Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 09-Σεπ-2020 12:55

  Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι μάχες στο ταμπλό συνεχίζονται

  Έντονη μεταβλητότητα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι μάχες στο ταμπλό συνεχίζονται
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Νέα προσπάθεια να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα κάνει αυτήν την ώρα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τις εναλλαγές προσήμου του τραπεζικού κλάδου να τροφοδοτούν τη νευρικότητα και την έντονη μεταβλητότητα σχεδόν όλης της αγοράς.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,28% στις 629,31 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 9,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 6,9 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,31% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.507,40 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,64% στις 315,48 μονάδες.

  Μετά το χθεσινό -2,15%, η αγορά δεν μπορεί να ενεργοποιήσει τις εντολές τοποθέτησης σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς πληθαίνουν σταδιακά τα "βαρίδια" που καθηλώνουν τον γενικό δείκτη κάτω από τις 630 μονάδες. Η συναλλακτική δραστηριότητα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την επιφυλακτικότητα των αγοραστών σε κάθε κίνηση που να εμπεριέχει ρίσκο.

  Βέβαια, σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, σήμερα το ΧΑ έχει μικρές στηρίξεις από τα κέρδη που σημειώνουν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες αντιδρούν στην πτώση που σημείωσαν οι τεχνολογικές μετοχές. Ωστόσο, και εκεί η επιφυλακτικότητα δεν λείπει, ειδικά καθώς έγινε γνωστό ότι η Astrazeneca σταμάτησε τις δοκιμές για το πειραματικό εμβόλιο της, κατά της COVID-19, εξαιτίας της ανεξήγητης ασθένειας σε έναν συμμετέχοντα στην έρευνα.

  Η τελευταία εξέλιξη σαφώς επηρεάζει και την ελληνική αγορά, η οποία αναζητά εναγωνίως νέα κεφάλαια για να μπορέσει να σπάσει τον κύκλο της συσσώρευσης. Αυτά τα κεφάλαια θα έλθουν κυρίως από διεθνή χαρτοφυλάκια, υπό τον όρο όμως ότι ένα εμβόλιο μπορεί να βελτιώσει τις προοπτικές του κόσμου εν ευθέτω χρόνω. Δηλαδή θα μειώσει τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας, ανοίγοντας το δρόμο για την ανάκαμψη. Και όσο αυτό δεν έρχεται, ή καθυστερεί, τότε τα "φρέσκα κεφάλαια" που χρειάζεται το ΧΑ δεν πρόκειται να αναλάβουν ρίσκο σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη στη δεύτερη κρίση της μέσα σε μία δεκαετία.

  Βέβαια, τις ισορροπίες μπορεί να αλλάξουν αρκετοί καταλύτες, όπως οι ενέργειες της Κομισιόν να τεθεί σε ισχύ σύντομα το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα προσβλέπει περί τα 32 δισ. ευρώ. Με τα κεφάλαια αυτά, καθώς και το ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι που διαθέτει η χώρα, η οικονομία θα μπορούσε να εξομαλύνει τις συνέπειες της κρίσης, αλλά και να βρει τα στηρίγματα ώστε ο ρυθμός ανάκαμψης να είναι ανάλογος της απότομης πτώσης του δευτέρου και ενδεχομένως και του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ υποχωρεί κατά 6,42%, με την Τέρνα Ενεργειακή να σημειώνει απώλειες 1,34%. Ήπια πτωτικά κινούνται ΟΛΠ. Jumbo, Motor Oil, Coca Cola και Λάμδα, ενώ χωρίς μεταβολή είναι οι ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ ενισχύεται κατά 3,91%, με τις Εθνική, Aegean και Σαράντη να ακολουθούν με άνοδο άνω του 1%. Ήπια ανοδικά κινούνται οι Φουρλής, ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Titan, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Aalpha Bank, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ