Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 11:19

  Μοιρασμένα τα πρόσημα στο Χρηματιστήριο

  Σε υψηλά ημέρας το κλείσιμο στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Στα επίπεδα των 640 μονάδων "λιμνάζει" σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μετά τη διόρθωση της Παρασκευής αναζητά τα ερείσματά του για να αποκαταστήσει την επαφή με τις 650 μονάδες, κόντρα στις πιέσεις που δέχονται αρκετές δεικτοβαρείς μετοχές.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,18% στις 640,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 2,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,7 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,09% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.532,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,33% στις 331,96 μονάδες.

  Η αγορά βλέπει την κυβέρνηση να βρίσκεται σε μία δύσκολη διελκυστίνδα. Από τη μία πρέπει να διαχειριστεί τις συνέπειες μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η οποία έχει μετατραπεί ή τείνει να μετατραπεί σε μία νέα οικονομική κρίση, και από την άλλη μια γεωπολιτική κλιμάκωση που την υποχρεώνει να διοχετεύσει μέρος των κεφαλαίων της στην αμυντική θωράκιση της χώρας. Είναι μία παράμετρος που είχε τονιστεί προ μηνός από τη στήλη, όταν η αγορά έδειχνε υπερευαισθησία στις γεωπολιτικές εξελίξεις, καθώς τείνει να ενσωματώσει στις εκτιμήσεις της και τα κονδύλια που δεσμεύονται σε μη παραγωγικούς λογαριασμούς, όπως είναι αυτοί της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

  Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που η αγορά αν και βλέπει ότι η κυβέρνηση διαθέτει ένα ισχυρό ταμειακό μαξιλάρι, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ώστε να διαχειριστεί τις πρώτες ανάγκες της οικονομίας, εωσότου το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ τεθεί σε ισχύ, αυτό ίσως αποδειχθεί ανεπαρκές αν κάποια ένταση στο Αιγαίο καταλήξει σε εκτός ελέγχου εξελίξεις.

  Βέβαια, σύμφωνα με τον Ηλ. Ζαχαράκη της Fast Finance, η αγορά ουσιαστικά έχει βαλτώσει ψάχνοντας την αφορμή για μία ουσιαστική διαφυγή με το κακό να είναι ότι έχει χαθεί ο βηματισμός σε σχέση με τα ξένα χρηματιστήρια. Ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να είναι αυτός που μπορεί να κάνει την διαφορά μιας και συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο καθημερινό τζίρο που μπορεί να δώσει ρευστότητα στο σύστημα σε μία σοβαρή ανοδική του αντίδραση. Περιμένουμε να δούμε κατοχύρωση του επιπέδου της ζώνης των 650 μονάδων και αύξηση τζίρου. Μέχρι αυτό να συμβεί καλό θα ήταν να κινούμαστε πιο συντηρητικά.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης, ο Φουρλής και ο Titan σημειώνουν κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΟΤΕ, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Coca Cola, ΟΠΑΠ, Λάμδα, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος και Βιοχάλκο. Χωρίς μεταβολή η Motor Oil.

  Στον αντίποδα, Ελλάκτωρ και Jumbo σημειώνουν απώλειες 1,92% και 1,40% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Aegean, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Eurobank να ακολουθούν με ελεγχόμενη πτώση.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ