Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 17:27

  Με κόπο… η ανοδική αντίδραση στο Χρηματιστήριο

  Τραπεζικά στηρίγματα στη βουτιά του Ελλάκτωρα βρίσκει το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, απορροφώντας τόσο τις πιέσεις σε επιλεγμένους δεικτοβαρείς τίτλους, όσο και την έντονη μεταβλητότητα που εμφάνισαν άλλοι, χωρίς όμως να επιταχύνει τον συναλλακτικό του τζίρο που παρέμεινε για ακόμη μία ημέρα σε χαμηλά επίπεδα.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,67% στις 631,74 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 625,59 μονάδων (-0,31%) και 632,01 μονάδων (+0,71%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 30,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,19 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,61%, στις 1.511,93 μονάδες, ενώ στο +0,39% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 828,54 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 318,01 μονάδες.

  Το βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη μεταβλητότητα συγκεκριμένων τίτλων (Aegean, Alpha Bank, κλπ), καθώς τα πρόσημα και το εύρος της διακύμανσης άλλαζαν εν ριπή οφθαλμού. Εν τέλει, με το εντυπωσιακό γύρισμα του Ελλάκτωρα, ο οποίος ανέτρεψε το πρωινό -12%, το ΧΑ κατάφερε να κινηθεί σε θετικό έδαφος έως τη λήξη, αν και το χαμένο έδαφος από τη χθεσινή πτώση δεν ανακτήθηκε.

  Παράλληλα, σήμερα το ΧΑ είχε κάποιες στηρίξεις από τα κέρδη των διεθνών αγορών, αν και εκεί η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, ειδικά καθώς έγινε γνωστό ότι η Astrazeneca σταμάτησε τις δοκιμές για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα. Η τελευταία εξέλιξη σαφώς επηρεάζει και την ελληνική αγορά, η οποία αναζητά εναγωνίως νέα κεφάλαια για να μπορέσει να σπάσει τον κύκλο της συσσώρευσης. Αυτά τα κεφάλαια θα έλθουν κυρίως από διεθνή χαρτοφυλάκια, υπό τον όρο όμως ότι ένα εμβόλιο μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές του κόσμου εν ευθέτω χρόνω. Δηλαδή θα μειώσει τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, ανοίγοντας τον δρόμο για την ανάκαμψη. Και όσο αυτό δεν έρχεται, ή καθυστερεί, τότε τα "φρέσκα κεφάλαια" που χρειάζεται το ΧΑ δεν πρόκειται να αναλάβουν ρίσκο σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη κρίση της μέσα σε μία δεκαετία.

  Πάντως, σε αντιδιαστολή με την αβεβαιότητα της Λ. Αθηνών, οι επενδυτές δεν χάνουν ευκαιρία να εμπιστευτούν τίτλους που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο. Και μπορεί τα έντοκα γραμμάτια να μην είναι στο πεδίο που επωφελούνται άμεσα από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντούτοις κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, κάτι που το Ελληνικό Δημόσιο πετυχαίνει πρώτη φορά.

  Σημειώνεται πως σήμερα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται συνολικά να αντλήσει 1 δισ. ευρώ (με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών) αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,633 δισ. ευρώ με την έκδοση να καλύπτεται 2,61 φορές. 

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ ξεχώρισε με το +4,06% που σημείωσε, με την Εθνική και τη ΔΕΗ να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με άνοδο 2,44% και 2,09% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Aegean, Μυτιληναίο και ΟΠΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, Titan, Βιοχάλκο, ΟΛΠ, Eurobank, Πειραιώς, Σαράντης, Ελλάκτωρ, Coca Cola και ΟΤΕ.

  Στον αντίποδα, η Jumbo έχασε 1,22%, με τις ΕΧΑΕ, Motor Oil, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή να κλείνουν με ελεγχόμενες και μικρότερες του 1% απώλειες. Χωρίς μεταβολή έκλεισε τελικά ο Φουρλής.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ