6%.

  Σε γενικές γραμμές, επισημαίνει η Citi, οι αμερικανικές μετοχές φαίνονται πιο ακριβές, διαπραγματεύονται με P/e στο 21x.  Άλλες αγορές μετοχών φαίνονται λιγότερο "τεντωμένες", με την Ιαπωνία να διαπραγματεύεται στο 18x, την Ευρώπη στο 17x και τις Αναδυόμενες Αγορές στο 14x.

  Buy the dips

  Έτσι, όπως τονίζει η Citi, υπάρχουν πολλοί λόγοι ανησυχίας στις αγορές - το δεύτερο κύμα COVID-19, οι υποβαθμίσεις EPS, οι χαοτικές εκλογές στις ΗΠΑ και οι υπερβολικές αποτιμήσεις μετοχών, ειδικά στις ΗΠΑ. Όλα αυτά μπορεί να αποδειχθούν οδυνηρά για τις παγκόσμιες αγορές μετοχών τους επόμενους μήνες, αλλά η Citi εκτιμά ότι οποιαδήποτε αδυναμία στις αγορές θα προκαλούσε πιο επιθετικές ενέργειες από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτό είναι πιθανό να διατηρήσει τις παγκόσμιες αγορές μετοχών σε στενό εύρος διακύμανσης το επόμενο διάστημα.

  Προς το παρόν προβλέπει ήπια κέρδη έως τα μέσα του 2021, υποδηλώνοντας ότι θα πρέπει κάνεις να αγοράσει στις πτώσεις των μετοχών. Το να στηριζόμαστε στις κεντρικές τράπεζες για τη στήριξη των μετοχών ενόψει των αδύναμων θεμελιωδών στοιχείων μας κάνει να νιώθουμε άβολα, όπως τονίζει, ωστόσο έτσι έχουν τα πράγματα οπότε ο κίνδυνος για βίαιες διακυμάνσεις είναι περιορισμένος. Οι στόχοι της Citi υποδηλώνουν ότι οι καλύτερες αποδόσεις θα σημειωθούν από τις Αναδυόμενες Αγορές και οι πιο αδύναμες από την αγορά της Ιαπωνίας.

  Η Citi συνεχίζει έτσι να τηρεί overweight στάση για τις μετοχές των ΗΠΑ ενώ δηλώνει overweight και για τις Αναδυόμενες Αγορές όπου όπως τονίζει οι αποτιμήσεις φαίνονται φθηνές και τα κέρδη ανά μετοχή έχουν κινηθεί αρκετά "γερά". Παράλληλα, υποβαθμίζει την Ευρώπη σε underweight, τονίζοντας πως το πρόσφατο ράλι έχει ωθήσει πολύ υψηλά τις αποτιμήσεις, ενώ στάση underweight τηρεί και για την Ιαπωνία.

  χ
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ