Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 13-Σεπ-2020 20:00

  Αγορές: Η "φούσκα" στη Wall Street και οι μνήμες κατάρρευσης του dot.com

  Αγορές: Η "φούσκα" στη Wall Street και οι μνήμες κατάρρευσης του dot.com
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μία φούσκα τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα "σκάσει" ή που θα συνεχίσει να μεγαλώνει; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που απασχολεί τους επενδυτές διεθνώς παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στη Wall Street και στην πορεία του τεχνολογικού δείκτη Nasdaq. Στις 2 Σεπτεμβρίου όπου και σημείωσε το ιστορικό υψηλό των 12.056 μονάδων, σημείωνε άνοδο της τάξης του 70% από τα χαμηλά του Μαρτίου, ένα ράλι του οποίου η ταχύτητα δεν έχει προηγούμενο και σίγουρα δεν δικαιολογείται από τις εξελίξεις γύρω από την οικονομία η οποία βίωσε ένα βίαιο σοκ λόγω της πανδημίας. Η αδιάκοπη άνοδος του δείκτη είχε αρχίσει να προκαλεί συζητήσεις περί φούσκας από το καλοκαίρι. Μέχρι την τελευταία εβδομάδα περίπου που διανύσαμε, όπου η απότομη διόρθωσή του κατά 2.000 περίπου μονάδες έφερε στο προσκήνιο των αγορών το καίριο ερώτημα: Σπάει η μεγάλη φούσκα ή απλώς δημιουργείται ευκαιρία νέων τοποθετήσεων;

  Το ράλι του Nasdaq, αν και πολύ ισχυρότερο, ήταν παράλληλο με αυτό που καταγράφεται φέτος στη Wall Street γενικότερα. Ο παραλογισμός αυτός της ανόδου των μετοχών εν μέσω κρίσης λόγω πανδημίας δεν αφορά μόνο τον κλάδο της τεχνολογίας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί πως οι διεθνείς αναλυτές εδώ και καιρό τονίζουν πως το ξέσπασμα του κορονοϊού δημιούργησε μία νέα προοπτική για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τεχνολογικό κλάδο λόγω της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επιβάλλει η πανδημία. 

  Η Goldman Sachs μάλιστα η οποία σε πρόσφατη έκθεσή της καταγράφει τους λόγους για τους οποίους εκτιμά ότι η διεθνής bull market θα συνεχιστεί, τονίζει πως η ψηφιακή επανάσταση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Η αμερικάνικη τράπεζα θεωρεί πως αυτός ο μετασχηματισμός που σημειώνεται σε οικονομία και χρηματιστήρια θα συνεχιστεί. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που σχετίζονται με αυτή την εξέλιξη, όπως οι τεχνολογικές, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αποτελούν τους "ηγέτες" των αποδόσεων και των αποτιμήσεων στην τρέχουσα bull market.

  Τα έξι "θηρία"

  Με δεδομένα τα παραπάνω, η σύγκριση με τη φούσκα των "dot.com" που έσκασε το 2000 είναι λογική και αναπόφευκτη. Ο Nasdaq είχε εκτοξευθεί κατά 200% σε λίγα χρόνια και έως τις αρχές του 2000, όταν και η φούσκα έσκασε με εκκωφαντικό θόρυβο. Η ιλιγγιώδης άνοδος έξι μετοχών του τεχνολογικού δείκτη φέτος θυμίζει αυτήν την πορεία.

  Στις αρχές του 2020, οι έξι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας Apple, Amazon, Google, Facebook, Microsoft και Tesla είχαν χρηματιστηριακή αξία κοντά στα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια. Στις 2 Σεπτεμβρίου, η αξία τους είχε εκτοξευθεί στα 8,2 τρισ. δολάρια πριν υποχωρήσει κατά το sell-off που ακολούθησε στα 7,1 τρισ. δολάρια. Στη συνέχεια βέβαια σημειώθηκε ανάκαμψη, με αυτά τα megacaps της τεχνολογίας να καλύπτουν σημαντικό μέρος των απωλειών που έφερε το ηχηρό sell-off.

  Ο μυστήριος αγοραστής

  Σύμφωνα με τους FT, η ιαπωνική SoftBank και ο δισεκατομμυριούχος πρόεδρός της, Μασαγιόσι Σον, ήταν η "φάλαινα του Nasdaq", η οποία δαπάνησε δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές εταιρειών τεχνολογίας το τελευταίο διάστημα και πυροδότησε το ιστορικό ράλι. Μέσω του Vision Fund, το οποίο έχει ενεργητικό 100 δισ. δολάρια, έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας μεταξύ των οποίων οι Apple, Tesla, Zoom και Nvidia.

  Ο ιαπωνικός κολοσσός "μάζευε" τις τελευταίες εβδομάδες τεράστιες ποσότητες call options μετοχών του τεχνολογικού κλάδου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικάνικης Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η SoftBank έχει αγοράσει μερίδια 2 δισ. δολαρίων στις Amazon, Alphabet, Microsoft και Tesla.

  Τα call options, τα οποία είναι παράγωγα τα οποία δίνουν το δικαίωμα αγοράς μίας μετοχής σε προσυμφωνημένη τιμή, έχουν γίνει το μεγάλο θέμα της Wall Street τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το τεράστιο μέγεθος των trades αυτών φαίνεται πως συνέβαλε στο ξέφρενο ράλι του Nasdaq. Η συνολική ονομαστική αξία των ημερήσιων συναλλαγών call options αμερικανικών μετοχών ήταν κατά μέσο όρο 335 δισ. δολ. τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με την Goldman Sachs, υπερτριπλάσιο σε σχέση με τον μέσο του διαστήματος 2017-2019. Σημειώνεται πως ο όγκος των call options άρχισε να αυξάνεται τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, όταν πολλοί επενδυτές λόγω και της καραντίνας, άνοιξαν λογαριασμούς σε ηλεκτρονική πλατφόρμα συναλλαγών.

  Όπως σημειώνει και η Morgan Stanley, η κινητήρια δύναμη πίσω από το ράλι ήταν η άνευ προηγουμένου αγορά call options σε κορυφαίες μετοχές τεχνολογίας από ιδιώτες επενδυτές, αλλά και από μερικά μεγάλα funds. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, ανεξαρτήτως φούσκας ή όχι, η χρηματιστηριακή αγορά πλέον αρχίζει να εξετάζει τον πραγματικό κίνδυνο αύξησης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων. Οι ακριβές μετοχές του κλάδου της τεχνολογίας είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια τέτοια αύξηση εάν συμβεί. Κατά την άποψη της επενδυτικής τράπεζας, η διόρθωση της περασμένης εβδομάδας είναι ένας τρόπος για την αγορά μετοχών να δείξει ότι "δεν ξέρει ακριβώς πότε θα αυξηθούν τα επιτόκια, αλλά η αύξηση είναι βέβαιη". Η M.S. επομένως εκτιμά ότι η Wall Street θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 10% περαιτέρω πριν τελειώσει ο κύκλος της διόρθωσης που ξεκίνησε αυτόν τον μήνα.

  Δεν ζούμε επανάληψη του dot.com

  Ο κλάδος της τεχνολογίας δεν βρίσκεται σε φούσκα, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης Nasdaq συνεχίζει να κινείται κοντά στα ιστορικά υψηλά του μετά την απότομη διόρθωση που προηγήθηκε, όπως υποστηρίζει ο μεγαλύτερος wealth manager στον κόσμο. "To πρόσφατο sell-off έθεσε το ερώτημα εάν έχει έρθει η ώρα να πουλήσει κανείς τις τεχνολογικές μετοχές. Η άποψή μας είναι ότι η κίνηση δεν σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας διόρθωσης του κλάδου της τεχνολογίας παρόμοια με αυτήν του Μαρτίου", σημειώνει ο Μαρκ Χέφελε, επικεφαλής επενδύσεων της UBS Global Wealth Management. Όπως τόνισε υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι επενδυτές δεν πρέπει να προχωρήσουν σε περαιτέρω ρευστοποιήσεις των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας.

  Πρώτον, με βάση τις αποτιμήσεις, ο τομέας της τεχνολογίας δεν βρίσκεται σε φούσκα. Οι εταιρείες τεχνολογίας διαπραγματεύονται 27 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη τους (p/e) και 22% υψηλότερα από την αρχή του έτους. Ωστόσο, οι αποτιμήσεις για τον Nasdaq εξακολουθούν να είναι "πολύ κάτω από τα επίπεδα" που είδαμε στο ύψος της φούσκας dot.com στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν ο εκτιμώμενος δείκτης p/e ήταν πάνω από 70x.

  Η φούσκα των dot.com της δεκαετίας του 1990 είδε τους επενδυτές να συρρέουν σε τεχνολογικές μετοχές και σε εταιρείες που σχετίζονται με το Διαδίκτυο, φουσκώνοντας έτσι τις τιμές των μετοχών τους, και ώθησε το Nasdaq σε επίπεδα-ρεκόρ. Όμως, η φούσκα έσκασε στις αρχές του 2000 και ο δείκτης έχασε περισσότερο από το 70% της αξίας του μεταξύ του 2000 και τέλους του 2002.

  Δεύτερον, μια διόρθωση δεν συνεπάγεται απαραιτήτως την έναρξη μιας πιο παρατεταμένης πτώσης, ειδικά δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να στηρίζουν τις αγορές με τεράστια πακέτα τόνωσης, τα οποία διατηρούν τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά.

  "Μη φύγετε από την αγορά"

  Ως αποτέλεσμα, η UBS βλέπει το πρόσφατο sell-off ως μία διόρθωση στο μέσο του κύκλου παρά το τέλος του ράλι. "Τα τελευταία 5 χρόνια, έχουμε δει πολλές διορθώσεις στον παγκόσμιο τεχνολογικό τομέα. Συνήθως αυτές έχουν οδηγήσει σε sell-offs ύψους 10%-12%, ακολουθούμενα από μια ισχυρή ανάκαμψη άνω του 20% τους επόμενους έξι μήνες", τονίζει ο Χέφελε.

  "Μη σας ανησυχεί η πρόσφατη βουτιά των αγορών και μην προχωρήσετε σε ακραίες αλλαγές στα επενδυτικά σας χαρτοφυλάκια", υποστηρίζει. "Οι μετοχές έχουν ακόμη καύσιμο από μια σειρά παραγόντων όπως: η ρευστότητα της Fed, οι ελκυστικές αποτιμήσεις και η συνεχιζόμενη ανάκαμψη των οικονομιών παγκοσμίως", προσθέτει.

  Στις ίδιες γραμμές κινούνται και οι εκτιμήσεις της Invesco. Όπως επισήμαινε σε σημείωμα προς τους πελάτες της, αρκετοί εκτιμούν ότι η πρόσφατη διόρθωση στον τεχνολογικό κλάδο είναι η αρχή ενός δραματικού sell-off, παρόμοιο με αυτό της άνοιξη του 2000 όταν έσκασε η "τεχνολογική φούσκα". Ναι, η διόρθωση ήταν σημαντική και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Ωστόσο δεν βρισκόμαστε στην αρχή ενός sell-off αλλά απλώς η αγορά "χωνεύει" το τεράστιο ράλι του Nasdaq από τα χαμηλά του Μαρτίου. Αυτό που είδαμε ήταν μία υγιής ρευστοποίηση μετά από μία ιλιγγιώδη άνοδο, τονίζει.

  Τι μπορεί να σταματήσει το ράλι

  Και κατά τη Societe Generale δεν υπάρχει "τεχνολογική φούσκα", εκτιμώντας πως οι αποτιμήσεις στη Wall Street μπορεί να κινηθούν υψηλότερα στο επόμενο διάστημα. Όπως σημειώνει, δύο είναι οι πιθανοί παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το τέλος του ράλι των τεχνολογικών μετοχών.

  Πρώτον, εάν η ανάκαμψη της οικονομίας ακολουθήσει το σχήμα της… Nike δηλαδή το "τσεκ", κάτι το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή του trade των μετοχών ανάπτυξης έναντι των μετοχών αξίας. Δεύτερον, εάν συνεχιστεί ο πολιτικός έλεγχος του κλάδου της τεχνολογίας των ΗΠΑ, μέσω της φορολογίας και αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Ενώ οι βιομηχανικές εταιρείες κυριαρχούσαν τη δεκαετία του 1970, οι εταιρείες του κλάδου της ηλεκτρονικής και της πληροφορικής ανέλαβαν τα ηνία της οικονομίας τη δεκαετία του 2000. Το 2020, τα έσοδα των 15 κορυφαίων εταιρειών του τεχνολογικού κλάδου άγγιξαν το 16,3% του ονομαστικού ΑΕΠ των ΗΠΑ. Αυτό δείχνει ότι ίσως οι πολιτικοί αρχίσουν να συμπεριλαμβάνουν την τεχνολογία στην ατζέντα τους.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ