Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 07-Σεπ-2020 08:33

  Α-quant: Απρόβλεπτα τα νέα για την ανεργία στις ΗΠΑ

  Α-quant: Απρόβλεπτα τα νέα για την ανεργία στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με την ανακοίνωση της ανεργίας στις ΗΠΑ να ανακοινώνεται την Παρασκευή, έκλεισε η περασμένη εβδομάδα και τα νέα ήταν σχετικώς εντυπωσιακά και απρόβλεπτα.

  Οι αγορές ανέμεναν ανεργία στο 9.8% για τον Αύγουστο ενώ το αποτέλεσμα ήταν στο 8.4% και έτσι η ανάκαμψη του δολαρίου που είχε ήδη ξεκινήσει, ενισχύθηκε περαιτέρω. Επιπλέον, μεγάλη ήταν η διόρθωση στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ από την Πέμπτη και μετά ενώ σημαντικές απώλειες είχαν ο χρυσός και το πετρέλαιο. Πολλοί αναλυτές αποδίδουν τις εν λόγω συμπεριφορές στο ότι το επόμενο πακέτο οικονομικής βοήθειας από τη FED θα είναι τελικά χαμηλότερο του αναμενομένου αφού υπάρχουν πλέον βάσιμες ελπίδες για εμβόλιο εναντίον του COVID-19 που θα σημάνει και το τέλος της πανδημίας. Η τρέχουσα εβδομάδα περιέχει έντονη ειδησεογραφία, με τις ανακοινώσεις των ΑΕΠ Γερμανίας, Ευρωζώνης και Ηνωμένου Βασιλείου να κυριαρχούν μαζί με την ανακοίνωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη.

  EURUSD (Ευρώ – Δολάριο ΗΠΑ)

  Πτωτική η εβδομάδα για το EURUSD που άνοιξε στο 1.19 και έκλεισε στο 1.1836 αφού το αμερικανικό νόμισμα εμφανίστηκε κάπως ενισχυμένο αυτήν την εβδομάδα. Η ισοτιμία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι γιατί μια πιθανή καθοδική διάσπαση του 1.1760, θα θέσει εν αμφιβόλω την ανοδική τάση του τελευταίου διαστήματος. Αντίθετα, όσο το EURUSD παραμένει πάνω από το 1.1760, αυξάνουν οι πιθανότητες προσέγγισης του 1.19 και πάλι. Η τρέχουσα Δευτέρα είναι αργία στις ΗΠΑ αλλά από την Τρίτη και μετά πιθανόν να έχουμε και πάλι αυξημένη μεταβλητότητα. Επίσης με αγωνία αναμένεται η τοποθέτηση της Κριστίν Λαγκάρντ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ αυτή την Πέμπτη με αυξημένη την πιθανότητα να προσπαθήσει να υπερασπιστεί ένα πιο χαλαρό και ασθενέστερο προς το δολάριο ευρώ.

  GBPUSD (Βρετανική Στερλίνα – Δολάριο ΗΠΑ)

  Ελαφρώς πτωτικά έκλεισε η εβδομάδα για το GBPUSD που από το 1.3334, έκλεισε στο 1.3282. Η ισοτιμία πιέστηκε στα μέσα και προς το τέλος της εβδομάδας αφού υπήρξαν δηλώσεις από την Τράπεζα της Αγγλίας ότι λόγω του κορωνοϊού, ίσως υπάρξει περαιτέρω νομισματική χαλάρωση. Το GBPUSD ήταν ήδη σε υπεραγορασμένα επίπεδα αφού και οι εξελίξεις στο Brexit δεν συνάδουν με τόσο ισχυρή στερλίνα. Αν το δολάριο ανακάμψει και η ισοτιμία διασπάσει καθοδικά το 1.3175, τότε τιμές κοντά στο 1.30 δεν είναι απίθανες αλλά όσο κρατιέται σταθερά πάνω από το 1.32, η μακροχρόνια ανοδική τάση, παραμένει.

  USDJPY (Δολάριο ΗΠΑ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική η εβδομάδα για το USDJPY, με άνοιγμα στο 105.44 και κλείσιμο στο 106.22. Επιβεβαιώνεται σε ένα βαθμό το γεγονός ότι η ισοτιμία παραμένει σε μια πλάγια κίνηση τον τελευταίο καιρό, στο κανάλι 104.20 – 107, χωρίς εμφανή τάση.  Το επιτόκιο του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου που έχει μεγάλη συσχέτιση με το USDJPY εμφανίζει μια ελαφρά άνοδο στο 0.72% αλλά η ισοτιμία χρειάζεται κάτι πιο δυνατό για να διασπάσει το κανάλι που αναφέραμε. Μια πιθανή ενδυνάμωση του δολαρίου, χρειάζεται επιβεβαίωση διάσπασης του 107 για να δημιουργήσει συνθήκες ανοδικής τάσης.

  EURJPY (Ευρώ – Ιαπωνικό Γιεν)

  Ανοδική η εβδομάδα για το EURJPY που άνοιξε στο 125.44 και έκλεισε στο 125.74, αντέχοντας στις πιέσεις που δέχθηκε προς το τέλος της εβδομάδας. Η ισοτιμία έχει κάνει αλλεπάλληλες προσπάθειες να παραμείνει πάνω από το 126, χωρίς επιτυχία και όσο δεν το καταφέρνει, οι πιθανότητες διόρθωσης είναι αυξημένες. Αν αντίθετα το καταφέρει, τότε απειλείται το υψηλό αρκετών μηνών, πάνω από το 127.

  EURGBP (Ευρώ – Βρετανική Στερλίνα)

  Μια ουδέτερη σχετικά εβδομάδα είδαμε για το EURGBP που άνοιξε και έκλεισε λίγο πάνω από το 0.89. Το 0.8865 απεδείχθη ισχυρή στήριξη για την εποχή και μια πιθανή αποδυνάμωση της στερλίνας, δεν αποκλείεται να φέρει την ισοτιμία στην περιοχή του 0.90 και πάλι. 

  USDCAD (Δολάρια ΗΠΑ – Δολάριο Καναδά)

  Πτωτικά κινήθηκε το USDCAD για ακόμα μια εβδομάδα (7η κατά σειρά) αλλά υπήρξαν σημάδια ανάκαμψης από τα μέσα της εβδομάδας και μετά, κυρίως λόγω ενίσχυσης του αμερικανικού δολαρίου αλλά και λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκαν οι τιμές του πετρελαίου. Η τιμή ανοίγματος ήταν στο 1.3091 και η τιμή κλεισίματος στο 1.3061 αλλά τα χαμηλά εβδομάδας ήταν κάτω από το 1.30. Κομβική τιμή για την ισοτιμία είναι το 1.3160 γιατί πάνω από αυτά τα επίπεδα, ενισχύεται το σενάριο ανοδικής αντίδρασης. 

  USDCHF (Δολάριο ΗΠΑ – Ελβετικό Φράγκο)

  Ισχυρή ανοδική αντίδραση έβγαλε το USDCHF την εβδομάδα που μας πέρασε αφού από το 0.9033, κατάφερε να υπερβεί το 0.91 και να κλείσει τελικά στο 0.9133. Η ισοτιμία αντέχει πάνω από το 0.90 και επόμενος στόχος μιας πιθανής ανάκαμψης είναι το 0.9240.

  AUDUSD (Δολάριο Αυστραλίας – Δολάριο ΗΠΑ)

  Είδαμε την πρώτη έντονα διορθωτική εβδομάδα για το AUDUSD μετά από τουλάχιστον δέκα εβδομάδες. Από τιμή ανοίγματος στο 0.7357, το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στο 0.7282. Το αμερικανικό δολάριο που ενισχύθηκε καθώς και η πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων (κυρίως του χρυσού) έφεραν αυτό το αποτέλεσμα και αν η διόρθωση συνεχιστεί κάτω από το 0.7140, τότε θα γίνει λόγος ακόμα και για αναστροφή της ανοδικής τάσης. Αντίθετα, αν η διόρθωση ανακοπεί, θα απειληθεί το υψηλό 3 ετών περίπου, πάνω από το 0.74.

  SP500

  Έντονες πτωτικές τάσεις επεκράτησαν τις δύο τελευταίες ημέρες της εβδομάδας στον αμερικανικό δείκτη SP500, με αποτέλεσμα να κλείσει στις 3,415 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 2.6% περίπου σε εβδομαδιαία βάση. Με άνοδο στις οκτώ από τις τελευταίες εννέα εβδομάδες, κάποιοι θα πουν πως οι διορθώσεις είναι αναμενόμενες και οι τεχνολογικές εταιρείες είχαν τα πρωτεία της πτώσης. Πιθανή μείωση του νέου πακέτου στήριξης μαζί με τις προσδοκίες εκλογής των δημοκρατικών στις εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ίσως συνηγορήσουν σε περαιτέρω διόρθωση αλλά η μακροπρόθεσμη ανοδική εικόνα δεν έχει ακόμα αλλοιωθεί, ειδικότερα όταν τα πραγματικά επιτόκια είναι αρνητικά και δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές τοποθέτησης κεφαλαίων.

  DAX30

  Πτωτική έκλεισε την εβδομάδα ο γερμανικός δείκτης DAX30, με κλείσιμο κάτω από τις 13,000 μονάδες, στις 12,967 μονάδες και απώλειες πάνω από 0.7%. Η εικόνα του δείκτη ήταν καλύτερη σε σχέση με τις αμερικανικές αγορές μετοχών και αυτό δίνει την ελπίδα ανάκαμψης πάνω από τις 13,000 μονάδες και πάλι.

  FTSE100

  Έντονες πιέσεις δέχθηκε ο βρετανικός δείκτης FTSE100 την προηγούμενη εβδομάδα, κλείνοντας στις 5,832 μονάδες, μειωμένος κατά 2.5% περίπου. Απλά επιβεβαιώθηκε η αρνητική εικόνα του δείκτη κι αν δούμε πτώση κάτω από τις 5,770 μονάδες, η αρνητική εικόνα θα ενταθεί κι άλλο.

  Χρυσός

  Πιέσεις δέχθηκε η τιμή του χρυσού την εβδομάδα που μας πέρασε, κλείνοντας στα $1,940 σημειώνοντας απώλειες κοντά στο 1.7%. Η ενίσχυση του δολαρίου αλλά και ένας άνεμος αισιοδοξίας που πλέον πνέει για εύρεση αποτελεσματικού εμβολίου στον COVID-19, πιέσαν την τιμή του χρυσού, χωρίς ωστόσο τον ανοδικό μομέντουμ να έχει μεταβληθεί σημαντικά. Τιμές κάτω από τα $1,908 και ακόμα περισσότερο κάτω από τα $1,874 θα ανησυχήσουν την ανοδική τάση, ειδάλλως τα $2,000 θα παραμείνουν ένας πολύ ρεαλιστικός στόχος, που σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα ξεπεραστούν κατά πολύ.

  Πετρέλαιο

  Μεγάλη πτώση σημείωσαν οι τιμές στα futures του πετρελαίου, με κλείσιμο στα $39.47 και απώλειες που ξεπέρασαν το 8%. Η τιμή έπεσε κάτω από τα $40 για πρώτη φορά μετά από τρεις εβδομάδες λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και ανησυχιών για μικρή ζήτηση. To Bloomberg μετέδωσε πως η Aramco ίσως παράσχει μειωμένες τιμές στην Ασία (για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Ιούνιο) και στις ΗΠΑ και πιθανότατα και στην Ευρώπη. Η συνέχιση αυτού του κλίματος ίσως θέσει σε δοκιμασία τις επόμενες στηρίξεις στα $37 και στα $34.50.

  Bitcoin

  Πολύ μεγάλη διόρθωση είδαμε στις τιμές του Bitcoin την προηγούμενη εβδομάδα αφού το κλείσιμο ήταν στα $10,260 και οι απώλειες ξεπέρασαν το 12%. Πριν μερικές εβδομάδες η τιμή είχε αγγίξει τα $12,500 αλλά έκτοτε δεν υπήρξε η ανάλογη συνέχεια. Χρειάζεται πάντως να υπάρξουν τιμές κάτω από τα $10,000 ώστε να στοιχειοθετηθεί πλήρης αντιστροφή του θετικού κλίματος για το Bitcoin που έχει αρχίσει από τις αρχές Ιουλίου αλλά η εικόνα ενός -12% σε εβδομαδιαίο επίπεδο, προβληματίζει έντονα. Κάτω από τα $10,000, οι πωλητές θα βάλουν στο μάτι τιμές κοντά στα $8,100 ενώ πιθανή ανάκαμψη θα οδηγήσει το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο στην περιοχή των $12,000 και πάλι γιατί πολλοί επενδυτές θα δουν αυτή τη διόρθωση ως ευκαιρία αγοράς.

  www.a-quant.com

  www.algo-profits.com

  ΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ

  Η πληροφορία που περιέχεται στην παρούσα αναφορά είναι μόνο γενικής φύσης και δεν αποτελεί προσωπική οικονομική συμβουλή. Δε λαμβάνει υπ’όψιν τους στόχους σας, την οικονομική σας κατάσταση και τις προσωπικές σας ανάγκες.
   
  Η a-Quant δεν είναι υπεύθυνη για τις ενέργειές σας και σας συμβουλεύει να επικοινωνήσετε με εναν διαπιστευμένο οικονομικό σύμβουλο πριν ενεργήσετε με βάση κάποια πληροφορία που περιέχεται στο παρόν γενικού ενδιαφέροντος report.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ