Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 14-Σεπ-2020 08:25

  A - quant: Στο επίκεντρο των επενδυτών η συνεδρίαση της Fed

  A - quant: Στο επίκεντρο των επενδυτών η συνεδρίαση της Fed
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το αμερικανικό δολάριο ενισχύθηκε για δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα ενώ στην Ευρώπη, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια όπως αναμενόταν. Επιπλέον, η Christine Lagarde έδωσε τόνους αισιοδοξίας σε σχέση με την ευρωπαϊκή οικονομία, δείχνοντας να μην ανησυχεί για το ισχυρό ευρώ. Οι αμερικανικές αγορές μετοχών συνέχισαν διορθωτικά, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές που ενισχύθηκαν. Ο χρυσός εμφάνισε μάλλον σταθεροποιητικές τάσεις ενώ το πετρέλαιο είχε μια έντονα πτωτική εβδομάδα.

  Η παρούσα εβδομάδα είναι έντονη ειδησεογραφικά, με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της FED την Τετάρτη που συνοδεύεται από την απόφαση για τα επιτόκια και τις δηλώσεις για τη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. 

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε η περασμένη εβδομάδα για το EURUSD αφού στο πρώτο μισό της είχε πτωτικές τάσεις και προς το τέλος ενισχύθηκε. Η ισοτιμία άνοιξε και έκλεισε στο 1.1845, έχοντας χαμηλά στο 1.1753 και υψηλά στο 1.1917, τα οποία υψηλά τα παρουσίασε μετά τις δηλώσεις Lagarde ότι το ισχυρό ευρώ δεν προκαλεί ανησυχίες. Το EURUSD φλερτάρει εδώ και καιρό με το 1.20 και αν το δολάριο αποδυναμωθεί τότε υπάρχουν πιθανότητες να το επιτύχει. Αύξηση της μεταβλητότητας αναμένεται στα μέσα και στο τέλος της εβδομάδας, κυρίως λόγω της συνεδρίασης της FED και άλλων σημαντικών ανακοινώσεων, όπως η βιομηχανική παραγωγή και οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ.


  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Έντονες πτωτικές τάσεις είδαμε για το GBPUSD την προηγούμενη εβδομάδα με άνοιγμα στο 1.3249 και κλείσιμο αρκετά κάτω από το 1.30, στο 1.2794. Το ενισχυμένο δολάριο αλλά πολύ περισσότερο τα σενάρια τρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με το Brexit, συνέβαλαν σε αυτήν την εικόνα. Ο Boris Johnson έστειλε το σχέδιο της εμπορικής εσωτερικής αγοράς στο βρετανικό κοινοβούλιο και έτσι πλέον υπάρχει η πιθανότητα αλλαγής της συμφωνίας αποχώρησης. Η αντίδραση της Ευρώπης ήταν άμεση με απειλές για νομικές κυρώσεις. Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει σημαντικές ανακοινώσεις για τη βρετανική οικονομία (πληθωρισμός, επιτόκια, λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή) αλλά τον κυρίαρχο ρόλο θα τον έχει και πάλι το Brexit. Έτσι ίσως δούμε την ισοτιμία σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα εκτός κι αν τα νέα ανακουφίσουν τις αγορές.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Σταθεροποιητικά κινήθηκε η ισοτιμία USDJPY την εβδομάδα που μας πέρασε, με άνοιγμα και κλείσιμο στην περιοχή του 106.15 – 106.20. Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου παραμένει κοντά στο 0.67% ενισχύοντας αυτήν την σταθεροποιητική εικόνα ενώ ο Shinzo Abe παραμένει ακόμα πρωθυπουργός, εν αναμονή της ψηφοφορίας για την αντικατάστασή του. Το USDJPY κινείται γύρω από το 106 για αρκετές εβδομάδες και είναι πιθανόν να μην αλλάξει συμπεριφορά, αν δε συμβεί κάτι το ανατρεπτικό.


  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Σταθεροποιητικές τάσεις είχε το EURJPY που άνοιξε και έκλεισε την εβδομάδα γύρω από το 125.75 – 125.85. Η ισοτιμία έχει εμφανή ανοδική τάση από τα μέσα Μαϊου αλλά δυσκολεύεται να υπερβεί την αντίσταση του 127, έστω κι αν υπήρξαν προσπάθειες τις τελευταίες εβδομάδες.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Σημαντική άνοδο σημείωσε το EURGBP την εβδομάδα που έφυγε, ανοίγοντας στο 0.8928 και κλείνοντας στο 0.9257 αφού και το ευρώ ήταν ενισχυμένο αλλά και η στερλίνα κατέρρευσε μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του Brexit. Η ισοτιμία είναι σε βραχθυπρόθεσμα υπεραγορασμένα επίπεδα αλλά όσο η κατάσταση στο Brexit παραμένει, μάλλον θα ενισχυθεί περαιτέρω προς τις περιοχές του 0.9320.

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Μετά από οκτώ σερί πτωτικές εβδομάδες, είδαμε και μία ανοδική για το USDCAD που άνοιξε στο 1.3062 και έκλεισε 1.3176, εν μέσω μιας ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου και της μεγάλης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Αν οι τιμές πετρελαίου σταθεροποιηθούν και/ή αν το αμερικανικό νόμισμα αποδυναμωθεί και πάλι τότε η πτωτική τάση της ισοτιμίας ίσως επιστρέψει και ίσως δοκιμάσει το 1.30 και πάλι.

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε την εβδομάδα το USDCHF, το οποίο άνοιξε στο 0.9118 και έκλεισε στο 0.9088. Αυτό συνέβη όσο το δολάριο εμφάνισε μια ανάκαμψη και δεν αφήνει πολλά περιθώρια ανοδικής τάσης για την ισοτιμία που ενδέχεται να δοκιμάσει το 0.90 και πάλι.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Μικρή μεταβλητότητα και σταθεροποιητικές τάσεις επεκράτησαν την περασμένη εβδομάδα για το AUDUSD που έκλεισε στο 0.7283, πολύ κοντά στην τιμή ανοίγματος. Υπάρχει μια στάση της ανοδικής τάσης στην περιοχή του 0.73 αλλά μέχρι στιγμής δε διαφαίνονται σημάδια αντιστροφής της. Ο χρυσός δε φαίνεται να υποχωρεί, η Κίνα είναι σε μια κατάσταση σχετικής ησυχίας και σε περίπτωση που το αμερικανικό νόμισμα εμφανίσει πάλι τις γνωστές του αδυναμίες, το AUDUSD μπορεί να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά έτους, πάνω από το 0.74. 

  SP500

  Δεύτερη κατά σειρά εβδομάδα διόρθωσης για τον αμερικανικό δείκτη SP500 που έκλεισε στις 3,337 μονάδες και απώλειες κοντά στο 2.3%. Η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί έστω κι αν υπάρχουν συγκεκριμένα ρίσκα όπως το πιθανά χαμηλότερο πακέτο οικονομικής βοήθειας για το COVID-19, οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου και η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας. Αν ο δείκτης κρατηθεί πάνω από τις 3,300 μονάδες, οι πιθανότητες ανάκαμψης δεν είναι αμελητέες. 

  DAX30

  Ανοδική εβδομάδα για τον γερμανικό δείκτη DAX30, ο οποίος κλείνοντας στις 13.181 μονάδες σημείωσε κέρδη πάνω από 1.6%. Υπήρξε μια προτίμηση των ευρωπαϊκών μετοχών και η παραμονή πάνω από τις 13,000 μονάδες δίνει τόνο αισιοδοξίας για προσέγγιση του πολύμηνου υψηλού, πάνω από τις 13,450 μονάδες. 

  FTSE100

  Ισχυρή ανάκαμψη για τον βρετανικό δείκτη FTSE100 που κατάφερε να κλείσει πάνω από τις 6,000 μονάδες (κλείσιμο εβδομάδας στις 6,031 μονάδες) και κέρδη που προσέγγισαν το 3.5%. Πολλοί επενδυτές και αναλυτές αισιοδοξούν μετά από αυτές τις εξελίξεις για προσέγγιση της αντίστασης των 6,250 μονάδων.

  Χρυσός

  Ελαφρώς ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές στο χρυσό την περασμένη εβδομάδα, με κλείσιμο στα $1,948 και κέρδη 0.4%. Τον τελευταίο μήνα έχει μειωθεί αρκετά η μεταβλητότητα και υπάρχει μια σταθεροποίηση κοντά στα $1,950 χωρίς ο στόχος των $2,000 να έχει φύγει από τη μέση. Με μεγάλη προσοχή πρέπει να δούμε τη συνεδρίαση της FED την Τετάρτη αφού η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ επηρεάζει πολύ το χρυσό

  Πετρέλαιο

  Δεύτερη κατά σειρά έντονα πτωτική εβδομάδα είδαμε για τα futures του πετρελαίου, με κλείσιμο στα $37.34 και απώλειες κοντά στο 5.5%. Οι βασικοί λόγοι είναι σαφώς οι μειωμένες τιμές που προσφέρει η Σαουδική Αραβία και η άνοδος στα αμερικανικά αποθέματα αλλά και οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη λόγω του COVID-19. Αν δεν υπάρξουν τεχνικές διορθώσεις ή κατοχυρώσεις κερδών σε όσους σόρταραν πρόσφατα, οι πωλητές αναμένεται να κυριαρχήσουν και πάλι και είναι ιδιαιτέρως κρίσιμη η στήριξη στα $36.10. 

  Bitcoin

  Μετά τη μεγάλη πτώση, ακολούθησε μια σταθεροποιητική εβδομάδα για το Bitcoin με κλείσιμο στα $10,335 και μικρά κέρδη της τάξης του 0.7%. Οπωσδήποτε η παραμονή του Bitcoin πάνω από τα $10,000 αποτελεί ενθαρρυντικό γεγονός ότι δεν υπάρχει προς το παρόν έντονη πτωτική τάση ενώ η μεταβλητότητα μέσα στην εβδομάδα μειώθηκε σημαντικά. Οι τάσεις πληθωρισμού που αναμένεται να επικρατήσουν στο συμβατικό χρήμα το επόμενο διάστημα ευνοούν τα κρυπτονομίσματα και όσο το Bitcoin παραμένει πάνω από τα $10,000, πιθανό να δούμε νέους αγοραστές να ανεβάζουν την τιμή.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

   
  H aQuant αναπτύσσει και παρέχει εργαλεία και υπηρεσίες σε θεσμικούς επενδυτές, hedge funds, επιχειρήσεις & family offices με σκοπό να ενισχύσει την ικανότητά τους στην κατανομή κεφαλαίου και τις αποδόσεις τους. Η aQuant αναλύει και μοντελοποιεί μια σειρά οικονομικών χρονοσειρών με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής Μάθησης.

  Η ομάδα της aQuant αποτελείται από ειδικούς στην Τεχνητή Νοημοσύνη, την Πληροφορική, στα IT Services, στα Υπολογιστικά Χρηματοοικονομικά και στο Trading με πάνω από 25 χρόνια εμπειρίας ο καθένας, έχοντας εργαστεί σε Hedge funds, χρηματοοικονομικές εταιρείες, ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια. Η έδρα της aQuant είναι στην Κύπρο και διαθέτει επίσης γραφεία στην Αθήνα και το Λονδίνο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ