Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Σεπ-2020 14:27

  Δοκιμάζονται εκ νέου οι 660 μονάδες στο Χρηματιστήριο

  Δοκιμάζονται εκ νέου οι 660 μονάδες στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Κάτω από τις 660 μονάδες διολισθαίνει και πάλι το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους τίτλους που είχαν υπεραποδώσει εντός της εβδομάδας, αλλά και τους τραπεζικούς, που παραμένουν στο κανάλι της διόρθωσης. 

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,74% στις 658,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 28,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 23,8 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,83% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.576,54 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,66% στις 323,30 μονάδες.

  Μετά τη λήξη των παραγώγων το ΧΑ βρέθηκε και πάλι κάτω από τα επίπεδα των 660 μονάδων, την ώρα που η χαμηλού κόστους αντίδραση της Δευτέρας, έφερε δείκτες και μετοχές στις κοντινές αντιστάσεις τους. Έτσι, η κατοχύρωση των 660-670 μονάδων φαίνεται και πάλι να αναβάλλεται, εκτός αν υπάρξει κάποιος καταλύτης που να μπορεί να τροφοδοτήσει την αντίδραση. 

  Όπως σχολιάζει ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance, οι συνεχιζόμενες ανακοινώσεις αρνητικών μακροοικονομικών μεγεθών, δείχνουν ότι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι σοβαρότερο από ό,τι πολλοί ανέμεναν. Η απώλεια 20 δισ. ευρώ από τον κύκλο εργασιών του 2ου τριμήνου (ΕΛΣΤΑΤ), αλλά και τα 37 δισ. δάνεια που έχει αντλήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από την ΕΚΤ, προβληματίζουν, για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας.

  Η μικρή αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, αν και λειτούργησε καταλυτικά για την τεχνική αντίδραση, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αποτελεί μόνο το πρώτο επεισόδιο από μια μακροχρόνια, επώδυνη και κοστοβόρα διαδικασία και για τις δύο χώρες, προσθέτει ο κ. Παπαϊωάννου. Η ρηχότητα της αγοράς αλλά και τα γεωπολιτικά θέματα μας αναγκάζουν να παραμένουμε επιφυλακτικοί και σε εγρήγορση, μέχρι να διασπαστούν έγκυρα σημαντικές αντιστάσεις, τόσο σε δείκτες όσο και σε μετοχές.

  Έτσι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γίνεται αντιληπτό ότι η απεριόριστη ρευστότητα δεν λύνει όλα τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, απλώς τα εξομαλύνει βραχυχρόνια. Μάλιστα, καταλήγει ο κ. Παπαϊωάννου, τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία θα έχουν και συνέχεια, αλλά και σοβαρές επιπτώσεις, που θα γίνονται αντιληπτές όσο βαδίζουμε προς τον χειμώνα, αυξάνοντας την μεταβλητότητα.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει απώλειες 5%, με τις Βιοχάλκο και Aegean να ακολουθούν με πτώση της τάξεως του 3,2%. Απώλειες 2,17% για τη Eurobank, ενώ άνω του -1% κινούνται οι Alpha Bank, Coca Cola, ΟΛΠ, Jumbo, Titan, Μυτιληναίος και Εθνική.

  Ήπια πτωτικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ και Motor Oil, με την Πειραιώς και τα Ελληνικά Πετρέλαια να μην έχουν μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρά κέρδη σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ και ΓΕΚ Τέρνα, με τη Λάμδα να ξεχωρίζει θετικά με το +2,46% που σημειώνει.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ