Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 21:46

  Σε χαμηλό 2 μηνών έκλεισε ο χρυσός - "Βουτιά" 15% για το ασήμι

  Σε χαμηλό 2 μηνών έκλεισε ο χρυσός - “Βουτιά” 15% για το ασήμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με απώλειες έκλεισε την Παρασκευή ο χρυσός, συμπληρώνοντας τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις τις τελευταίες πέντε ημέρες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών αλλά και να καταγράψει τη χειρότερη εβδομάδα του σε διάστημα σχεδόν έξι μηνών.

  "Ο κυριότερος λόγος για την πτώση του χρυσού είναι η ενίσχυση του δολαρίου την τρέχουσα εβδομάδα”, σημειώνει ο Naeem Aslam επικεφαλής αναλυτής αγορών της AvaTrade, καθώς η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος καθιστά το πολύτιμο μέταλλο ακριβότερο για επενδυτές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα. 

  Σημειώνεται ότι ο ICE U.S. Dollar Index, δείκτης που μετρά τη σχέση του δολαρίου έναντι έξι ισχυρών νομισμάτων, ενισχύθηκε κατά 0,3% την Παρασκευή, διευρύνοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 1,8%, σύμφωνα με τη FactSet.

  Η "σύγχυση όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve έδωσε ώθηση στο δολάριο και αυτή η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος άσκησε πιέσεις στην τιμή του χρυσού”, εξηγεί ο Aslam, προσθέτοντας ότι "οι επενδυτές δεν είναι ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι με την ιδέα ότι η Fed θα διατηρήσει τα χαμηλά επιτόκια για τρία χρόνια, καθώς ορισμένα μέλη της επιτροπής της Fed πιστεύουν ότι το επιτόκιο μπορεί να αυξηθεί" προτού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ επιτύχει τον στόχο της για τον πληθωρισμό.

  Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει ότι δεν αποκλείεται μια νέα άνοδος του χρυσού, καθώς οι εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας εντείνουν την ανησυχία των επενδυτών για την οικονομική ανάπτυξη παγκοσμίως, ενώ υποστηρικτικά θα λειτουργήσει και η συμφωνία στο Κογκρέσο για το νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας.

  Έτσι, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό "έχασε” σήμερα 10,60 δολάρια ή 0,6% και έκλεισε στα 1.866,30 δολάρια η ουγγιά, κλείνοντας σε χαμηλό δύο μηνών. Σε εβδομαδιαία βάση το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε πτώση 4,9%, που είναι η χειρότερη επίδοσή του από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου.

  Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η τρέχουσα εβδομάδα και για το ασήμι. Την Παρασκευή το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του μετάλλου υποχώρησε κατά 10 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 23,093 δολάρια η ουγγιά, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Ιουλίου, με την εβδομαδιαία πτώση του ωστόσο να αγγίζει το 15%, που είναι η χειρότερη επίδοση από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Μαρτίου.

  Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε την Παρασκευή κατά 0,1% και τερμάτισε στα 2,971 δολάρια η λίβρα, όμως σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε πτώση 4,7%. Το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα "κέρδισε” 0,5% στα 942 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες όμως 10% για την εβδομάδα, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου "έχασε” 0,2% και έκλεισε στα 2.222,20 δολάρια η ουγγιά, ολοκληρώνοντας την εβδομάδα 6,7% χαμηλότερα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ