Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 14:02

  Στηρίξεις για την άνοδο βρίσκει το Χρηματιστήριο

  Προσπάθεια αντίδρασης, μετά τη βουτιά, στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14.13

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Θετικά κινείται αυτήν την ώρα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λαμβάνει ισχυρές στηρίξεις από τον ενεργειακό και κατασκευαστικό κλάδο, προκειμένου να απορροφήσει τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών που εκδηλώνονται από το πρωί, μετά τη χθεσινή ισχυρή άνοδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,49% στις 664,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 24,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 12,4 εκατ. τεμάχια. Κέρδη 0,28% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.594,92 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,08% στις 343,51 μονάδες.

   

  Όπως όλα δείχνουν, η αγορά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε γεωπολιτικό επίπεδο, λαμβάνοντας θετικά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Τουρκία.

  Η σημασία που δίνει η αγορά από τις αρχές του καλοκαιριού στις ελληνοτουρκικές σχέσεις φάνηκε όχι μόνο στην πολύμηνη συσσώρευση, αλλά και στο χθεσινό ξέσπασμα.

  Μια αποκλιμάκωση πιθανόν να μειώσει τους πόρους που θα κατευθυνθούν στις αμυντικές ανάγκες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους πόρους που δαπανώνται για τη συνεχή και αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

  Εάν μειωθεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος, το έργο των ελληνικών εισηγμένων απέναντι στους 130 διαχειριστές κεφαλαίων που θα δώσουν το διαδικτυακό "παρών" στο Ετήσιο Road Show του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται 17-18 και 21 Σεπτεμβρίου, θα γίνει αυτόματα πιο εύκολο, αναφέρουν πηγές στο Capital.gr.

  Και αυτό διότι το road show γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο για το ΧΑ, το οποίο βλέπει τη συμμετοχή των επενδυτών να βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, κάτι που φαίνεται και από το χαμηλό τζίρο του ΧΑ.

  Σε αυτό το μέτωπο, θα τονιστεί από τις εισηγμένες ότι τράπεζες έχουν μεγάλη ρευστότητα για να διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία. Άλλωστε, μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων της κυβέρνησης, θα διοχετευθούν στην αγορά δάνεια της τάξεως των 9 δισ. ευρώ, κάτι που θα βελτιώσει τις συνθήκες στο ελληνικό επιχειρείν.

  Ένα άλλο βασικό ερώτημα είναι η πορεία του τραπεζικού κλάδου, και δη εκείνο των νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που δημιουργεί η κρίση. Μέχρι τώρα οι Έλληνες τραπεζίτες αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο, αλλά θα πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος διαχείρισης.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής ενισχύεται κατά 5,12%, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με το δικό της +4,73%. Τα κέρδη στη Βιοχάλκο και τον Σαράντη φτάνουν το 2,81% και 2,05% αντίστοιχα, ενώ εκείνα σε Λάμδα, ΟΛΠ και ΕΥΔΑΠ ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Titan, Motor Oil, Aegean, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΤΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, Eurobank και Jumbo σημειώνουν απώλειες της τάξεως του 1,04% και 1,25% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Πειραιώς, Coca Cola, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ