Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 17:26

  Αντίδραση με... ερωτήματα στο Χρηματιστήριο

  Αντίδραση με... ερωτήματα στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να μην ικανοποίησε τόσο πολύ ο τζίρος, αλλά η ανοδική αντίδραση ήρθε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αποκατέστησε την επαφή με τη ζώνη των 630 μονάδων, ακολουθώντας το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, αλλά και αξιοποιώντας τις διορθωμένες αποτιμήσεις μετά από έξι πτωτικές συνεδριάσεις.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,18% στις 625,90 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 623,35 μονάδων (+0,88%) και 631,43 μονάδων (+2,19%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 32,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 5 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,09%, στις 1.489,58 μονάδες, ενώ στο +1,53% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 850,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,97% στις 302,23 μονάδες.

  Αν και το ΧΑ σήμερα ανέκτησε σχεδόν οκτώ μονάδες, δεν κατάφερε να δείξει ότι προσελκύει νέα κεφάλαια στους κόλπους του, δεδομένου ότι η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε στα επίπεδα του πτωτικού κύκλου που προηγήθηκε. Ήταν άλλωστε εμφανές ότι η επιφυλακτικότητα των αγοραστών παραμένει, με τα κεφάλαια που δραστηριοποιούνται να τοποθετούνται με γνώμονα τα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

  Όπως έχει τονιστεί, η αγορά πρέπει να προσελκύσει νέα κεφάλαια για να μπορέσει να σπάσει τα όρια της κίνησης που κρατά από τον περασμένο Μάιο και έχει οριοθετήσει τον Γενικό Δείκτη μεταξύ 600-650 μονάδων, με ελάχιστες εκατέρωθεν εξάρσεις. Εάν δεν το κάνει αυτό, θα συνεχίσει να παλινδρομεί στο εν λόγω εύρος, έως ότου υπάρξουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης των μετώπων αβεβαιότητας.

  Ένα από αυτά φυσικά είναι και ο κίνδυνος νέων μέτρων εξαιτίας του νέου κύματος εξάπλωσης του κορονοϊού, που θα φέρει την οικονομία στα όρια της. Ήδη οι αναλυτές εκτιμούν την ύφεση του 2020 στα επίπεδα μεταξύ 7,5% και 11%, με τη μεγάλη απόκλιση να οφείλεται στο γεγονός ότι ουδείς γνωρίζει πως θα εξελιχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον αβεβαιότητας, ουδείς αναλαμβάνει το ρίσκο να τοποθετηθεί σε μια αγορά που μόλις άρχιζε να ανακάμπτει από τη 10ετή κρίση χρέους.

  Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αυτό που παρατηρείται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών και είναι πολύ σπάνιο, είναι ότι ενώ ο Γενικός Δείκτης καταγράφει χαμηλές τιμές, υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που διατηρούν τα αγοραστικά τους σήματα και παράλληλα τα κέρδη τους. Και μπορεί τα αποτελέσματα του 6μήνου να έδειξαν πτώση 20% κατά μέσο όρο στον τζίρο και πάνω από 80% στα κέρδη, ωστόσο υπήρξαν αρκετές εισηγμένες που βελτίωσαν αισθητά την κερδοφορία τους.

  Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, το εβδομαδιαίο γράφημα αναίρεσε το αγοραστικό σήμα του Γενικού Δείκτη και πλέον μόνο οι 612 μονάδες είναι η στήριξη. Οι 624 μονάδες ήταν η κοντινή που διασπάστηκε, με τις 640 να είναι η κύρια αντίσταση. Ο τραπεζικός δείκτης έχει τις 294-296 μονάδες ως στήριξη, ενώ πιθανή διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 286 ή τις 263 μονάδες. Οι 310 μονάδες έχει γίνει κοντινή αντίσταση με τις 340 μονάδες η κύρια.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με κέρδη 5,74%, με τη Βιοχάλκο να ακολουθεί με το δικό της +4,29%, ενώ η Eurobank περιόρισε στο τέλος στο +3,49%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Coca Cola, ΔΕΗ και Πειραιώς, ενώ άνω του 1% σε ΕΥΔΑΠ, Φουρλής, Titan, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος, Εθνική, ΟΠΑΠ και ΟΛΠ.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Aegean, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΧΑΕ και Λάμδα, με τον ΑΔΜΗΕ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Motor Oil, ΟΤΕ και Σαράντης, ενώ η Jumbo έκλεισε με απώλειες 1,29%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ