Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Σεπ-2020 11:47

  Citi: "Βουνό" οι κίνδυνοι για τις αγορές το επόμενο διάστημα

  Citi: "Βουνό" οι κίνδυνοι για τις αγορές το επόμενο διάστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Για σημαντικούς κινδύνους στις αγορές το επόμενο διάστημα προειδοποιεί η Citi σε νέα της έκθεση, τονίζοντας παράλληλα πως η ανάκαμψη της οικονομίας από την κρίση θα είναι πολύ αργή και δεν θα πρέπει να μας "ξεγελάσει" το ριμπάουντ του γ’ τριμήνου.

  Τόσο οι αναπτυγμένες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Αυστραλία, όσο και οι αναδυόμενες αγορές όπως η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική κατέγραψαν ιστορικές μειώσεις του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο, ωστόσο το μέγεθος της ύφεσης που σημειώθηκε διεθνώς δεν προκάλεσε έκπληξη, καθώς αναμενόταν ευρέως, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.

  Άλλωστε εδώ και πολύ καιρό η Citi όπως και οι περισσότεροι διεθνείς οίκοι προειδοποιούσαν ότι βιώνουμε τη βαθύτερη ύφεση από την περίοδο της "Μεγάλης Ύφεση". Το "κλειδί" για την οικονομία ωστόσο είναι το τι θα συμβεί στη συνέχεια και πώς θα εξελιχθεί η πορεία του ΑΕΠ στο αμέσως επόμενο διάστημα.

  ‘Ένα ισχυρό ριμπάουντ της οικονομίας στο γ’ τρίμηνο είναι κάτι που αναμένεται ευρέως, καθώς ήδη πολλοί δείκτες-κλειδιά σηματοδοτούν ότι πολλοί τομείς της οικονομίας έχουν "γυρίσει" προς το θετικότερο σε σχέση με το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Citi, το ριμπάουντ δεν ισούται με… εδραίωση της ανάκαμψης. Η πορεία προς την πλήρη ανάκαμψη μπορεί να είναι πολύ πιο σταδιακή στις περισσότερες οικονομίες μετά το τρίτο τρίμηνο και γεμάτη αβεβαιότητα. Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα φτάσει στα επίπεδα προ-πανδημίας στα μέσα του 2021 το νωρίτερο.

  Όπως σημειώνει, αναμένεται σημαντικός βαθμός διαφοροποίησης μεταξύ χωρών και περιφερειών σε ό,τι αφορά την επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα πριν το ξέσπασμα της Covid-19, με ορισμένες οικονομίες να μην αναμένεται να ανακάμψουν πλήρως πριν το 2022 ή το 2023. Επιπλέον, η ανάκαμψη σε ορισμένες οικονομίες στις αναδυόμενες αγορές, όπως τονίζει, ενδέχεται να επηρεαστεί και από άλλους παράγοντες, όπως οι εκροές κεφαλαίων και αύξηση της μεταβλητότητας των ροών. Είναι επίσης πιθανό να υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κλάδων της οικονομίας σε ό,τι αφορά τον ρυθμό της ανάκαμψης.

  Πολλοί οι επικείμενοι κίνδυνοι για τις αγορές

  Αν και οι κεντρικές τράπεζες έχουν προσφέρει πληθώρα ρευστότητας για να βοηθήσουν τις οικονομίες να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τα risk assets στο επόμενο διάστημα είναι άφθονοι, όπως προειδοποιεί η Citi.

  Οι μετοχές έχουν σημειώσει ισχυρό ράλι, ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας έχουν αυξήσει τους στόχους για τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες διεθνώς. Ωστόσο το μοντέλο Panic-Euphoria (πανικού-ευφορίας στις αγορές) της Citi σηματοδοτεί "προσοχή".

  Παρά την έντονη μεταβλητότητα που σημειώθηκε στις μετοχές κατά την τελευταία εβδομάδα, οι αγορές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αποσπασμένες από τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας. Ωστόσο, καθώς οι αγορές παραμένουν σε "ευφορία" σύμφωνα με το μοντέλο της Citi, ο κίνδυνος διόρθωσης τους επόμενους μήνες παραμένει αυξημένος. 

  Δεν υπάρχει έλλειψη επερχόμενων σημαντικών κινδύνων, όπως προειδοποιεί η αμερικάνικη τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά σε ό,τι αφορά τέσσερα πολύ σημαντικά μέτωπα: Τις εξελίξεις γύρω από το δεύτερο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, την πρόοδο στην παρασκευή εμβολίων, τις εκλογές στις ΗΠΑ αυτό το φθινόπωρο καθώς και τις εξελίξεις γύρω από το Brexit. Όλοι αυτοί οι παράγοντες, τονίζει, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτες για σημαντική διόρθωση.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ