Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 14:00

  Προσπάθεια αντίδρασης εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης εκδηλώνεται στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μοιρασμένα είναι τα πρόσημα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών το οποίο καταβάλει προσπάθεια να παραμείνει πέριξ των 625 μονάδων. Η αγορά δείχνει να απορροφά τις πιέσεις και να βρίσκει στηρίγματα από δεικτοβαρείς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,41% στις 625,94 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,47% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.494,66 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,58% στις 302,91 μονάδες.

  Με τον ΑΔΜΗΕ και τον Ελλάκτωρ το ΧΑ προσπαθεί να παραμείνει στη ζώνη των 625 μονάδων, απορροφώντας τις πρωινές πιέσεις που δέχτηκε, φτάνοντας τον γενικό δείκτη έως τις 618 μονάδες. Αν και η αγορά δεν δείχνει διαθέσεις ωραιοποίησης της εικόνας του τριμήνου που λήγει σήμερα (window dressing), τουλάχιστον επιχειρεί να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και να διατηρήσει το "μαξιλάρι ασφαλείας" από κρίσιμα τεχνικά επίπεδα.

  Όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, ο γενικός δείκτης ήδη διανύει 6 μήνες συσσώρευσης χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση. Η έννοια του χρόνου, όμως, παίζει ίσως και τον πιο σημαντικό ρόλο στην κίνηση του όποιου τίτλου. Συνήθως μετά από μία μεγάλη συσσώρευση η αγορά εκτονώνει προς κάποια κατεύθυνση, καλύπτοντας έδαφος πολύ γρήγορα. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα επίπεδα μεταξύ 612 και 670 μονάδων είναι το μεγάλο μέρος των αγοραστών και των πωλητών. Και όπως όλα δείχνουν έχουν τελειώσει με τις κινήσεις τους, καθώς ο τζίρος μειώνεται, μέχρι η αγορά να αλλάξει επίπεδο.

  Πάντως για να αλλάξει επίπεδο η αγορά θα πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τον αντίκτυπο της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία. Αλλά μετά τη Citigroup που αναθεώρησε επί τα χείρω την εκτίμησή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η UniCredit προχώρησε σε βελτίωση, καθώς τοποθετεί τη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ στο 9,1% από 9,5% πριν δύο εβδομάδες και από 16% που ήταν η εκτίμησή της τον Ιούνιο.

  Η ιταλική τράπεζα επισημαίνει ότι οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας παραμένουν θολές λόγω της έντονης αύξησης των νέων κρουσμάτων του κορονοϊού από τα τέλη Ιουλίου, όταν τα σύνορα της χώρας άνοιξαν εκ νέου. Αυτό ώθησε μέχρι τώρα την κυβέρνηση να επαναφέρει τοπικούς περιορισμούς στην κοινωνική δραστηριότητα, αλλά αξιωματούχοι ενδέχεται να εξετάσουν το ενδεχόμενο επέκτασής τους στην υπόλοιπη χώρα εάν ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη συνεχίσει να αυξάνεται. 

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ με το +3,87% και ο ΑΔΜΗΕ με το +3,25% οδηγούν την αγορά, ενώ θετικά λειτουργούν και τα άνω του 2% κέρδη σε Motor Oil, Jumbo και Πειραιώς. Τα κέρδη σε ΟΛΠ, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Titan και Eurobank ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Σαράντης, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ και Εθνική.

  Στον αντίποδα, Aegean, Coca Cola και Φουρλής εξακολουθούν να ασκούν πιέσεις, αλλά έχουν περιορίσει λίγο πάνω από το 1% τις απώλειες τους, με τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με ήπια πτώση. Χωρίς μεταβολή η ΓΕΚ Τέρνα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Kυκλοφορεί μαζί με το
  FORBES ΟΚΤ 2020