Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Σεπ-2020 17:29

  Με άλμα 4% πάνω από τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Με άλμα 4% πάνω από τις 660 μονάδες το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με μια εντυπωσιακή άνοδο που το επανέφερε στις 660 μονάδες υποδέχτηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών την αποκλιμάκωση της ελληνοτουρκικής έντασης, με τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων να συμμετέχει στη διάσπαση της πολύμηνης συσσώρευσης και τη βελτιωμένη εικόνα της συναλλακτικής δραστηριότητας.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,95% στις 661,13 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 640,84 μονάδων (+0,76%) και 661,66 μονάδων (+4,03%). Ο τζίρος ανήλθε στα 67,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 39,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,2 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 4,16%, στις 1.590,39 μονάδες, ενώ στο +3,36% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 862,52 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 8,29% στις 343,77 μονάδες.

  Από τις 27 Ιουλίου είχε να δει τα επίπεδα των 660 μονάδων το ΧΑ, με τις εβδομάδες που μεσολάβησαν να παλινδρομεί σε ένα στενό εύρος μεταξύ 610-645 μονάδων. Ο τζίρος ήταν βελτιωμένος σημαντικά σήμερα, αν και χρειαζόταν να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα τα οποία θα μπορέσουν να στηρίξουν μελλοντικές κατοχυρώσεις κερδών, που εύλογα θα υπάρξουν.

  Πάντως σε κάθε περίπτωση η ανάκαμψη της αγοράς πάνω από τα επίπεδα των 646 μονάδων και η προσέγγιση της πρώτης αντίστασης των 663 μονάδων μόνο θετικά μπορεί να εκληφθεί, καθώς επιβεβαιώθηκε και στην πράξη το πόσο οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορούν να ανακόψουν την επιστροφή του ΧΑ σε υψηλότερα επίπεδα. Από τις αρχές του καλοκαιριού η αγορά είχε επηρεαστεί σημαντικά από την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς όπως έχει επισημάνει και η στήλη πολλάκις, το πρόβλημα πλέον για την ελληνική οικονομία είναι ότι πιθανόν θα στερηθεί τους πόρους που θα κατευθυνθούν στις αμυντικές ανάγκες, σε μια χρονική στιγμή μάλιστα που ο επιχειρηματικός κόσμος θα πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους πόρους που δαπανώνται για τη συνεχή και αυξημένη στρατιωτική παρουσία της Ελλάδας στο Αιγαίο.

  Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις πάντως, πολλά θα φανούν στο 15ο Αnnual Greek Roadshow του Χ.Α. που ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου.  Οι 34 εισηγμένες από τη μεγάλη και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του Χρηματιστηρίου  Αθηνών για το 15ο Αnnual Greek Roadshow θα επιχειρήσουν να "πείσουν" τα  πάνω από 130 διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που συμμετέχουν για το επενδυτικό τους "story". Ήδη έχουν ήδη προγραμματισθεί άνω των 600 οne to one meetings.

  Βέβαια, σημαντική υποστήριξη παρέχει σήμερα και η σημαντική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ελληνική οικονομία από την UniCredit, στο πλαίσιο των εκτιμήσεών της για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίες επίσης "διορθώθηκαν" έντονα. ‘Όπως εξηγεί, αναμένει ύφεση 9,5% φέτος αντί για 16%. Σημειώνεται πως αυτή είναι η δεύτερη "διόρθωση"" των εκτιμήσεων της UniCredit για την Ελλάδα φέτος, καθώς στην αρχή του ξεσπάσματος της πανδημίας είχε προβλέψει πως η ύφεση φέτος θα αγγίξει το 18,6% (και η ανάπτυξη του 2021 το +15,5%).

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Ελλάκτωρα ηγήθηκε της ανόδου σήμερα κλείνοντας με άνοδο 10,01%, καλύπτοντας σημαντικό έδαφος από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, με την Εθνική και τη Eurobank να ακολουθούν με άνοδο 3,59% και 9,10% αντίστοιχα. Τα κέρδη της Πειραιώς έφτασαν το 8,31%, ενώ εκείνα της Βιοχάλκο και της ΕΧΑΕ το 7,79% και 7,39% αντίστοιχα.

  Στο +6,55% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ και στο +6,34% η Alpha Bank, με τις ΕΥΔΑΠ, Jumbo και ΔΕΗ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 5% και τις Titan και ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο άνω του 4%. Τα κέρδη του Titan έφτασαν στο 3,72%, της Motor Oil το 3,7%, με τις ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια και Μυτιληναίο να ακολουθούν με άνοδο ανώτερη του 2% και τις ΟΛΠ, Coca Cola, Σαράντη και Λάμδα με άνοδο ανώτερη του 1%. Μόνο η Τέρνα Ενεργειακή έκλεισε σε αρνητικά εδάφη στον FTSE 25, καθώς υποχώρησε κατά 0,52%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ