Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 17:31

  Απώλειες με αυξημένο τζίρο και rebalancing στο Χρηματιστήριο

  Απώλειες με αυξημένο τζίρο και rebalancing στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με απώλειες και κάτω από τις 660 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτυπώνοντας τις ανησυχίες της αγοράς για την πορεία της πανδημίας στη χώρα και τον κίνδυνο νέων μέτρων περιορισμού, αλλά και τις αναδιαρθρώσεις που έγιναν στα χαρτοφυλάκια λόγω των αλλαγών στους δείκτες FTSE και Stoxx, οι οποίες είχαν ελληνικό ενδιαφέρον.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,71% στις 658,54 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 654,36 μονάδων (-1,34%) και 664,22 μονάδων (+0,15%). Ο τζίρος ανήλθε στα 74,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 43,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 8,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,78%, στις 1.577,32 μονάδες, ενώ στο -0,49% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 862,51 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,58% στις 323,56 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,53%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 3,31%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με άνοδο 1,92%.

  Η εβδομάδα που τελείωσε έδωσε πολλές και ποικίλες απαντήσεις, αναφέρει στο εβδομαδιαίο σχόλιό του Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities. Για όσους θεωρούσαν τα ελληνοτουρκικά μικρής σημασίας για το Χρηματιστήριο, η ανάπαυλα στην ελληνοτουρκική ένταση έδωσε την ευκαιρία για μια πιο μαζική κίνηση και μια πιο ψύχραιμη ανάλυση των αποτελεσμάτων εξαμήνου και όσων ακούστηκαν στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις αλλά και στο roadshow της ΕΧΑΕ.

  Παρά το ότι οι τζίροι δεν ξεκόλλησαν από τα σχετικά χαμηλά επίπεδα των μέσων ημερήσιων συναλλαγών των 40 – 50 εκατ. ευρώ η αγορά έδειξε αντανακλαστικά, δείχνει ότι σταδιακά ανακτά τα θεμελιώδη αισθητήρια που για ορισμένες μετοχές ήταν λόγος "δυσφορίας" και "αμφιβολιών". Επίσης, η ατμόσφαιρα δείχνει να ζεσταίνεται από πλευράς επιχειρηματικών νέων και σεναρίων. Μετά την Singular και την Vivartia, που φαίνεται να μπαίνουν σε ένα προχωρημένο στάδιο συζητήσεων, η επιστροφή των Ολλανδών της Reggeborgh αυτή την φορά στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ έδωσε τροφή για νέα σενάρια και ζυμώσεις στον κατασκευαστικό κλάδο.

  Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται ένας άκρως καθοριστικός μήνας αφού το νομοσχέδιο για τη δημιουργία εταιρίας διαχείρισης προβληματικών δανείων μπαίνει σε τελική ευθεία, η διαδικασία για τη δημοπράτηση διαδικτυακών αδειών παιγνίων ξεκίνησε και το Συμβούλιο της Επικρατείας έφερε ακόμα πιο κοντά το εναρκτήριο λάκτισμα της αξιοποίησης του Ελληνικού.

  Οι αβεβαιότητες που σχετίζονται με την πανδημία εξακολουθούν να λειτουργούν ανασταλτικά ωστόσο όλη αυτή η κινητικότητα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον περισσότερων επενδυτών και έχει ζωντανέψει ένα τμήμα του ταμπλό το οποίο ως επί το πλείστον προέρχεται από τον κλάδο ενέργειας. Το δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου δεν είναι απογοητευτικό, οι περισσότερες εταιρίες μέχρι στιγμής στάθηκαν όρθιες και με αρκετές δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ή πήραν μέτρα ικανά (κόστος, ρευστότητα) να περιορίσουν μια παρατεταμένη χρονική ή βαθύτερη αδυναμία της ζήτησης στην οικονομία.

  Οι αποτιμήσεις ακόμα δεν θεωρούνται απαιτητικές, θα χρειαστούν όμως μια αφορμή που θα έχει γενικότερο αντίκρισμα και θα βάζει μέσα στο κάδρο και τις τράπεζες. Οι εισηγμένες βρίσκονται σε θέση εκκίνησης ως προς την κάλυψη της απόστασης με τη δίκαιη τιμή τους, αρκεί να δοθεί το σήμα εκκίνησης που θα δώσει μεγαλύτερη ορατότητα και προβλεψιμότητα για κάποιο ικανό βάθος χρόνου ή θα αποσύρει εν δυνάμει κινδύνους από το προσκήνιο.

  Τεχνικά οι αγοραστές απέκτησαν ένα μικρό προβάδισμα φθάνοντας στις παρυφές της συσσώρευσης χωρίς όμως να πραγματοποιηθεί η αποφασιστική διαφυγή που θα έφερνε τον Γενικό Δείκτη αντιμέτωπο με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών. Η εβδομάδα κλείνει με κέρδη αλλά με μικρότερη δυναμική καθώς ο τζίρος της Δευτέρας έσβησε όταν προσεγγίστηκε η πρώτη σημαντική αντίσταση τιμών.

  Οι αισιόδοξοι αγόρασαν χρόνο στην προσπάθεια εξόδου από την τρίμηνη συσσώρευση γυρίζοντας σε θέση αγοράς τους βραχυπρόθεσμους κινητούς μέσους και τον MACD, αναμενόμενα λόγω της ισχυρής σύγκλισης που παρατηρείται από τα μέσα Ιουλίου και μετά. Οι ταλαντωτές έχουν αρκετό χώρο μέχρι να προσεγγίσουν υπερτιμημένες ζώνες γεγονός που διατηρεί ανέπαφες τις ελπίδες των αγοραστών για ένα νέο εγχείρημα υπέρβασης των 660 μονάδων. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο της επόμενης εβδομάδας με το κομβικό σημείο αναίρεσης να κινείται στις 640 μονάδες, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με απώλειες 5%, με την Aegean να ακολουθεί με το δικό της -4,37% και τις ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, ΟΛΠ, Βιοχάλκο και Coca Cola να κλείνουν με πτώση άνω του 2%. Άνω του -1% έκλεισαν οι Eurobank, Φουρλής, Titan και ΟΠΑΠ.

  Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Εθνική, Jumbo, Πειραιώς και ΔΕΗ, ενώ ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Motor Oil, με την ΕΧΑΕ να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με +1,01% και τον Σαράντη με +1,14%. Η Λάμδα έκλεισε ανοδικά κατά 2,46%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ