Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 17-Σεπ-2020 13:53

  Μάχες γύρω από τις 660 μονάδες δίνει το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί τα μικρά κέρδη του το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ξανά σε αρνητικά εδάφη επανήλθε αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας τη νευρικότητα πάνω στη στήριξη των 660 μονάδων, με τις μάχες να δίνονται μεταξύ του διδύμου Ελλάκτωρ - Βιοχάλκο και των τραπεζών.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,13% στις 660,33 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 22 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 13,6 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.581,57 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 1,52% στις 327,75 μονάδες.

  Η στήριξη των 660 μονάδων έχει τεθεί σε δοκιμασία και σήμερα στο ΧΑ, με τους αγοραστές και τους πωλητές να δίνουν πραγματικές μάχες για την επικράτηση. Ο ενεργειακός κλάδος έχει δώσει σημαντικά στηρίγματα μέχρι τώρα, με τις τράπεζες όμως να αποδεικνύονται για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση ως το βασικό βαρίδι της αγοράς.

  Ο τραπεζικός κλάδος θα κάνει τη διαφορά εάν καταφέρει να περιορίσει μέρος των ανησυχιών για τη διαχείριση της κρίσης, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές, που δεν διστάζουν να επισημάνουν ότι ο κλάδος στηρίζεται τόσο από τις εγχώριες όσο και από τις ευρωπαϊκές αρχές. Ενδεικτικό άλλωστε είναι το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες άντλησαν 30 δισ. από το Ευρωσύστημα, εκμεταλλευόμενες τα διευκολυντικά μέτρα παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ με στόχο τη στήριξη της πραγματικής Οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19.

  Πάντως, εκεί που προσπάθησε η αγορά να κάνει την υπέρβαση και να αλλάξει τους όρους της θερινής συσσώρευσης, οι φόβοι για την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού και ο κίνδυνος ενός δεύτερου lockdown, ανέκοψε τα όποια επενδυτικά σχέδια. Η ανησυχία των ειδικών είναι έκδηλη μετά το αρνητικό σερί στην καταγραφή νέων περιπτώσεων.

  Και όλα αυτά την ώρα που οι ελληνικές εισηγμένες πρέπει να παρουσιάσουν τα σχέδια τους απέναντι στους 130 διαχειριστές κεφαλαίων που δίνουν το διαδικτυακό "παρών" στο Ετήσιο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου. Αν και ο γεωπολιτικός κίνδυνος περιορίστηκε, εκείνος ενός γενικευμένου lockdown παραμένει αυξημένος, επηρεάζοντας την ήδη χαμηλή συμμετοχή ξένων επενδυτών, κάτι που φαίνεται και από το χαμηλό τζίρο του ΧΑ.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Alpha bank και Φουρλής σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 2%, ενώ άνω του -1% κινούνται οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, Motor Oil, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, ΟΤΕ και Σαράντης.

  Στον αντίποδα, ο Ελλάκτωρ ενισχύεται κατά 5,98%, με τη Βιοχάλκο να κερδίζει 4,34% και τη ΓΕΚ Τέρνα να ακολουθεί με +3,13%. Άνω του 1% είναι η άνοδος σε Aegean και Μυτιληναίος, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΛΠ, ΕΧΑΕ, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή και Λάμδα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ