Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Σεπ-2020 12:24

  Capital Economics: Εφήμερο το ράλι στην τουρκική λίρα, θα επιστρέψει στο sell-off – Γιατί δεν έχουν πειστεί οι επενδυτές

  Στη δίνη βαθιάς οικονομικής κρίσης η Τουρκία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Αν και η τουρκική λίρα σημειώνει ράλι μετά την κίνηση-έκπληξη της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της, η Capital Economics εκτιμά πως πολύ σύντομα θα επιστρέψει στην οδό της βίαιης πτώσης καθώς οι επενδυτές δεν πείθονται, εκτός εάν η κεντρική τράπεζα ακολουθήσει τη σημερινή απόφαση με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.

  Πιο αναλυτικά, σημειώνει, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας (CBRT) αύξησε το επιτόκιο repo μιας εβδομάδας από 8,25% σε 10,25% στη χθεσινή της συνεδρίαση. Αυτό σηματοδοτεί μια αλλαγή της αντιμετώπισης της κεντρικής τράπεζας, η οποία μέχρι στιγμής απέφευγε να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο παρά την απότομη πτώση της λίρας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. 

  Μετά την ανακοίνωση, η λίρα σημείωσε ισχυρό ράλι έναντι δολαρίου, με τη βελτίωση να συνεχίζεται και σήμερα. Ωστόσο η Capital Economics αμφιβάλλει ότι αυτή η αύξηση των επιτοκίων από μόνη της θα είναι αρκετή για να αποτρέψει την ανανέωση της πτώσης στη λίρα τους επόμενους μήνες.

  Πρώτον, οι θεμελιώδεις παράγοντες της υποτίμησης της λίρας είναι ακόμη "εδώ". Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας έχει αυξηθεί απότομα, καθώς η πανδημία έχει βλάψει σοβαρά τον τουριστικό τομέα της χώρας. Οι εξωτερικές υποχρεώσεις της, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί μετά από μία δεκαετία πιστωτικής έκρηξης, παραμένουν πολύ υψηλές. Και οι προσπάθειες της CBRT για σταθεροποίηση της λίρας στις αρχές του έτους έχουν εξαντλήσει σημαντικά τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας. Επιπλέον, το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού της Τουρκίας - 11,8% τον Αύγουστο - σημαίνει ότι η ονομαστική συναλλαγματική ισοτιμία πρέπει να υποτιμηθεί για να αποφευχθεί η ανατίμηση της πραγματικής συναλλαγματικής ισοτιμίας.

  Ίσως το πιο σημαντικό, τονίζει η Capital Economics, απομένει να δούμε αν η χθεσινή αύξηση θα σηματοδοτήσει μια διαρκή αλλαγή στην προσέγγιση της CBRT. Η απροθυμία της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια μέχρι τώρα φαίνεται να πηγάζει από την αποστροφή του Ερντογάν στις αυξήσεις επιτοκίων. Δεν είναι ακόμη σαφές εάν εγκρίνει τη χθεσινή αύξηση.

  Για να πείσει τους επενδυτές ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό, η C.E πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια να τα διατηρήσει θετικά σε πραγματικούς όρους για παρατεταμένη περίοδο. "Δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι αυτό θα συμβεί, δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας", τονίζει. Έτσι, διατηρεί την πρόβλεψή της για την τουρκική λίρα βλέποντας περαιτέρω ισχυρή πτώση στο 9,25 έναντι του δολαρίου έως τα τέλη του 2021.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Commerzbank: Τα κέρδη της τουρκικής λίρας μπορεί να μην έχουν διάρκεια

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ