Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Σεπ-2020 11:02

  Στάση αναμονής και μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Στάση αναμονής και μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Εν αναμονή των στοιχείων για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και των πιθανών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται σήμερα και το χρηματιστήριο Αθηνών, όπως και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τα πρόσημα να είναι μοιρασμένα και οι διακυμάνσεις περιορισμένες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,03% στις 631,54 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,13% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,04 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,54% στις 316,29 μονάδες.

  Αν και δεν αναμένεται κάποια απόφαση από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα, οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι ίσως υπάρξει αλλαγή στο guidance της κεντρικής τράπεζας, προκειμένου αφενός να στηριχθεί η ευρωπαϊκή οικονομία και αφετέρου να αντιμετωπιστούν οι αρνητικές παράπλευρες απώλειες από την ενίσχυση του ευρώ. Όπως αναφέρουν, δεν αποκλείεται η ΕΚΤ να επισημάνει την πρόθεσή της η πολιτική να παραμείνει διευκολυντική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και έως ότου τα σημάδια ανάκαμψης γίνουν ισχυρότερα.

  Ένα τέτοιο σενάριο σαφώς θα υποστηρίξει και την ελληνική αγορά, η οποία έχει κάτι παραπάνω από ανάγκη τα ξένα κεφάλαια προκειμένου να εξέλθει από τα βαλτώδη ύδατα που βρίσκεται σχεδόν επί τρίμηνο. Η παραμονή στα επίπεδα μεταξύ 600-650 μονάδων άλλωστε έχει ήδη "κουράσει" ακόμη και τα λίγα χαρτοφυλάκια που δραστηριοποιούνται βραχυπρόθεσμα στη Λ. Αθηνών, με τους εγχώριους αναλυτές να τονίζουν καθημερινά την ανάγκη για διάσπαση της συσσώρευσης.

  Το περιβάλλον, στο οποίο τα στελέχη της ΕΚΤ καλούνται να κινηθούν, έχει περιπλακεί και από ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα ο οποίος έχει συνέπειες σε πολλά επίπεδα για την ΕΚΤ. Η απόφαση της Fed να προχωρήσει σε έμμεση "απελευθέρωση” του πάνω ορίου για τον πληθωρισμό σε μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από μία αναμφίβολη χρηματιστηριακή "φούσκα” στον τεχνολογικό τομέα – πρόσφατη ενδεικτική "εμπειρία” στις 3/9 – επηρεάζει και την συναλλαγματική διάσταση στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. 

  Την ίδια ώρα, η εστίαση της αγοράς παραμένει στις επιπτώσεις της κρίσης και των μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς αναμένεται η δημιουργία μιας νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών. Άλλωστε, έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ έδειξε ότι 1 στις 5 επιχειρήσεις εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το προσεχές διάστημα στις υποχρεώσεις της προς την Εφορία, τον ΟΑΕΕ, το ΙΚΑ, τους προμηθευτές και τους λογαριασμούς ενέργειας κ.ά. και 1 στις 4 να καλύψει τις υποχρεώσεις της προς της Τράπεζες και το ενοίκιο.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank σημειώνει απώλειες 1,21%, με τις Ελλάκτωρ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Titan, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Coca Cola, Eurobank και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με μικρή πτώση. Χωρίς μεταβολή είναι οι ΔΕΗ, Aegean, Βιοχάλκο και ΕΧΑΕ.

  Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα κερδίζει 1,13%, με τις Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Λάμδα, Μυτιληναίο, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, Motor Oil, Jumbo, Φουρλή και ΟΤΕ να σημειώνουν μικρά και εύθραυστα κέρδη.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ