Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 14:15

  Συντηρεί την ανοδική κίνηση το Χρηματιστήριο

  Συντηρεί την ανοδική κίνηση το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Μπορεί η μεταβλητότητα να είναι έντονη, αλλά το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκει αυτήν την ώρα ανοδική διέξοδο για την ανάκτηση των 630 μονάδων, με τα στηρίγματα όμως να είναι εύθραυστα και τις αντίρροπες δυνάμεις να μην έχουν εξουδετερωθεί.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,37% στις 629,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 13 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 10,5 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,41% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.508,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,64% στις 315,48 μονάδες.

  Οι κινήσεις στο ταμπλό είναι πολύ επιφυλακτικές, με την επιλεκτικότητα να είναι έκδηλη. Ενδεικτικό της μεταβλητότητας είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης από το +1,19% βρέθηκε ακόμη και στο -0,61%, για να επανέλθει τώρα σε θετικό έδαφος. Τη μεταβλητότητα αυτή επίσης δεν βοηθά και η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς, η οποία καθιστά ακόμη και τις μικρότερες κινήσεις ρυθμιστές τίτλων και προσήμων.

  Βέβαια, σε αντιδιαστολή με την αβεβαιότητα της Λ. Αθηνών, οι επενδυτές δεν χάνουν ευκαιρία να εμπιστευτούν τίτλους που εκδίδει το ελληνικό Δημόσιο. Και μπορεί τα έντοκα γραμμάτια να μην είναι στο πεδίο που επωφελούνται άμεσα από τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εντούτοις κατά τη σημερινή δημοπρασία εντόκων ενός έτους το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0% έναντι 0,25% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία που διεξήχθη στις 10 Ιουνίου, κάτι που το Ελληνικό Δημόσιο πετυχαίνει πρώτη φορά.

  Σημειώνεται πως σήμερα ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 812,5 εκατ. ευρώ και αναμένεται συνολικά να αντλήσει 1 δισ. ευρώ (με την αποδοχή μη ανταγωνιστικών προσφορών), αυξάνοντας έτσι περαιτέρω τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Οι προσφορές διαμορφώθηκαν στο 1,633 δισ. ευρώ με την έκδοση να καλύπτεται 2,61 φορές.  

  Βέβαια, αυτό το ενδιαφέρον πρέπει να "περάσει" και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με τους επενδυτές προφανώς να αναμένουν να δουν πώς θα κινηθεί η οικονομία και πώς η κυβέρνηση μπορεί να δώσει ώθηση. Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο έχει ζητήσει από τις τράπεζες αύξηση των εκταμιεύσεων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου για τη στήριξη των επιχειρήσεων, σχεδιάζοντας, παράλληλα, να επεκτείνει τα εγγυημένα δάνεια και στις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, με τον ρυθμό που συμμετέχουν οι τράπεζες στα προγράμματα ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του έτους, τα νέα "Covid" δάνεια θα ανέλθουν σε περίπου 9 δισ. ευρώ.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 4,06%, με την Εθνική, τη ΔΕΗ και τον Μυτιληναίο να ακολουθούν με κέρδη που ξεπερνούν το 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, Φουρλής, Σαράντης, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Βιοχάλκο, Πειραιώς, Eurobank, ΑΔΜΗΕ και Coca Cola.

  Στον αντίποδα, η Τέρνα Ενεργειακή σημειώνει απώλειες 1,85%, με τις Ελλάκτωρ, Titan, Aegean, Λάμδα, ΟΛΠ, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με ελεγχόμενες πιέσεις. Χωρίς μεταβολή οι Jumbo και Ελληνικά Πετρέλαια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ