Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 23-Σεπ-2020 17:30

  Τέταρτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο

  Τέταρτη ημέρα απωλειών για το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ούτε σήμερα κατάφερε να σπάσει τον πτωτικό κύκλο το Xρηματιστήριο Αθηνών, παρά τις πρωινές του προσπάθειες, συνεχίζοντας για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση τις απώλειες, οι οποίες το οδηγούν όλο και πιο κοντά στο κατώτατο όριο της θερινής συσσώρευσης.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,37% στις 622,34 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 619,22 μονάδων (-0,86%) και 631,70 μονάδων (+1,13%). Ο τζίρος έφτασε στα 45 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 794 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,41%, στις 1.484,05 μονάδες, ενώ στο -0,45% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 840,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,05% στις 301,41 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο -2,04%.

  Το ΧΑ δείχνει να αποζητά κάποια εξωτερική στήριξη για να μπορέσει να αποκαταστήσει την επενδυτική εμπιστοσύνη και να κινητοποιήσει έστω κάποια κεφάλαια που να κάνουν τη διαφορά και να το οδηγήσουν στην έξοδο από την πλάγια κίνηση που κρατά από τον περασμένο Μάιο. Όπως αποδεικνύει η πορεία των ελληνικών ομολόγων, η απόδοση των οποίων φλέρταρε σήμερα με το 1%, το επιλεκτικό ενδιαφέρον εστιάζει μόνο στους τίτλους που έχουν έξωθεν στήριξη, όπως έχουν τα ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  Βέβαια, η ίδια η ΕΚΤ σήμερα επανέλαβε την ανάγκη η Ευρωζώνη να στηρίξει τις οικονομίες μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόνιμη βάση, αλλά τα κεφάλαια που θα εισέλθουν ακόμη… αργούν. Και από αυτά η Ελλάδα θα είναι μεταξύ των μεγάλων ωφελημένων, κάτι που επισήμανε και η Κομισιόν στην 7η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε. Οι επισημάνσεις όμως δεν ήταν αρκετές, όταν η Επιτροπή επιβεβαίωσε τη μεγάλη αβεβαιότητα που επικρατεί στην οικονομία, λόγω της πανδημίας, αν και εκτίμησε ότι το εύρος της ύφεσης το 2020 θα φτάσει το 9%.

  Αυτό που παραμένει ως ανησυχία είναι η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, και ειδικά στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο τέλος της επόμενης εβδομάδας θα φανεί εάν τα επιπλέον περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού που αποφασίστηκαν για την Αττική, θα έχουν τελικά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

  Όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, η αγορά παρόλη τη διάσπαση της πεντάμηνης συσσώρευσης (από τον Μάιο), σε μόλις 2 συνεδριάσεις κατάγραψε και πάλι τιμές χαμηλών, δοκιμάζοντας βιαστικά τις 623 μονάδες. Ουσιαστικά έχουμε μία αγορά πολλών ταχυτήτων μιας και υπάρχουν αρκετές μετοχές που έχουν πολύ καλή εικόνα μεσοπρόθεσμα σε σχέση με τους δείκτες.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δεδομένο ότι ο τραπεζικός δείκτης έχει διαστρεβλώσει την εικόνα στην αγορά και μέχρι να λύσει τα ζητήματα που το καθηλώνουν, η συμπεριφορά θα συνεχιστεί. Επίσης, έχουμε και τίτλους που έχουν επηρεαστεί σημαντικά μεσοπρόθεσμα, δείχνοντας σημαντική αδυναμία στην αντίδραση, ενώ δεν λείπουν και οι ξεκάθαρα ανοδικοί τίτλοι.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ΟΤΕ και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με τις μεγαλύτερες απώλειες στον FTSE 25, ήτοι στο -2,54% και -2,17% αντίστοιχα, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λάμδα, Motor Oil, Alpha Bank, Φουρλή, ΑΔΜΗΕ και Βιοχάλκο να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπιες απώλειες σημείωσαν οι Jumbo, ΟΛΠ, Eurobank, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ και Titan.

  Στον αντίποδα, το +2,03% της Coca Cola έδωσε σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, όπως και τα άνω του 1% κέρδη σε Εθνική, Πειραιώς, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη και Aegean. Ο Μυτιληναίος ενισχύθηκε κατά 0,74%, με τον Ελλάκτωρ να κλείνει χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ