Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Σεπ-2020 12:01

  Capital Economics: Κίνδυνος επανάληψης του βίαιου sell-off του Φεβρουαρίου

  Capital Economics: Κίνδυνος επανάληψης του βίαιου sell-off του Φεβρουαρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Η νέα έξαρση της πανδημίας στις ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να στείλει τις αγορές σε απότομο sell-off, όπως αυτό που βίωσαν οι διεθνείς μετοχές τον Φεβρουάριο, προειδοποιεί η Capital Economics σε νέα της έκθεση. 

  Αν και συνεχίζει να εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών θα κερδίσουν περαιτέρω έδαφος τα επόμενα χρόνια, η ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο για τις προβλέψεις της, όπως προειδοποιεί.

  Εδώ και καιρό η Capital Economics υποστηρίζει πως με τις μεγάλες οικονομίες να ανοίγουν σταδιακά και τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να αναμένεται να παραμείνουν υποστηρικτικές για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι αγορές μετοχών θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. 

  Ωστόσο, όπως επισημαίνει, αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην υπόθεση ότι η πανδημία θα διατηρηθεί υπό έλεγχο στις μεγάλες οικονομίες και ότι δεν θα υπάρξουν εκ νέου εκτεταμένα lockdown. Η πρόσφατη έξαρση της πανδημίας ωστόσο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, θέτει σημαντικά ερωτήματα σε αυτήν την πρόβλεψη. Ο αριθμός των νέων καταγεγραμμένων κρουσμάτων COVID-19  ημερησίως στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πλέον υψηλότερος από τον Μάρτιο, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα lockdowns και οι αγορές μετοχών υποχώρησαν.

  Σε αυτό το πλαίσιο, όπως επισημαίνει η Capital Economics, μπορεί να φαίνεται περίεργο το γεγονός ότι ο δείκτης MSCI Europe έχει υποχωρήσει μόνο κατά 2% από τα μέσα Ιουλίου όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά στην περιοχή και ότι ο δείκτης MSCI ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά περίπου 3%. Ωστόσο, υπάρχουν τρεις βασικές διαφορές μεταξύ του τι συνέβη τότε και της τρέχουσας κατάστασης.

  Πρώτον, ενώ τον Μάρτιο υπήρξε μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική απάντηση στην κρίση, έχει τεθεί πλέον σε εφαρμογή εκτεταμένη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη για τον περιορισμό της οικονομικής ζημίας από την πανδημία. Η πεποίθηση ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν ό,τι χρειάζεται έχει στηρίξει τις αγορές.

  Δεύτερον, σε αντίθεση με τον Μάρτιο, η αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη δεν συνοδεύεται από μεγάλη αύξηση των θανάτων. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση ηλικία αυτών που νοσούν είναι χαμηλότερη, ή επειδή οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί ή απλά επειδή υπάρχουν περισσότερα τεστ. Όποιος και αν είναι ο λόγος, οι περισσότερες κυβερνήσεις δεν έχουν ακόμη επαναφέρει τα εθνικά lockdowns.

  Τρίτον, τα κρούσματα στις ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται. Όπως έχει σημειώσει η Capital Economics και στο παρελθόν, η επίδραση στις αγορές μετοχών της νέας έξαρσης της πανδημίας είναι πιθανό να εξαρτάται εν μέρει από την προέλευση των κρουσμάτων: μια αύξηση των κρουσμάτων σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές από μια αντίστοιχη αύξηση σε άλλες περιοχές, ακόμη και στην Ευρώπη. Σε τελική ανάλυση, τόσο ο δείκτης MSCI Ευρώπης όσο και ο δείκτης MSCI ΗΠΑ υποχώρησαν στις αρχές Ιουνίου όταν τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στις ΗΠΑ, αν και η υποχώρηση ήταν αρκετά βραχύβια. 

  Ενώ η συνολική τάση στις αγορές μετοχών συνέχισε σε μεγάλο βαθμό να είναι ανοδική, υπήρχαν ενδείξεις μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ότι οι επενδυτές ανησυχούσαν για την αύξηση των κρουσμάτων στη σχετική απόδοση των κλάδων και των δεικτών μετοχών. Οι κλάδοι που θεωρούνται λιγότερο ευάλωτοι στην πανδημία συνέχισαν να υπεραποδίδουν των πιο ευάλωτων. Και αυτό συνοδεύτηκε από μια υπεραπόδοση του δείκτη MSCI ΗΠΑ, δεδομένης της υψηλής στάθμισης που έχουν οι μη ευάλωτοι κλάδοι στον δείκτη.

  Η Capital Economics εξακολουθεί να εκτιμά ότι οι αγορές μετοχών θα σημειώσουν περαιτέρω κέρδη, αλλά αυτά θα οδηγηθούν από τους κλάδους που έχουν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό υποαποδώσει. Κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη μεταξύ των μέσων Μαΐου και των αρχών Ιουνίου όταν η οικονομική ανάκαμψη συνεχίστηκε παρά την πανδημία, χάρη στη συνεχιζόμενη πολιτική στήριξη. Επίσης, κατά την άποψή της, οι αμερικάνικες μετοχές θα αρχίσουν να υποαποδίδουν.

  Παρόλα αυτά, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν θα παραμείνουν αλώβητες εάν η άνοδος των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη υπονομεύσει σοβαρά την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη λόγω της επιβολής νέων εθνικών lockdowns. Σε αυτήν την περίπτωση οι μετοχές θα σημειώσουν απότομο sell-off χωρίς διακρίσεις, παρόμοιο με αυτό που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο ή τον Ιούνιο, όπως προειδοποιεί.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ