Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 30-Σεπ-2020 11:11

  "Άμυνα" παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο

  «Άμυνα» παίζει και σήμερα το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Αρνητικό είναι και σήμερα το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών το οποίο προσπαθεί να υψώσει τις άμυνές του πέριξ των 620 μονάδων και ενώ η επιφυλακτικότητα εκ μέρους των αγοραστών συνεχίζεται, ειδικά στους δεικτοβαρείς τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,76% στις 618,63 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 3,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,78% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.476,18 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,09% στις 297,87 μονάδες.

  Μετά την αντίδραση της Δευτέρας, η αγορά όχι μόνο δεν μπορεί να βελτιώσει περαιτέρω την εικόνα της, την τελευταία μέρα του εννεαμήνου, αλλά προσπαθεί να απορροφήσει τις πιέσεις που δέχονται αρκετοί δεικτοβαρείς τίτλοι του. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει, επίσης, καθηλωμένη, αποτελώντας εδώ και πολύ καιρό την κανονικότητα σε μια αγορά που αδυνατεί να βγει από τα βαλτώδη ύδατα των 600-650 μονάδων.

  Και πώς μπορεί να ενεργοποιήσει τους αγοραστές την ώρα που τα νέα μέτρα έναντι της εξάπλωσης του κορονοϊού βρίσκονται στο τραπέζι και οι προσδοκίες για μια ισχυρή ανάκαμψη το δεύτερο μισό του έτους έχουν καταρρεύσει. Το ΑΕΠ παρέμεινε σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το τρίτο τρίμηνο του έτους και με την προοπτική που ανοίγεται για το τελευταίο τρίμηνο να είναι άκρως αρνητική. Πλέον, ακόμη και αν δεν έχουν ανακοινωθεί οι επιδόσεις του γ’ 3μηνου, η πλειονότητα της αγοράς μιλά για ένα ακόμη χαμένο έτος, επισημαίνουν οι περισσότεροι εγχώριοι αναλυτές.

  Σημειώνεται πως σύμφωνα με πηγές του Capital.gr, διανύουμε την πιο κρίσιμη εβδομάδα όσον αφορά την εξέλιξη της διασποράς του κορονοϊού στην Αττική, στο τέλος της οποίας αναμένεται να φανεί ποια ήταν η επίπτωση των τελευταίων μέτρων που έχουν επιβληθεί και –το σημαντικότερο– εάν θα χρειαστούν νέες παρεμβάσεις για τη συγκράτηση της εξάπλωσης. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Στόχος είναι να αποφευχθεί το lockdown στην Αττική, η οποία και συγκεντρώνει μεγάλο μέρος της εθνικής παραγωγής της χώρας.

  Πάντως σε επίπεδο τριμήνου, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 2,43%, με το εύρος της διακύμανσής του να περιορίζεται σε λιγότερο από 60 μονάδες, ή από τις 612 έως τις 670 μονάδες. Σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 3,53%, με την πτώση του τραπεζικού δείκτη να φτάνει το 17,29%, αποδεικνύοντας ότι είναι και ο αδύναμος κρίκος της αγοράς.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ΓΕΚ Τέρνα, Coca Cola, Βιοχάλκο, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Λάμδα και Εθνική ασκούν πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς σημειώνουν απώλειες άνω του 1%. Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Φουρλής, Ελλάκτωρ, Aegean, Motor Oil, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

  Στον αντίποδα, ο ΑΔΜΗΕ συνεχίζει και σήμερα την καλή του πορεία, καταγράφοντας κέρδη 1,30%, με τις Jumbo, Titan, Σαράντη, ΟΛΠ και Πειραιώς να ακολουθούν με μικρά κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ