Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Σεπ-2020 11:04

  Αντίδραση με... μέτριο τζίρο στο Χρηματιστήριο

  Επιλεκτικό profit taking στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιχειρώντας αφενός να καλύψει μέρος του χαμένου εδάφους της περασμένης εβδομάδας αλλά και αφετέρου να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, χωρίς όμως να μπορεί να ανεβάσει συναλλακτικούς ρυθμούς.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,59% στις 627,70 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 4,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,65% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.497,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 2,24% στις 303,03 μονάδες.

  Με χαμηλό τζίρο η αγορά προσπαθεί να ακολουθήσει την άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, η οποία κατά τους αναλυτές αποδίδεται στο bargain hunting, το κυνήγι χαμηλών τιμών, μετά και την ισχυρή διόρθωση της περασμένης εβδομάδας. Ωστόσο οι ανησυχίες για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού δεν λείπουν, καθώς επιστρέφουν τα lockdowns σε αρκετές περιοχές της Ευρώπης.

  Στα εντός, όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, αυτό που παρατηρείται στο ταμπλό της Λ. Αθηνών και είναι πολύ σπάνιο, είναι ότι ενώ ο γενικός δείκτης καταγράφει χαμηλές τιμές, υπάρχουν αρκετοί τίτλοι που διατηρούν τα αγοραστικά τους σήματα και παράλληλα τα κέρδη τους. Και μπορεί τα αποτελέσματα του 6μήνου να έδειξαν πτώση 20% κατά μέσο όρο % στον τζίρο και πάνω από 80% στα κέρδη, ωστόσο υπήρξαν αρκετές εισηγμένες που βελτίωσαν αισθητά την κερδοφορία τους.

  Πλέον όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο επίπεδο των 612 μονάδων και στο κατά πόσο μπορεί να αντέξει τις πιέσεις των πωλητών. Οι ημέρες είναι κρίσιμες τόσο στο μέτωπο με την Τουρκία όσο και στο μέτωπο με τον COVID -19 μιας και είναι διάχυτος ο φόβος για ένα νέο lockdown, με την κυβέρνηση να προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αποφύγει. Από την άλλη ο φόβος για το τι θα συμβεί μετά τις Αμερικάνικες εκλογές κάνει τους αγοραστές να είναι πολύ προσεχτικοί.

  Τεχνικά τώρα, σύμφωνα με τον Ζαχαράκη, το εβδομαδιαίο γράφημα αναίρεσε το αγοραστικό του σήμα του γενικού δείκτη και πλέον μόνο οι 612 μονάδες είναι η στήριξη. Οι 624 μονάδες είναι η κοντινή και οι 640 η κύρια αντίσταση. Στον FTSE 25 οι 1.462 μονάδες είναι σημαντικότατη στήριξη και μόνο μία κατοχύρωση σε κλείσιμο μπορεί να μας δώσει επιθετική κίνηση. Ο τραπεζικός έχει τις 294-296 μονάδες ως στήριξη, με πιθανή διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 286 ή τις 263 μονάδες. Οι 310 μονάδες έχει γίνει κοντινή αντίσταση με τις 340 μονάδες η κύρια.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Eurobank σημειώνει άλμα 3,43%, με τις ΔΕΗ, Φουρλή, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%. Άνω του +1% κινούνται οι ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, Λάμδα, Εθνική, Titan, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, ΟΛΠ και Jumbo. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Motor Oil, Βιοχάλκο, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ