Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 01-Οκτ-2020 14:19

  Ισχυρά στηρίγματα για τις 630 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Ισχυρά στηρίγματα για τις 630 μονάδες βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σταθερά ανοδικά κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τους τίτλους που ξεχώρισαν με τα αποτελέσματά τους στο τρίμηνο της κορύφωσης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και από τη βελτίωση του κλίματος στις διεθνείς αγορές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,30% στις 632,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 18,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.509,53 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,56% στις 304,94 μονάδες.

  Η αγορά βλέπει πλέον μεμονωμένα τους τίτλους που οι εισηγμένες τους έδειξαν αντοχές σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον όπως αυτό που βίωσε ο κόσμος το δεύτερο κυρίως τρίμηνο του έτους. Και μπορεί, σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάσθηκε η Μονάδα Ανάλυσης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, να υπήρξε μείωση του κύκλου εργασιών κατά 19,4%, της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 33% και "βύθιση" των κερδών προ φόρων και μετά φόρων το α’ εξάμηνο του έτους, ωστόσο υπήρξαν εισηγμένες που ξεχώρισαν.

  Θετική αντίδραση και κερδοφορία εμφάνισαν οι κλάδοι των Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, η Τεχνολογία, οι Τηλεπικοινωνίας, τα προϊόντα Προσωπικής Φροντίδας και τα Φάρμακα ενώ καλύτερη απόδοση σε σχέση με το σύνολο εμφάνισαν οι κλάδοι των Βιομηχανικών προϊόντων και των Τροφίμων και Ποτών. Αντιθέτως αρνητική απόδοση και μεγαλύτερη και από του συνόλου εμφάνισαν οι κλάδοι Ταξίδια και Αναψυχή, οι Ενεργειακές επιχειρήσεις, το Εμπόριο, τα Καταναλωτικά Προϊόντα, οι Πρώτες Ύλες και η Ακίνητη Περιουσία.  

  Την ίδια ώρα, θετικά λειτουργεί και η διόρθωση των εκτιμήσεών της για την ύφεση της ελληνικής οικονομίας φέτος, που προχώρησε η Fitch Solutions, καθώς οι επιδόσεις της Ελλάδας στο β’ τρίμηνο, όπως φαίνεται, ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο όταν στην αρχή της πανδημίας η πλειονότητα των αναλυτών προέβλεπε πως η χώρα μας θα σημειώσει τη βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη λόγω του βάρους του τουρισμού. Ειδικότερα, η Ελλάδα θα σημειώσει ύφεση της τάξης του 9%, από 10,4% που είχαν προβλέψει στις αρχές Ιουλίου. Η ανάκαμψη του ελληνικού ΑΕΠ το 2021 τοποθετείται στο 5,6% και ελαφρώς χαμηλότερα της πρόβλεψης του Ιουλίου και του 5,9%.

  Πάντως, η αγορά δεν έχει αποτρέψει την εστίασή της στο σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία μιας bad bank, η οποία θα διαχειριστεί έως 40 δισ. ευρώ, από το απόθεμα των NPLs που θα απομείνει μετά την "εκκαθάριση" μέσω του "Ηρακλή" και τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού. Οι λεπτομέρειες του σχεδίου όπως π.χ. το ακριβές χρονικό διάστημα για την απόσβεση των ζημιών  ή τυχόν προϋποθέσεις για το ύψος των δανείων που θα μπορεί να μεταβιβάσει η κάθε τράπεζα στην AMC αναμένεται να εξειδικευτούν μέσα στον Οκτώβριο κατόπιν των συζητήσεων των εμπλεκόμενων πλευρών.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημειώνει άλμα 10,40%, με την Ελλάκτωρ να ακολουθεί με κέρδη 8,67% και τον Φουρλή με 3,17%. Άνω του 2% είναι η άνοδος σε Εθνική, Titan και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ άνω του 1% σε ΟΠΑΠ, Coca Cola, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Πειραιώς, ΟΤΕ και Σαράντης.

  Ήπια ανοδικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, Λάμδα και ΕΥΔΑΠ, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Alpha Bank να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, Jumbo και ΔΕΗ, με την Aegean να υποχωρεί κατά 2,58%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ