Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Σεπ-2020 17:25

  Στο φίνις το θετικό πρόσημο στο Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τη βουτιά, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Μετά από αρκετές εναλλαγές προσήμου και έντονη νευρικότητα, τελικά το χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με κέρδη, τα οποία διεύρυνε στις δημοπρασίες, ισορροπώντας επί της ουσίας μεταξύ αντίρροπων δυνάμεων και του στοιχήματος να διατηρήσει τη στήριξη των 660 μονάδων.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 663,25 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 655,68 μονάδων (-0,83%) και 664,49 μονάδες (+0,50%). Ο τζίρος ανήλθε στα 46,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 412 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,26%, στις 1.589,74 μονάδες, ενώ στο +0,18% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 866,76 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,21% στις 328,77 μονάδες.

  Τις τελευταίες ημέρες οι κλάδοι των κατασκευών και της ενέργειας έχουν δώσει το έναυσμα της διαφοροποίησης από την αβεβαιότητα που παραμένει σε άλλους κρίσιμους κλάδους του ταμπλό, όπως είναι ο τραπεζικός. Το ποιος θα επικρατήσει, θα κριθεί στα επίπεδα των 660 μονάδων, τα οποία δοκιμάζονται από τη στιγμή που ανακτήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, με τον τραπεζικό κλάδο να εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο βαρίδι, εικόνα που δεν αναμένεται να αλλάξει εάν δεν "κατακτήσει" τις 350 μονάδες ο κλαδικός.

  Ο τραπεζικός κλάδος θα κάνει τη διαφορά εάν καταφέρει να περιορίσει μέρος των ανησυχιών για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, που δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι ο κλάδος στηρίζεται τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 30 δισ. από το Ευρωσύστημα, εκμεταλλευόμενες τα διευκολυντικά μέτρα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ με στόχο τη στήριξη της πραγματικής Οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.

  Και μπορεί η αγορά να δείχνει ότι διαφοροποιεί τις τοποθετήσεις της σε επίπεδο τίτλων, ωστόσο η άρση της αβεβαιότητας δεν αναμένεται να έρθει σύντομα, σχολιάζουν σήμερα οι εγχώριοι αναλυτές, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο. Η πορεία της οικονομίας συνδέεται προφανώς με την πορεία της υγειονομικής κρίσης η οποία, σύμφωνα με πηγές του Capital.gr στο Υπουργείο Οικονομικών, προς το παρόν είναι εξαιρετικά αβέβαιη και συνδέεται με τα υγειονομικά δεδομένα και με την πιθανή πλέον ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης.

  Και όλα αυτά την ώρα που οι ελληνικές εισηγμένες πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια τους απέναντι στους 130 διαχειριστές κεφαλαίων που δίνουν το διαδικτυακό "παρών" στο Ετήσιο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου. Αν και ο γεωπολιτικός κίνδυνος περιορίστηκε, εκείνος ενός γενικευμένου lockdown παραμένει αυξημένος, επηρεάζοντας την ήδη χαμηλή συμμετοχή ξένων επενδυτών, κάτι που φαίνεται και από το χαμηλό τζίρο του ΧΑ.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα της τάξεως του 8,48%, με τη ΓΕΚ Τέρνα και την Aegean να ακολουθούν με άνοδο 3,91% και 3,46% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Μυτιληναίο, Motor Oil και Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ έκλεισε στο +1,04%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Jumbo και Λάμδα.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ διόρθωσε σήμερα κατά 2,57%, με τις Alpha Bank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Σαράντη να ακολουθούν με απώλειες άνω του 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Titan, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, με την Πειραιώς να ολοκληρώνει χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ