Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 17:30

  Κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απώλειες στις τράπεζες

  Κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, απώλειες στις τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Ανοδικά άρχισε τη νέα εβδομάδα το χρηματιστήριο Αθηνών, με τη συναλλακτική δραστηριότητα όμως να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, εξαιτίας της αβεβαιότητας που συντηρείται σε κρίσιμους τομείς τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, αλλά και λόγω της αργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,32% στις 641,33 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 639,43 μονάδων (+0,02%) και 644,76 μονάδες (+0,86%). Ο τζίρος ανήλθε στα 30,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 16,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 332 χιλ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,28%, στις 1.535,78 μονάδες, ενώ στο -0,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 834,33 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 330,61 μονάδες.

  Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο "κόκκινο", η αγορά αναζήτησε και βρήκε στηρίγματα στους ενεργειακούς τίτλους κλάδο, καταφέρνοντας να ανακτήσει τα επίπεδα των 640 μονάδων. Εντούτοις, τόσο το κανάλι της συσσώρευσης στο οποίο βρίσκεται το τελευταίο διάστημα το ΧΑ, όσο και η απουσία εντολών από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, επέδρασαν στον τζίρο, ο οποίος έμεινε και πάλι σε χαμηλά επίπεδα.

  Έτσι, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά ουσιαστικά έχει βαλτώσει ψάχνοντας την αφορμή για μία ουσιαστική διαφυγή με το κακό να είναι ότι έχει χαθεί ο βηματισμός σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά μιας και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο καθημερινό τζίρο που μπορεί να δώσει ρευστότητα στο σύστημα σε μία σοβαρή ανοδική του αντίδραση. Περιμένουμε να δούμε κατοχύρωση του επιπέδου της ζώνης των 650 μονάδων και αύξηση τζίρου. Μέχρι αυτό να συμβεί καλό θα ήταν να κινούμαστε πιο συντηρητικά.

  Στο ίδιο μήκος και ο αναλυτής Απ.Μάνθος, τέσσερις συνεχόμενους μήνες έχει φάει ο Γενικός Δείκτης σε μια πλάγια κίνηση άνευ προοπτικής και δυναμικής και πάει για τον πέμπτο. Στο ίδιο χρονικό διάστημα το εύρος διακύμανσης των μηνιαίων κλεισιμάτων περιορίζεται ανάμεσα στις 652 με 617 μονάδες  με τον μέσο όρο της συσσώρευσης να εντοπίζεται πάνω στην πολυκεντημένη  ζώνη των 634 με 640 μονάδων. Ο δε μέσος ημερήσιος τζίρος συναλλαγών είναι για να γραφτεί στο βιβλίο Γκίνες για χρηματιστήριο χώρας που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο, καθώς μόλις και μετά βίας προσεγγίζει το 0,09% της συνολικής κεφαλαιοποίησης των 45,3 δισ. ευρώ.

  Η αγορά βλέπει την κυβέρνηση να βρίσκεται σε μία δύσκολη διελκυστίνδα. Από τη μία πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει μετατραπεί ή τείνει να μετατραπεί σε μία νέα οικονομική κρίση, και από την άλλη μια γεωπολιτική κλιμάκωση που την υποχρεώνει να διοχετεύσει μέρος των κεφαλαίων της στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Είναι μία παράμετρος που είχε τονιστεί προ μηνός από τη στήλη, όταν η αγορά έδειχνε υπερευαισθησία στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς τείνει να ενσωματώσει στις εκτιμήσεις της και τα κονδύλια που δεσμεύονται σε μη παραγωγικούς λογαριασμούς, όπως είναι αυτοί της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

  Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η αγορά αν και βλέπει ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ώστε να διαχειριστεί τις πρώτες ανάγκες της οικονομίας, εωσότου το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ τεθεί σε ισχύ, αυτό ίσως αποδειχθεί ανεπαρκές αν κάποια ένταση στο Αιγαίο καταλήξει σε εκτός ελέγχου εξελίξεις.

  Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ, Βιοχάλκο, Φουρλής, ΟΛΠ και ΑΔΜΗΕ σημείωσαν άλμα που ξεπέρασε το 2%, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Μυτιληναίο, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Τέρνα Ενεργειακή, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

  Στον αντίποδα, η ΕΥΔΑΠ έχασε 3,20%, με την Πειραιώς και τη Eurobank να κλείνουν στο -1,16% και -1% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Jumbo, Εθνική, Λάμδα, Titan και Alpha Bank. Χωρίς μεταβολή οι Σαράντης, Aegean και Ελλάκτωρ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ