Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 17:27

  Ενέργεια… για άνοδο βρήκε το Χρηματιστήριο

  Ενέργεια… για άνοδο βρήκε το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Με κέρδη συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να ξεπεράσει τη νευρικότητα των πρώτων ωρών και να ενισχύσει την ανοδική του κίνηση στο κλείσιμο, με σημαντικές στηρίξεις από επιλεγμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,98% στις 637,95 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 630,61 μονάδων (-0,18%) και 638,09 μονάδων (+1,01%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 40,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 15,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 301 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,13%, στις 1.529,06 μονάδες, ενώ στο +0,71% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 834,40 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,02% στις 321,26 μονάδες.

  Ο ενεργειακός και ο κατασκευαστικός κλάδος έχουν δώσει στην αγορά ισχυρές στηρίξεις τις τελευταίες ημέρες, καθώς όχι μόνο απέτρεψαν τη διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς το κατώτατο άκρο της συσσώρευσης, αλλά και αποκατέστησαν σήμερα την επαφή με τις 640 μονάδες, οι οποίες χάθηκαν στην ισχυρή διόρθωση της Τρίτης. Βέβαια, χωρίς τη συνδρομή του τραπεζικού κλάδου, και πολύ περισσότερο της αύξησης του τζίρου, η αγορά δεν μπορεί να κινηθεί προς τη δοκιμασία των 650 μονάδων, οι οποίες αποτελούν και το μεγάλο turning point της διάσπασης της συσσώρευσης.

  Πάντως, η αγορά έδειξε να αντιδρά θετικά στη βελτίωση των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία εκτίμησε ότι η ύφεση του 2020 θα διαμορφωθεί στο 8%, από 8,7% που ήταν η εκτίμηση τον Ιούνιο. Και μπορεί η επικεφαλής της ευρωτράπεζας να μην έδωσε στοιχεία για το αν θα αυξηθεί το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας (PEPP), στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον διαβεβαίωσε ότι η δυναμικότητά του θα εξαντληθεί, με στόχο πάντα τη στήριξη της οικονομίας.

  Έτσι, η αγορά παραμένει εστιασμένη στα σημερινά ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο Βερολίνο με μέλη της γερμανικής κυβέρνησης και άλλους εκπροσώπους των Θεσμών πριν το αυριανό Eurogroup, στο οποίο θα αποφασιστεί ο βαθμός ευελιξίας για τη λήψη μέτρων στήριξης. Θα συζητηθεί και το πλαίσιο καλύτερης ενίσχυσης και επιτυχίας των μεταρρυθμίσεων που θα συνδυαστούν με επενδύσεις στο νέο Ταμείο Ανάκαμψης που ακόμα βρίσκεται στα σκαριά. Για την Ελλάδα έχει ειδική σημασία η χρονική συγκυρία του Eurogroup, λόγω των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το Σαββατοκύριακο για το νέο πακέτο μέτρων στήριξης αλλά και για τις φοροελαφρύνσεις μόνιμου και προσωρινού χαρακτήρα.

  Πάντως, αυτό που θα πρέπει να επισημανθεί είναι ότι μετά από μια μικρή ορατότητα που έχει αποκτήσει η αγορά από τα αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων, παρατηρούνται κινήσεις διαφοροποίησης στο ταμπλό, δείχνοντας ότι αγοραστές υπάρχουν αν οι προοπτικές είναι ξεκάθαρες. Έτσι, τις τελευταίες ημέρες, παρά τις πιέσεις που υπάρχουν, η αγορά δείχνει κάποιες αντοχές παραμένοντας σε επαφή για τις 650 μονάδες.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η μετοχή του Μυτιληναίο ξεχώρισε σήμερα με το άλμα του 6,22% που σημείωσε, με τη ΔΕΗ να ακολουθεί με +4,68% και τη ΓΕΚ Τέρνα με +3,06%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Jumbo, Πειραιώς και Βιοχάλκο και άνω του 1% σε Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, Eurobank και Εθνική. Ήπια ανοδικά η ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, διόρθωσε σήμερα η ΕΥΔΑΠ κλείνοντας με απώλειες 3,06%, με την Τέρνα Ενεργειακή να υποχωρεί κατά 2,69% και την Motor Oil κατά 1,68%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Coca Cola, Aegean, Titan, Alpha Bank, ΟΛΠ και Σαράντης. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Φουρλής και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ