Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 16:22

  Goldman Sachs: Οι 10 λόγοι που οδηγούν σε συνέχιση της bull market δίχως φρένο

  Goldman Sachs: Οι 10 λόγοι που οδηγούν σε συνέχιση της bull market δίχως φρένο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Ελευθερίας Κούρταλη

  Οι λόγοι πίσω από το ισχυρό ριμπάουντ που σημείωσαν και συνεχίζουν να σημειώνουν τα διεθνή χρηματιστήρια μετά το sell-off του Φεβρουαρίου - Μαρτίου, έχουν να κάνουν με την επιβράδυνση των κρουσμάτων που σημειώθηκε στη συνέχεια καθώς και την έκτακτη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική στήριξη, κατά την Goldman Sachs. 

  Πολλοί επενδυτές, όπως επισημαίνει σε νέα έκθεσή της, μπερδεύονται από το γεγονός ότι παρά το σοκ αρκετές αγορές βρίσκονται σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ "ηγετικό" ρόλο στις αποδόσεις έχει παίξει, σε μεγάλο βαθμό, ο κλάδος της τεχνολογίας. Σίγουρα οι αγορές είναι ευάλωτες σε διόρθωση στο εγγύς μέλλον, ιδίως εάν η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη που έχει ήδη αποτιμήσει η αγορά μετά την ύφεση του β’ τριμήνου, αρχίζει να χάνει δυναμική. Ωστόσο, όπως εκτιμά η αμερικάνικη τράπεζα κανένας παράγοντας δεν θα είναι αρκετός για να εκτροχιάσει την bull market, ή την αναμενόμενη υπεραπόδοση των μετοχών σε σχέση με τα ομόλογα.

  Η ισχυρή άνοδος των μετοχών από τον Μάρτιο, σε συνδυασμό με τις γενικότερα bullish τοποθετήσεις των επενδυτών,  καθιστούν πιθανή μία… οπισθοχώρηση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, επισημαίνει. Ωστόσο, εκτιμά ότι υπάρχουν 10 ισχυροί λόγοι για τους οποίους αυτή η αγορά ταύρων αναμένεται να συνεχιστεί:

  1. Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση ενός νέου επενδυτικού κύκλου επενδύσεων, μετά από μια βαθιά ύφεση. Η φάση της "Ελπίδας" - το πρώτο μέρος ενός νέου κύκλου, ο οποίος αρχίζει συνήθως σε μία ύφεση καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να προβλέπουν ανάκαμψη, είναι συνήθως το ισχυρότερο μέρος αυτού του κύκλου. Αυτό ακριβώς είναι που βλέπουμε να συμβαίνει στις αγορές το τελευταίο διάστημα.

  2. Η οικονομική ανάκαμψη φαίνεται πιο ανθεκτική καθώς η παρασκευή αποτελεσματικών εμβολίων γίνεται πιο πιθανή.

  3. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs έχουν πρόσφατα αναθεωρήσει ανοδικά τις οικονομικές τους προβλέψεις και είναι πιθανό να ακολουθήσουν ανάλογη πορεία και οι προσδοκίες των αναλυτών. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές των μετοχών διεθνώς.

  4. Ο δείκτης bear market της Goldman Sachs (που ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα το 2019) υποδηλώνει πως οι κίνδυνοι για μία νέα bear market είναι σχετικά χαμηλοί παρά τις πολύ υψηλές αποτιμήσεις.

  5. Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική διεθνώς παραμένει πολύ υποστηρικτική για τα rsi assets όπως οι μετοχές. Αυτό που κυριαρχεί στις αγορές είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες θα είναι εκεί για να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη ρευστότητα και για όσο χρειαστεί όπως απαιτείται, ενώ και οι "κυβερνήσεις έχουν κλιμακώσει τη δική τους προθυμία για τη στήριξη της ανάπτυξης.

  6. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής τράπεζας, το risk premium των μετοχών έχει περιθώριο πτώσης καθώς η ισχυρή στήριξη από τη νομισματική και δημοσιονομική πολιτική διεθνώς μειώνει τον κίνδυνο μίας νέας ύφεσης στο εγγύς μέλλον. 

  7. Η επιστροφή στην πολιτική μηδενικών ονομαστικών επιτοκίων στο πρόσφατο παρελθόν, μαζί με τις εκτιμήσεις για την πολιτική αυτή στο επόμενο διάστημα, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον για περισσότερο αρνητικά πραγματικά επιτόκια. Αυτό αναμένεται να στηρίξει ιδιαίτερα τα risk assets σε εάν περιβάλλον οικονομικής ανάκαμψης.

  8. Οι μετοχές προσφέρουν μία λογική αντιστάθμιση (hedge) για τις υψηλότερες προσδοκίες σχετικά με τον πληθωρισμό.

  9. Οι μετοχές φαίνονται φθηνές σε σχέση με το εταιρικό χρέος, ιδίως των εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς (το 60% των εταιρειών των ΗΠΑ και το 80% των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν μερισματική απόδοση πάνω από τη μέση απόδοση των εταιρικών ομολόγων).

  10. Η ψηφιακή επανάσταση συνεχίζει να κερδίζει έδαφος. Η Goldman Sachs θεωρεί πως αυτός ο μετασχηματισμός που σημειώνεται σε οικονομία και χρηματιστήρια θα συνεχιστεί. Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που σχετίζονται με αυτή την εξέλιξη, όπως οι τεχνολογικές, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αποτελούν τους "ηγέτες" των αποδόσεων και των αποτιμήσεων στην τρέχουσα bull market.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ