Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 12:46

  Societe Generale: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την οικονομία - Αγοράστε πετρέλαιο και χρυσό

  Societe Generale: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την οικονομία - Αγοράστε πετρέλαιο και χρυσό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Μετά την οικονομική κατάρρευση σε όλες τις οικονομίες διεθνώς στο β’ τρίμηνο, κυρίως λόγω των lockdowns που επέβαλε η πανδημία, η ανάκαμψη μετά το άνοιγμα των οικονομιών ήταν σε μεγάλο βαθμό άμεση, σημειώνει η Societe Generale σε νέα της έκθεση για τις παγκόσμιες προοπτικές.

  Όπως επισημαίνει, υπάρχουν ήδη αποδείξεις ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει ανακάμψει "ισχυρά" σε πολλούς τομείς, εντοπίζοντας αυτό που χαρακτηρίζεται ως ανάκαμψη σε σχήμα V - μέχρι σήμερα.

  Ωστόσο, το αρχικό ριμπάουντ ήταν το εύκολο μέρος, τώρα έρχεται το δύσκολο μέρος, το οποίο είναι η διατήρηση της ανάκαμψης της οικονομίας με τη μέγιστη ταχύτητα, αν και αναπόφευκτα θα επιβραδυνθεί μετά το γ’ τρίμηνο.

  Αυτό θα απαιτήσει τη συνεχή στήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς και μια υγιή ισορροπία μεταξύ της δημόσιας υγείας και των οικονομικών ανησυχιών.

  Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη στηρίζουν το βασικό σενάριο της SocGen ότι η οικονομική ύφεση στο β’ τρίμηνο θα ήταν βαθιά αλλά θα την ακολουθούσε μια ισχυρή ανάκαμψη στο γ’ τρίμηνο και σταθερή ανάπτυξη το δ’ τρίμηνο.

  Παρ' όλο που οι προβλέψεις της γαλλικής τράπεζας είναι τώρα ως επί το πλείστον ελαφρώς χαμηλότερες, με τις ΗΠΑ να αποτελούν τη μεγάλη εξαίρεση, παραμένουν πάνω από τις μέσες προβλέψεις των αναλυτών διεθνώς και τις ζοφερές προβλέψεις πολλών θεσμών. Συγκεκριμένα εκτιμά πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3,5% φέτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 5,3%.

  Το παγκόσμιο εμπόριο κατέρρευσε σε πολύ πιο γρήγορο ρυθμό από ό,τι στη Μεγάλη Ύφεση του Εμπορίου του 2008/2009, αλλά σε αντίθεση με το σχήμα U που ακολούθησε η ανάκαμψη τότε, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η πρώιμη ανάκαμψη έχει σχήμα V. Η πτώση ήταν ιδιαίτερα σοβαρή στις υπηρεσίες, ένας κλάδος ο οποίος θα ανακάμψει με πολύ αργά βήματα. Όμως θα ανακάμψει, όπως τονίζει η SocGen.

  Στερεύουν τα... μπαζούκα

  Πολλές κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να "χαλαρώνουν" την πολιτική τους μέσω της επέκτασης του ισολογισμού τους, αλλά στο βασικό σενάριο της γαλλικής τράπεζας είναι πως τα περιθώρια πλέον για πρόσθετη χαλάρωση είναι αρκετά περιορισμένα. Το βασικό είναι ότι, ως επί το πλείστον, τα μεγάλα… μπαζούκα έχουν ήδη δοθεί, αν και οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχίσουν να στηρίζουν τις αγορές. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, εκεί είναι δύσκολο να γίνουν πολλά ακόμη. Οι κεντρικές τράπεζες των περισσότερων ανεπτυγμένων οικονομιών βρίσκονται ή βρίσκονται πολύ κοντά, στο κατώτερο όριο των επιτοκίων που μπορούν να προσφέρουν.

  Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ ειδικότερα, κατά την εκτίμηση της SocGen θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση της πολιτικής της το επόμενο διάστημα, αλλά αυτή η χαλάρωση είναι πιθανό να λάβει τη μορφή μιας περαιτέρω επέκτασης των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων, αλλά εάν η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώσει περαιτέρω άνοδο, κατά 5% ή περισσότερο φέτος, μια μείωση στα επιτόκια καταθέσεων από το τρέχον -0,5% θα μπορούσε να είναι πιθανή, καθώς έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στο παρελθόν. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο για τη γαλλική τράπεζα.

  Αγοράστε πετρέλαιο και χρυσό

  Σε αυτό το σκηνικό η SocGen τονίζει πως οι προοπτικές για το πετρέλαιο έχουν βελτιωθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και μεγάλο μέρος της επιτυχίας στη μείωση της μεταβλητότητας και στην επίτευξη της σταθεροποίησης των τιμών οφείλεται στον ΟΠΕΚ+ ο οποίος ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στη διαχείριση της προσφοράς για την εξισορρόπηση της αγοράς. Η SocGen εκτιμά πως το πετρέλαιο Brent θα κινηθεί ανοδικά και προς τα 50 δολ. το βαρέλι έως στα τέλη του 2021. 

  Παράλληλα, ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται και για τον χρυσό προχωρώντας έτσι σε αναβάθμιση των  εκτιμήσεων της για την τιμή του στα 2.200 δολ. η ουγκιά στο α’ τρίμηνο του 2021. Το πολύτιμο μέταλλο έχει γίνει το απόλυτο επενδυτικό καταφύγιο σε αυτήν την περίοδο υψηλής αβεβαιότητας η οποία και θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ