Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 17:27

  Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο

  Ελεγχόμενο profit taking στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε διορθώσεις τίτλων επιδόθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών να "χαλούν" την τελική εικόνα της αγοράς, η οποία όμως βρήκε στηρίγματα σε αρκετούς τίτλους, διατηρώντας την παραμονή της στα επίπεδα άνω των 623 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,29% στις 623,36 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 621,24 μονάδων (-0,63%) και 625,84 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 35,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 301 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,12%, στις 1.487,72 μονάδες, ενώ στο +0,59% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 855,77 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 0,36% στις 301,15 μονάδες.

  Με τη βοήθεια μερίδας του ενεργειακού και του κατασκευαστικού κλάδου η αγορά κατάφερε να κρατήσει υπό έλεγχο τις κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών που εύλογα αναμένονταν σήμερα, μετά τη χθεσινή αντίδραση, αλλά δεν κατάφερε να κρατήσει το ανοδικό του τέμπο. Άλλωστε με τον χαμηλό τζίρο που διακινήθηκε (το ήμισυ των συνολικών τεμαχίων εστίασαν στη μετοχή της MIG), η επιλεκτικότητα ήταν εμφανής. 

  Η βασική ανησυχία βέβαια, αυτή της εξάπλωσης του κορονοϊού, δεν έλειψε ούτε σήμερα, μετά και τις τελευταίες ανακοινώσεις από τις αρμόδιες αρχές για τα κρούσματα καθημερινά. Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, μπορεί οι αρμόδιοι να προσπαθούν να αποφύγουν ένα γενικό lockdown που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία, εντούτοις ο διαρκής φόβος νέων μέτρων δεν λειτουργεί διαφορετικά. Ο φόβος και η επιφυλακτικότητα σαφώς αναστέλλει κάθε επενδυτική απόφαση σε μια οικονομία που παλεύει μόνη της, με μόνα τα μέτρα της κυβέρνησης, να επανέλθει στην κανονικότητα.

  Το φάσμα άλλωστε ενός δεύτερου lockdown εξακολουθεί να επικρέμεται στην οικονομία, με την αγορά να έχει μάλιστα πλέον και την ποσοτικοποίηση αυτού. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5% - 3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση. Οι εκτιμήσεις για τον βαθμό της ύφεσης το 2020 παραμένουν μεταξύ 8% -9%, ωστόσο, η πορεία αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Και η εξέλιξη της κρίσης βαίνει στο χείριστο σενάριο.

  Τεχνικά, η εικόνα της αγοράς παραμένει αρνητική, καθώς το σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, ακόμη επηρεάζει τις αποφάσεις τοποθετήσεων στις διορθωμένες αποτιμήσεις. Άλλωστε, οι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί καθοδικά, και οι ταλαντωτές απέχουν από το να δείξουν κορεσμό στην πτωτική εικόνα. Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, τα επίπεδα των 612-668 μονάδων δουλεύονται εδώ και 4 μήνες, επομένως είναι λογικό οι τζίροι, μέχρι να δούμε κάποια αλλαγή επιπέδου, να μειώνονται, με εξαίρεση τους τίτλους που έχουν τάση. Πλέον μόνο οι 612 μονάδες είναι η στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι 624 μονάδες είναι η κοντινή και οι 640 η κύρια αντίσταση.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η Aegean, ο ΟΤΕ και τα Ελληνικά Πετρέλαια άσκησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, καθώς έκλεισαν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%, ενώ άνω του -1% έκλεισαν οι Πειραιώς, Coca Cola, Motor Oil και Εθνική. Ήπια πτωτικά ολοκλήρωσαν οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Alpha bank, Σαράντης, Λάμδα, Φουρλής και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, το +5% του ΑΔΜΗΕ βοήθησε την αγορά, όπως και το +2,88% της Βιοχάλκο, αλλά και τα άνω του 1% κέρδη σε Ελλάκτωρ, Μυτιληναίο, Jumbo και Eurobank. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, ενώ ΓΕΚ Τέρνα και Titan έκλεισαν χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ