Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 17:33

  Τραπεζικές πιέσεις "κοκκίνισαν" στο τέλος το Χρηματιστήριο

  Τραπεζικές πιέσεις "κοκκίνισαν" στο τέλος το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μία ακόμη εβδομάδα που το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν κατάφερε να κάνει τη μεγάλη αλλαγή πορείας και να σπάσει τη συσσώρευση, καθώς και με τη σημερινή πτώση παρέμεινε στα γνώριμα επίπεδα των 630 μονάδων, με τον τζίρο μάλιστα να καθηλώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,30% στις 636,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 635,86 μονάδων (-0,33%) και 640,51 μονάδων (+0,40%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,1 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 0,15%, στις 1.526,83 μονάδες, ενώ στο +0,01% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 834,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,19% στις 317,44 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,50%, ο FTSE 25 υποχώρησε κατά 0,30%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε με πτώση 3,82%.

  Μπορεί ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά να μην έδινε μεγάλες διακυμάνσεις στο ΧΑ, εντούτοις ο φετινός δείχνει να περνά χωρίς να προμηνύει τίποτα για τις προθέσεις των χαρτοφυλακίων αναφορικά με το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς. Ο τζίρος παραμένει πεισματικά χαμηλά, οι διακυμάνσεις είναι περιορισμένες και οι βραχυπρόθεσμοι είναι οι μοναδικοί επενδυτές που δίνουν εντολές στα τερματικά, άγοντας και φέροντας την αγορά εντός στενού εύρος διακύμανσης.

  Μετά από δύο ημέρες ανόδου, λοιπόν, η οποία μάλιστα διαμορφώθηκε στις τελευταίες ώρες των συνεδριάσεων, η κατοχύρωση αυτών των κερδών είναι το επόμενο βήμα των βραχυπρόθεσμων επενδυτών, αφήνοντας τους μακροπρόθεσμους να παρακολουθούν τα πολλαπλά μέτωπα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και ουδείς γνωρίζει ποια θα είναι η κατάληξη αυτών: ελληνοτουρκικά, προσφυγικό, πανδημία, αποπληθωρισμός, ανεργία, τουρισμός, μη εξυπηρετούμενα δάνεια… και ο κατάλογος συνεχίζεται. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που "φυλούν" τα επίπεδα, ώστε να μην δοθεί το έδαφος για την πυροδότηση ενός νέου κύματος risk off, όπως είδαμε την περασμένη Άνοιξη.

  Τρανή απόδειξη της επιφυλακτικότητας ήταν, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου της Fast Finance, τα στοιχεία του ΧΑ που για όλο το 2020 δείχνει σταθερά πωλητές τους ξένους, με τους Έλληνες να απορροφούν την προσφορά… Επίσης, οι τράπεζες συνεχίζουν να ασθμαίνουν στο ταμπλό, προσπαθώντας να βελτιώσουν την εικόνα τους, με τα διάφορα προγράμματα τιτλοποιήσεων "κόκκινων δανείων". Όμως η εξελισσόμενη ύφεση αλλά και η καταβαράθρωση του τουριστικού κλάδου προμηνύουν  νέα προβλήματα για τον κλάδο, εκτιμά ο κ. Παπαϊωάννου.

  Έτσι, η μεσοπρόθεσμη τεχνική εικόνα, συνεχίζει να παραμένει προβληματική, όσο παραμένει χαμηλότερα των 660 μονάδων ο ΓΔ και των 1.572 μονάδων ο FTSE 20. Οι ΚΜΟ 25 και 50 ημερών αν και έχουν οριζοντιοποιηθεί και βρίσκονται κοντά, ακόμα είναι πάνω από τις τρέχουσες τιμές, αποτελώντας τις πρώτες αντιστάσεις. Το ίδιο ισχύει και για τον τραπεζικό κλάδο, με το ΚΜΟ 30 ημερών expo να βρίσκεται στις 328 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το -2,18% της Εθνικής και το -2,17% της Πειραιώς επηρέασαν τελικά το τελικό πρόσημο της αγοράς, με τις ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank και Φουρλή να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Motor Oil, Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ, Aegean, Jumbo και Σαράντη προσπάθησαν να συγκρατήσουν την πτώση, καθώς έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Λάμδα, Μυτιληναίος και Titan, Χωρίς μεταβολή οι Eurobank και Βιοχάλκο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ