Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 13:54

  Εντείνονται οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τη βουτιά, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16:53

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Δεν καταφέρνει να κρατήσει τελικά τα εδάφη των 630 μονάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις πιέσεις αυτήν την ώρα να εντείνονται και τις απώλειες να αυξάνονται, μετά και την επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης φέτος από την Τράπεζα της Ελλάδος.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,82% στις 625,15 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,89% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.490,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,68% στις 301,26 μονάδες.

  Μεγαλύτερη ύφεση φέτος, σε σχέση με τις προβλέψεις του Ιουνίου, αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος, όπως ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην εκδήλωση του "Κύκλου Ιδεών" με θέμα "Η Ελλάδα μετά την πανδημία". Στο βασικό της σενάριο, η ΤτΕ αναμένει για το 2020 συρρίκνωση 7,5% της ελληνικής οικονομίας, έναντι συρρίκνωσης 5,8% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψή της.

  Την ίδια ώρα, η εστίαση δεν έχει φύγει από την επιδείνωση της εξάπλωσης του κορονοϊού στη χώρα και τις προσπάθειες των αρχών να αποτρέψουν ένα ακόμη lockdown. Ένα lockdown που προφανώς θα δώσει τη χαριστική βολή στην ήδη ασθμαίνουσα οικονομία, η οποία ακόμη δεν έχει ανακάμψει από τα δρακόντεια μέτρα της άνοιξης.

  Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα δίχτυ ασφαλείας στην οικονομία, το μήνυμα της αυτοσυγκράτησης στη λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης είναι σαφές. Τα δημοσιονομικά αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω λόγω της συνέχισης της ύφεσης στην οικονομία, της πιθανής παράτασης της περιόδου εφαρμογής των εκτάκτων μέτρων στήριξης και κατά τους επόμενους μήνες του 2020, αλλά και λόγω περαιτέρω αύξησης των δαπανών (άνω των  6 δισ. ευρώ).

  Και όλα αυτά, την ώρα που η Capital Economics προειδοποιεί ότι η νέα έξαρση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να στείλει τις αγορές σε απότομο sell-off, όπως αυτό που βίωσαν τον Φεβρουάριο. Αν και συνεχίζει να εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών θα κερδίσουν περαιτέρω έδαφος τα επόμενα χρόνια, η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για τις προβλέψεις της, όπως προειδοποιεί.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ