Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Σεπ-2020 13:57

  Απειλούνται και οι 630 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Απειλούνται και οι 630 μονάδες στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτήν την ώρα, με τον Γενικό Δείκτη να παλεύει να διατηρήσει και τις 630 μονάδες, επιβεβαιώνοντας το μοτίβο του πισωγυρίσματος μόλις τα χαρτοφυλάκια σημειώσουν τους βραχυπρόθεσμους στόχους τους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,68% στις 630,57 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 15,9 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 12,3 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,66% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 3,83% στις 317,95 μονάδες.

  Για ακόμα μία φορά ο τραπεζικός δείκτης δείχνει την αδυναμία του και έρχεται αντιμέτωπος με την σημαντική στήριξη των 320 μονάδων, την οποία προς στιγμήν τη χάνει.

  Η πίεση αυτή οδηγεί και τον Γενικό Δείκτη στην απώλεια των 635 μονάδων, με το επόμενο επίπεδο στήριξης να εντοπίζεται στις 625 μονάδες. Σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, η σημερινή πτώση αποδίδεται περισσότερος σε τεχνικές κινήσεις "συλλογής" των όποιων βραχυπρόθεσμων κερδών, με την αγορά να επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί χωρίς ισχυρούς καταλύτες να κάνει τη διαφορά και να σπάσει τη συσσώρευση.

  Πάντως, κάποιες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί από την υποδοχή που θα επιφυλάξουν στις ελληνικές εισηγμένες οι ξένοι επενδυτές, εν μέσω των roadshows που θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο.

  Τα μηνύματα που θα δοθούν από αυτά τα συνέδρια είναι σημαντικά τόσο για την πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών το επόμενο διάστημα, το οποίο και έχει "βαλτώσει" σε σχέση με το "πάρτι" που διαδραματίζεται στις διεθνείς αγορές, όσο και για την πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών οι οποίες έχουν υποστεί ισχυρές πιέσεις αυτή τη χρονιά μετά και το βίαιο "στοπ" που έβαλε η πανδημία στον δρόμο ομαλοποίησης στον οποίο είχαν βρεθεί.

  Όπως αναφέρει σήμερα το Capital.gr, αυτό που θα καθορίσει την επενδυτική συμπεριφορά είναι η καθοριστική για το σύνολο του 2020 εικόνα του γ’ τριμήνου το οποίο και περιλαμβάνει ουσιαστικά την "καρδιά" της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας, με πηγές της αγοράς να επισημαίνουν πως οι επενδυτές τηρούν εδώ και καιρό σε στάση αναμονής στο Χρηματιστήριο Αθηνών, περιμένοντας τα "χειροπιαστά" στοιχεία για την πορεία του τουρισμού.

  Βέβαια, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι η πορεία των κρατικών εσόδων τον Αύγουστο ήταν καλή, γεγονός που μπορεί να εξομαλύνει ελαφρώς τις πιέσεις στο ΑΕΠ της χώρας.

  Επίσης, την Παρασκευή θα λάβει χώρα η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών, από την οποία το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης περιμένει για να επιβεβαιώσει τα περιθώρια που υπάρχουν για επιπλέον μέτρα στήριξης - πέραν των 24 δισ. ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί - αλλά και για να μάθει πως θα γίνουν τα επόμενα βήματα στο σκέλος της ολοκλήρωσης του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί έως 32 δισ. ευρώ.

  Στο ταμπλό τώρα, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 3%, συμπαρασύροντας και τις Βιοχάκο, ΔΕΗ και ΕΧΑΕ σε πτώση που ξεπερνά το 2%. Άνω του 1% είναι οι απώλειες σε ΓΕΚ Τέρνα, Φουρλή, Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Titan, Σαράντης, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Ήπια πτωτικά κινούνται οι Aegean, Coca Cola, Jumbo, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ και Μυτιληναίος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ