Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 17:25

  Κράτησε με μικρά κέρδη τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Κράτησε με μικρά κέρδη τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μικρά κέρδη συνέχισε σήμερα την ανοδική αντίδραση το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και έδειξε ότι έχει χάσει την ορμή του, κατάφερε ενδοσυνεδριακά να αλλάξει το πρόσημο του και να ανατρέψει την πρωινή αρνητική κατεύθυνση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,38% στις 663,6 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 657,73 μονάδων (-0,51%) και 667,03 μονάδων (+0,89%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 248 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,21%, στις 1.593,70 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 868,53 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,19% στις 344,44 μονάδες.

  Ο Γενικός Δείκτης έδειξε ικανός να κρατήσει τα επίπεδα των 660 μονάδων, τα οποία έχουν γίνει η κοντινή του στήριξη, με το επόμενο στοίχημα να είναι οι 682 μονάδες. Πλέον αρκετοί τίτλοι έχουν περάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα, χωρίς αυτό να ανησυχεί προσώρας τους αναλυτές, αν και οι κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών μπορεί να δημιουργήσουν στις επόμενες συνεδριάσεις κάποιες αναταράξεις.

  Πάντως σήμερα η συνεδρίαση είχε δύο πρόσωπα. Από την έναρξη έως τις 14:00 περίπου, όταν και ο Γενικός Δείκτης δεχόταν τις πιέσεις της κατοχύρωσης κερδών, και από τις 14:30 μέχρι τη λήξη όταν και οι αγοραστές είχαν δώσει τον δικό τους ρυθμό. Το ζητούμενο βέβαια παρέμεινε η αύξηση των όγκων συναλλαγών αλλά και των συμμετεχόντων, οδηγώντας την αγορά πάνω από τη ζώνη συσσώρευσης των τελευταίων μηνών. Άλλωστε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τόσο η μέση συναλλακτική δραστηριότητα όσο και ο μέσος ημερήσιος όγκος βρίσκονται στις χαμηλότερες μετρήσεις τουλάχιστον των τελευταίων 20 μηνών.

  Το κλίμα στην αγορά βελτίωσαν οι τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Η σημασία που δίνει η αγορά από τις αρχές του καλοκαιριού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φάνηκε όχι μόνο στην πολύμηνη συσσώρευση, αλλά και στο χθεσινό ξέσπασμα. Μια αποκλιμάκωση πιθανόν να μειώσει τους πόρους που θα κατευθυνθούν στις αμυντικές ανάγκες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους πόρους που δαπανώνται για τη συνεχή και αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

  Εάν μειωθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος, το έργο των ελληνικών εισηγμένων απέναντι στους 130 διαχειριστές κεφαλαίων που θα δώσουν το διαδικτυακό "παρών" στο Ετήσιο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου, θα γίνει αυτόματα πιο εύκολο, αναφέρουν πηγές στο Capital.gr. Και αυτό διότι το road show γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο για το ΧΑ, το οποίο βλέπει τη συμμετοχή των επενδυτών να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που φαίνεται και από το χαμηλό τζίρο του ΧΑ.

  Σε αυτό το μέτωπο, θα τονιστεί από τις εισηγμένες ότι τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα για να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Άλλωστε, μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, κάτι που θα βελτιώσει τις συνθήκες στο ελληνικό επιχειρείν. Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι η πορεία του τραπεζικού κλάδου, και δη εκείνο των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που δημιουργεί η κρίση. Μέχρι τώρα οι Έλληνες τραπεζίτες αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος διαχείρισης.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το +5,49% του Φουρλή, αλλά και το +4,73% της ΔΕΗ και το +4,28% της Aegean παρείχαν σημαντικές στηρίξεις στην αγορά, αντισταθμίζοντας την πτώση που σημείωσαν αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές. Επίσης, τα κέρδη στη Βιοχάλκο και τον ΟΛΠ έφτασαν το 2,61% και 2,26% αντίστοιχα, με την Motor Oil και τη Λάμδα να κλείνουν στο +1,23% αμφότερες.

  Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Alpha Bank, Titan, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Eurobank και Πειραιώς. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ