Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Σεπ-2020 11:46

  Κεντρική Τράπεζα ΗΠΑ:  της έχουν μείνει εργαλεία πολιτικής;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Matthew Ryan

  Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, 15 και 16 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται η συνάντηση του Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FOMC).

  Ήδη, από τον περασμένο Ιούλιο, η Τράπεζα παρουσίασε μια από τις πιο σημαντικές αλλαγές στη στρατηγική νομισματικής πολιτικής της τις τελευταίες δεκαετίες. Αργότερα, στις 27 Αυγούστου, μιλώντας κατά τη διάρκεια του ετήσιου συμποσίου Jackson Hole, ο πρόεδρος της FOMC Jerome Powell ανακοίνωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα έχει μια πιο χαλαρή οπτική ως προς τον στόχο του πληθωρισμού. Αυτό υπαγορεύει ότι η Τράπεζα θα προσπαθεί στο εξής να διατηρεί την αύξηση των τιμών περίπου στο 2% κατά μέσο όρο μέσα στο χρόνο, προκειμένου να αντισταθμίσει την παρατεταμένη περίοδο που ο πληθωρισμός κινείται κάτω του στόχου. Αυτή η αλλαγή της πολιτικής επιτρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη στήριξη της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, ιδίως εκείνων με χαμηλό εισόδημα. Όπως είχαμε αναφέρει παλαιότερα, αντιμετωπίζοντας τον πληθωρισμό η Fed υψώνει ένα φράγμα για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, ενώ αυτό αποτελεί ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια είναι εδώ για το μέλλον.

  Εφόσον αυτή η τόσο σημαντική αναθεώρηση έχει ήδη αποκαλυφθεί πριν από τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας, δεν περιμένουμε σημαντικές αλλαγές στην πολιτική που θα ανακοινωθεί από την FOMC την Τετάρτη. Ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο δεν περιμένουμε να δούμε ουσιαστικές αλλαγές, είναι η οξεία αβεβαιότητα που εξακολουθεί να περιβάλλει την εξέλιξη του ιού και τον αντίκτυπό του στην οικονομία των ΗΠΑ. Η Fed πιθανότατα θα συνεχίσει να τονίζει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα - ρεκόρ για το προσεχές μέλλον. Ως εκ τούτου, οι traders θα δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη συνοδευτική ρητορική της Fed σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ και τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις. 

  Τι περιμένουμε, λοιπόν:

  Ενημερωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις

  Ενόψει της συνάντησης FOMC, την Τετάρτη η Fed θα δημοσιοποιήσει τη μακροοικονομική της πρόβλεψη καθώς και την πρόβλεψη για τα επιτόκια. Όσον αφορά το πρώτο, πιστεύουμε ότι είναι πιθανή μια αναθεώρηση των προοπτικών προς τα επάνω. Στη συνάντηση του Ιουνίου, η Fed δήλωσε ότι αναμένει ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα συρρικνωθεί κατά 6,5% φέτος, ενώ το 2021 θα ακολουθήσει ανάπτυξη. Έκτοτε, η παγκόσμια οικονομία σημειώνει ανάκαμψη με γενικά γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι οι κεντρικοί τραπεζίτες είχαν προβλέψει κατά τη διάρκεια της ύφεσης. Συγκεκριμένα, οι βασικοί δείκτες της επιχειρηματικής δραστηριότητας, των λιανικών πωλήσεων και της απασχόλησης έχουν ανακάμψει αρκετά δυναμικά μετά την άρση του lockdown στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Αναμένουμε ότι η γλώσσα στη δήλωση θα είναι οριακά πιο αισιόδοξη σε σχέση με τον Ιούλιο, αν και ο Πρόεδρος Πάουελ θα αναγνωρίσει ότι οι προοπτικές τους παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από την πανδημία. Επίσης, πιστεύουμε ότι θα δούμε αναθεώρηση προς τα κάτω για τα επίπεδα της ανεργίας. 

  Αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τις αγορές συναλλάγματος θα είναι οι αναθεωρημένες προσδοκίες επιτοκίου που κάνουν οι συμμετέχοντες στο FOMC (το "dotplot", όπως λέγεται, της τράπεζας). Πιστεύουμε ότι η διάμεση διαδρομή για το 2022 θα παραμείνει αμετάβλητη στο πραγματικό κατώτερο όριο. Η τράπεζα θα προβλέψει, επίσης, την πορεία των επιτοκίων έως το 2023 για πρώτη φορά αυτήν την εβδομάδα. Ενώ πιστεύουμε ότι ορισμένοι συμμετέχοντες θα προβλέψουν αυξήσεις, πιστεύουμε ότι η υιοθέτηση από την Fed του μέσου στόχου για τον πληθωρισμό θα διασφαλίσει ότι η μέση τιμή θα παραμείνει στο 0-0,25% για το 2023. Αυτό θα ήταν εναρμονισμένο με τις τιμές της αγοράς, η οποία έχει προσδιορίσει την επόμενη αύξηση για το 2024. Σε κάθε περίπτωση, το dotplot της FOMC για το 2023 θα είναι το πιο σημαντικό δεδομένο που θα βγει από τη συνάντηση, κατά την άποψή μας. 

  Τι μένει στο οπλοστάσιο της Fed;

  Από την αρχή της πανδημίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει επιστρατεύσει σχεδόν κάθε εργαλείο που είναι διαθέσιμο στην εργαλειοθήκη της προκειμένου να υποστηρίξει την αμερικανική οικονομία από τις επιπτώσεις της COVID. Όπως σημειώσαμε πριν από τη συνάντηση του Ιουλίου, πιστεύουμε ότι υπάρχει κι άλλο έδαφος. Υπήρξε κάποια εικασία στην αγορά σχετικά με την πιθανότητα για αρνητικά επιτόκια στις ΗΠΑ αλλά και για χρήση του ελέγχου καμπύλης απόδοσης (YCC). Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Fed θα αγόραζε ένα συγκεκριμένο ποσό περιουσιακών στοιχείων για να διατηρήσει τις αποδόσεις των ομολόγων κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο.

  Ωστόσο, τόσο η Fed όσο και αξιωματούχοι των ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ως απίθανη τη χρήση αυτών των μέσων. Εκτός από τα σχόλια, η ανακοίνωση του FOMC του Ιουνίου ερχόταν σε αντίθεση με ένα τέτοιο σενάριο. Πιστεύουμε ότι αυτά τα σχόλια υποδηλώνουν ότι η γραμμή είναι τώρα πολύ υψηλή για να εισαχθεί έλεγχος καμπύλης απόδοσης και ακόμη υψηλότερη για την εισαγωγή αρνητικών επιτοκίων. Το τελευταίο είναι σχεδόν απίθανο και θα σήμαινε μια πολύ έντονη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, κάτι που δεν περιμένουμε. 

  Καταλήγοντας, πιστεύουμε ότι η Fed θα στοχεύσει σε μια στάση "βλέποντας και κάνοντας", αξιοποιώντας πληροφορίες σχετικά με την επίδραση της εξάπλωσης της COVID-19 στην οικονομία των ΗΠΑ. Πιστεύουμε επίσης ότι είναι πιθανό να περιμένουμε περισσότερες ειδήσεις από το Κογκρέσο σχετικά με την επέκταση του συστήματος ασφάλισης ανεργίας προτού προχωρήσει σε παροχή ενδείξεων για την μελλοντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Όσο για την αντίδραση στις αγορές συναλλάγματος, εφόσον η Fed υποδηλώσει ότι διερευνά την ιδέα της εφαρμογής ελέγχου καμπύλης απόδοσης ή (ακόμη πιο απίθανο!) αρνητικών επιτοκίων, πιστεύουμε ότι επενδυτές θα ξεπουλούσαν το δολάριο επιθετικά. Αντιθέτως, το δολάριο θα στηριζόταν από μια πρόβλεψη πιο αισιόδοξη από το αναμενόμενο καθώς και από μια ένδειξη για επιστροφή στις αυξήσεις επιτοκίων το 2023. 

  * Ο κ. Matthew Ryan είναι Senior Market Analyst στην εταιρία Ebury

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ