Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Σεπ-2020 12:15

  "Πυρετός" φθινοπωρινών roadshows για ελληνικές τράπεζες και εισηγμένες

  "Πυρετός" φθινοπωρινών roadshows για ελληνικές τράπεζες και εισηγμένες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Επιστροφή στην κανονικότητα των roadshows από σήμερα και για όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου για τις ελληνικές τράπεζες κυρίως αλλά και για τις ελληνικές εισηγμένες, μετά το καλοκαιρινό διάλειμμα.

  Τα συνέδρια συνεχίζουν να πραγματοποιούνται virtually, γεγονός που "εξασφαλίζει" την αυξημένη συμμετοχή των funds και των διαχειριστών κεφαλαίων, επτά περίπου μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

  Τα μηνύματα που θα δοθούν από αυτά τα συνέδρια είναι σημαντικά τόσο για την πορεία του Χ.Α το επόμενο διάστημα, το οποίο και έχει "βαλτώσει" σε σχέση με το "πάρτι" που διαδραματίζεται στις διεθνείς αγορές, όσο και για την πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών οι οποίες έχουν υποστεί ισχυρές πιέσεις αυτή τη χρονιά μετά και το βίαιο "στοπ" που έβαλε η πανδημία στον δρόμο ομαλοποίησης στον οποίο είχαν βρεθεί.

  Σήμερα 08/09 διοργανώνεται διαδικτυακά το καθιερωμένο τραπεζικό συνέδριο της Goldman Sachs, CEEMEA Banking Conference στο οποίο και συμμετέχουν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες.

  Ακολουθεί μέσα στην εβδομάδα και το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου, το roadshow της Citigroup,  Citi Virtual GEMS Conference 2020 όπου και εκεί αναμένεται να δώσουν το "παρών" οι ελληνικές τράπεζες.

  Στις 17-18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται virtually επίσης, και το roadshow του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το ATHEX 15th Annual Greek Roadshow.

  Λίγες μέρες μετά, οι ελληνικές τράπεζες ετοιμάζονται για ένα ακόμη σημαντικό συνέδριο, το Global Research 25th Annual Financials CEO Virtual Conference της Bank Of America, το οποίο και διεξάγεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου.

  Ψηλά στην ατζέντα των επενδυτών αναμένεται να βρεθεί η πορεία του ελληνικού ΑΕΠ μετά τη βαθιά ύφεση που σημειώθηκε στο β’ τρίμηνο η οποία ωστόσο κινήθηκε κοντά στον μέσο όρο της ευρωζώνης. 

  Όπως έχουν επισημάνει και οι αναλυτές, καθοριστική για το σύνολο του 2020 αναμένεται να είναι η εικόνα του γ’ τριμήνου το οποίο και περιλαμβάνει ουσιαστικά την "καρδιά" της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας, με πηγές της αγοράς να επισημαίνουν πως οι επενδυτές τηρούν εδώ και καιρό σε στάση αναμονής στο Χ.Α., περιμένοντας τα "χειροπιαστά" στοιχεία για την πορεία του τουρισμού. 

  Ήδη οι αφίξεις τουριστών και οι δείκτες εμπιστοσύνης των επιχειρήσεων, δείχνουν μια ανάκαμψη στην αρχή του τρίτου τριμήνου, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για την πορεία της οικονομίας, καθώς συνήθως το 55% των τουριστικών εισπράξεων αφορούν σε αυτό το τρίμηνο. 

  Αυτό δείχνει πως σίγουρα το γ’ τρίμηνο θα είναι καλύτερο από το β’ ωστόσο το μέγεθος της ανάκαμψης που έχει σημειωθεί σε τριμηνιαία βάση θα ορίσει και το αποτέλεσμα για τη συνολική ύφεση του 2020 και εάν θα είναι εντός των προβλέψεων της κυβέρνησης για συρρίκνωση 8%. Σημαντικό πάντως παραμένει το γεγονός πως η οικονομία επωφελείται από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης καθώς και τις έκτακτες δράσεις από ΕΚΤ και ΕΕ. 

  Ειδικά για τις τράπεζες στο επίκεντρο θα βρεθεί η πορεία των χορηγήσεων και των NPEs - κυρίως σε ό,τι αφορά τα μορατόρια και τα πιθανά νέα δάνεια που θα προκύψουν, τη στιγμή που πάντως που οι  τιτλοποιήσεις τις οποίες είχε καθυστερήσει το ξέσπασμα της πανδημίας "τρέχουν", ενώ τα funds θα έχουν στα "χέρια" τους και τα αποτελέσματα β’ τριμήνου του κλάδου τα οποία γενικότερα έδειξαν πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν δείξει – προς το παρόν τουλάχιστον – ανεκτικότητα στην κρίση. 

  Ενδιαφέρον θα έχει η στάση που τηρούν τα funds στην ελληνική αγορά σε ό,τι αφορά την τουρκική προκλητικότητα και κατά πόσον αυτό έχει επηρεάσει τη στρατηγική τους. Άλλωστε ο παράγοντας "γεωπολιτικός κίνδυνος" είναι ένα νέο στοιχείο που έχει προστεθεί φέτος σε ό,τι αφορά τους κινδύνους γύρω από τα ελληνικά assets. Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, εάν δεν υπήρξαν οι προκλήσεις τότε τα πράγματα ίσως και να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά για το Χ.Α., λόγω και των πολύ θετικών εξελίξεων γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν κεφαλαιοποιήθηκαν ποτέ.  

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ