Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 05-Οκτ-2020 11:03

  Με χαμηλό κόστος η άνοδος στο Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με κέρδη, αλλά και με χαμηλό τζίρο, κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο επιχειρεί να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 630 μονάδων, στηριζόμενο κυρίως σε τίτλους που δείχνουν να αντιμετωπίζουν την υγειονομική κρίση με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,89% στις 631,21 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,2 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,02% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.501,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,86% στις 296,88 μονάδες.

  Το αναιμικό σκηνικό συναλλαγών και ενδιαφέροντος έχει πλέον εδραιωθεί στην αγορά καθώς οι εκκρεμότητες σε διάφορα μέτωπα (Τράπεζες, Ενέργεια) αλλά και η απειλή ενός τοπικού lockdown λειτουργούν ανασταλτικά στην επενδυτική διάθεση, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα του εξαμήνου έδειξαν αντοχές και λαμπρές εξαιρέσεις εταιριών με το ισοζύγιο ζημιογόνων να είναι κερδοφόρο. Ωστόσο η γενική εικόνα δεν δείχνει ότι το ΧΑ είναι μια αγορά ευκαιρίας αφού οι επιδόσεις έρχονται από πολύ συγκεκριμένους κλάδους ή εταιρίες, με το ΧΑ επί τού παρόντος να παραμένει μια αγορά μετοχών, αυστηρά επιλεκτική και με σχετικά μικρό βάθος ενδιαφέροντος ως προς τις μετοχές που θεωρούνται παντός καιρού.

  Ο Οκτώβριος αν και έχει καταγράψει ιστορικές απώλειες στο παρελθόν (-9,12% 2000, -27,9% 2008, -13,7% 2014, -7,5% 2018) έχει στατιστικά θετικό αποτύπωμα κλείνοντας 14 φορές θετικός στα τελευταία 20 χρόνια. Πέρα από την στατιστική υπάρχουν γεγονότα τα οποία μέσα στο μήνα θα δώσουν ένα πιο απτό δείγμα γραφής έχοντας αντίκρισμα και στην αγορά. Τον Οκτώβριο αναμένονται οι δεσμευτικές προσφορές της τιτλοποίησης Galaxy που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια 10,5 δις ευρώ της Alpha Bank, ενώ μέσα στον μήνα οι τράπεζες αναμένουν ακόμα την διατύπωση των όρων της συμμετοχής τους στην Bad Bank.

  Η τεχνική εικόνα βελτιώθηκε χωρίς όμως να βγάζει κάποια αισιοδοξία. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 634,7 μονάδες συναντώντας τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών για να υποχωρήσει εντός του γνώριμου πλέον εύρους διακύμανσης των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Οι ταλαντωτές πήραν μια ανάσα από την γρήγορη υποχώρηση των προηγούμενων εβδομάδων χωρίς όμως να υποδεικνύουν και κάτι εξαιρετικό, στοιχείο το οποίο αποτυπώθηκε και στο τζίρο ο οποίος έμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

  Το διάγραμμα μπορεί να ανέστειλε κάποιους φόβους άμεσης δοκιμασίας των 600 μονάδων ωστόσο δεν έβγαλε πάθος, ένταση δηλαδή στην άνοδο που εξέθετε τους πωλητές στην γενική εικόνα. Το σύρσιμο του Δείκτη συνεχίστηκε και από ότι φαίνεται μάλλον θα συνεχιστεί και την εβδομάδα που ανοίγει σήμερα αφού το ενδιαφέρον παραμένει αυστηρά εστιασμένο με λιγοστούς πρωταγωνιστές, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Βιοχάλκο και πάλι πρωταγωνίστριες της ανόδου, με κέρδη 3,59% και 2,24% αντίστοιχα, με τις ΑΔΜΗΕ, Jumbo, Σαράντη, Εθνική, ΟΛΠ, Coca Cola και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, Motor Oil, Alpha Bank, Titan και Λάμδα, με την Τέρνα Ενεργειακή να μην έχει πρόσημο. Ήπια πτωτικά, στον αντίποδα, κινούνται οι Φουρλής και Ελλάκτωρ, με την Aegean να είναι στο -1,37%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ