Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Σεπ-2020 14:03

  Κλυδωνίζεται από τον κορονοϊό και το διεθνές σκάνδαλο το Χρηματιστήριο

  Προς τις 1.000 μονάδες το Χρηματιστήριο, με 'όπλο' και 'οδηγό' το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνεται η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με το νέο κύμα εξάπλωσης του κορονοϊού αλλά και το διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο να κλυδωνίζουν την εμπιστοσύνη των αγοραστών, οι οποίοι αναδιπλώνονται στα μετόπισθεν.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,64% στις 634,55 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 3,87% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.516,27 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 4,62% στις 308,61 μονάδες.

  Το χρηματιστήριο έχει αναιρέσει όλη την ανοδική πορεία του δευτέρου δεκαημέρου του Σεπτεμβρίου και βρίσκεται τώρα στα επίπεδα από τα οποία άρχισε την πρόσφατη αντίδραση. Μάλιστα η σφοδρότητα της πτώσης είναι μεγαλύτερη στους τίτλους που ηγήθηκαν της αντίδρασης, ενώ πλέον ελάχιστοι είναι οι τίτλοι που διαφεύγουν της πτώσης.

  Τόσο ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορονοϊού, όσο και το διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο επιδρούν αρνητικά στην ελληνική αγορά, η οποία δεν μπορεί να διαχειριστεί το κύμα του risk off. Όπως όλα δείχνουν, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει αυξηθεί και οι ΜΕΘ πιέζονται, ο κίνδυνος αυστηρών μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας είναι μεγάλος. Και αυτό για την αγορά είναι το χείριστο σενάριο, δεδομένου του ότι τα μέχρι τώρα στοιχεία της ανάκαμψης δεν έχουν ικανοποιήσει τις αρχικές εκτιμήσεις.

  Πάντως, μέσα σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η Morgan Stanley δηλώνει αισιόδοξη για τις ελληνικές τράπεζες, βλέποντας σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης των μετοχών τους καθώς και των μεγεθών τους, ενώ εκτιμά ότι οι ανησυχίες της αγοράς αν και είναι κατανοητές, δεν λαμβάνουν υπόψη τους θετικούς καταλύτες του επόμενου διαστήματος οι οποίοι θα οδηγήσουν σε μείωση των NPEs στο 5% ή χαμηλότερα των συνολικών δανείων των ελληνικών τραπεζών. Τόσο το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και τα προγράμματα στήριξης της κυβέρνησης περιορίζουν τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία και τις τράπεζες.

  Και δεν φτάνει μόνο αυτό, αλλά σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση του BloombergNEF (BNEF) η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε μια διαδικασία θεμελιώδους αναδιάρθρωσης, που θα ολοκληρωθεί στα επόμενα 11 χρόνια. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε μία από τις χώρες που θα ηγηθούν του ενεργειακού μετασχηματισμού στην Ευρώπη έως το 2030. Το BNEF εκτιμά ότι η φθηνή ηλιακή και αιολική ενέργεια, οι μπαταρίες και οι αυξανόμενες τιμές του διοξειδίου του άνθρακα μετασχηματίζουν ριζικά το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημειώνει απώλειες 7,43%, με την Coca Cola να είναι στο -5,18% και τις Aegean, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ και Φουρλή να ακολουθούν με πτώση που ξεπερνά το 2%.

  Άνω του -3% κινούνται οι Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ, ενώ άνω του -2% οι Σαράντης, Λάμδα, Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Titan. Ο Ελλάκτωρ κινείται με απώλειες 1,88% με τον ΟΛΠ να είναι στο +1,06%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ