Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 29-Σεπ-2020 14:03

  Ασκήσεις ισορροπίας στο Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Η δοκιμασία των 625 μονάδων συνεχίζεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκει μεν στηρίξεις σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά να δέχεται και την πίεση της πλειονότητας αυτών, ιδίως από χαρτοφυλάκια που επιχειρούν να ενθυλακώσουν μέρος των χθεσινών κερδών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,18% στις 624,10 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 17,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,05% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.488,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,02% στις 302,16 μονάδες.

  Σε ένα εύρος διακύμανσης κάτω από 5 μονάδες κινείται σήμερα το Χρηματιστήριο, με το μεγαλύτερο μέρος του όγκου να πραγματοποιείται στη μετοχή της MIG (-10%) και της Alpha Bank. Η επιλεκτικότητα της αγοράς είναι εμφανής άλλωστε το τελευταίο διάστημα, με τον ορίζοντα των κινήσεων να έχει περιοριστεί σε ολίγες ημέρες, λόγω της ισχυρής αποστροφής του κινδύνου.

  Το φάσμα άλλωστε ενός δεύτερου lockdown εξακολουθεί να επικρέμαται στην οικονομία, με την αγορά να έχει μάλιστα πλέον και την ποσοτικοποίηση αυτού. Όπως ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, ένα lockdown κοστίζει στην οικονομία 2,5%-3% του ΑΕΠ σε μηνιαία βάση. Οι εκτιμήσεις για τον βαθμό της ύφεσης το 2020 παραμένουν μεταξύ 8%-9%, ωστόσο, η πορεία αυτή είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Και η εξέλιξη της κρίσης βαίνει στο χείριστο σενάριο.

  Τεχνικά, η εικόνα της αγοράς παραμένει αρνητική, καθώς το σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, ακόμη επηρεάζει τις αποφάσεις τοποθετήσεων στις διορθωμένες αποτιμήσεις. Ακόμη και η χθεσινή αντίδραση, η οποία έδωσε ένα μαξιλάρι ασφαλείας στον Γενικό Δείκτη, δεν έγινε με τζίρο ικανό να δώσει πιο αισιόδοξα μηνύματα, ενώ το κλείσιμο πολύ μακριά από τα υψηλά ημέρας προβλημάτισε. Άλλωστε, οι κινητοί μέσοι έχουν διασπαστεί καθοδικά, και οι ταλαντωτές απέχουν από το να δείξουν κορεσμό στην πτωτική εικόνα.

  Πάντως, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, τα επίπεδα των 612-668 μονάδων δουλεύονται εδώ και 4 μήνες, επομένως είναι λογικό οι τζίροι, μέχρι να δούμε κάποια αλλαγή επιπέδου, να μειώνονται, με εξαίρεση τους τίτλους που έχουν τάση. Πλέον μόνο οι 612 μονάδες είναι η στήριξη για τον Γενικό Δείκτη, ενώ οι 624 μονάδες είναι η κοντινή και οι 640 η κύρια αντίσταση.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Aegean, Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και ΔΕΗ σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ασκώντας πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Alpha Bank, Πειραιώς, Λάμδα, Φουρλής, ΕΥΔΑΠ, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή και Εθνική.

  Στον αντίποδα, το +4,77% του ΑΔΜΗΕ ξεχωρίζει σήμερα, με τις Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ και Jumbo να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Eurobank, Σαράντης, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, με τον Titan να μην έχει μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ