Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 23:21

  Εβδομαδιαία πτώση άνω του 2% στη Wall, με "βαρίδι" τον τεχνολογικό κλάδο

  Wall Street 21.08.2020
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Με πτώση έκλεισε για δεύτερη διαδοχική ημέρα η Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να αποτελεί και σήμερα το "βαρίδι” της αμερικανικής αγοράς.

  Η προσπάθεια των αγοραστών να υψώσουν "άμυνες” στη συντονισμένη "επίθεση” των πωλητών στους τεχνολογικούς τίτλους, που ξεκίνησε την τελευταία ώρα της συνεδρίασης, δεν στέφθηκε τελικά με επιτυχία, με αποτέλεσμα οι δείκτες να υποχωρήσουν εν νέου χαμηλότερα αλλά να τερματίσουν την ημέρα μακριά από τα χαμηλά ημέρας.

  Το αρνητικό κλίμα, που προκάλεσε η χθεσινή διόθρωση, δεν κατόρθωσαν να αναστρέψουν ούτε τα θετικά νέα που ήρθαν από το μέτωπο της αγοράς εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε τον Αύγουστο 1,4 εκατ. θέσεις εργασίας, με το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί στο 8,4% από 10,2% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του MarketWatch ανέμεναν μικρότερη αύξηση, κατά 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας.

  Την επενδυτική ψυχολογία επιβάρυνε επίσης η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας, που συνεχίζει να κλιμακώνεται καθώς η αμερικανική κυβέρνηση άφησε εχθές ανοικτό το ενδεχόμενο να επιβάλει και νέες κυρώσεις κατά Κινέζων διπλωματών, επικαλούμενη ανάλογα μέτρα της Κίνας κατά Αμερικανών αξιωματούχων. 

  Παρά το πτωτικό διήμερο, πάντως, αρκετοί επενδυτές θεωρούν ότι δεν πρόκειται για σημάδι αναστροφής της ανοδικής τάσης που επικρατεί στις μετοχές. "Δεν πιστεύουμε ότι η χθεσινή πτώση θα εξελιχθεί σε ουσιαστική διόρθωση”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities, προσθέτοντας ότι η υποχώρηση πιθανότατα θα είναι παροδική και σχετίζεται με αναδιαθρώσεις χαρτοφυλακίων.

  Με άλλα λόγια, οι επενδυτές θεωρούν ότι η κίνηση της Wall Street δεν αποτελεί τίποτε περισσότερο από μια φυσικολογική διόρθωση της αγοράς μετά τα αλλεπάλληλα ρεκόρ που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα και την ανάκαμψη της αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου.

  Δείκτες - στατιστικά

  "Βαρίδι" για την αγορά ήταν και σήμερα ο τεχνολογικός κλάδος, που με απώλειες άνω του 1% βίωσε τη χειρότερη μέρα του από τον Μάρτιο. Σημειώνεται ότι σε επίπεδο εβδομάδα ο κλάδος της τεχνολογίας σημείωσε πτώση άνω του 4%, η οποία ωστόσο είναι πολύ μικρή σε σχέση με το "άλμα" κατά 70% περίπου που έχει καταγράψει από τα χαμηλά της αγοράς τον Μάρτιο και το +30% που "γράφει" για το 2020.

  Έτσι, ο Dow Jones, παρότι ξεκίνησε την ημέρα με "άλμα” άνω των 200 μονάδων, γρήγορα υπέκυψε στις πιέσεις των πωλητών και γύρισε σε αρνητικό έδαφος και παρότι την τελευταία ώρα της συνεδρίασης επιχείρησε να ανακάμψει δεν τα κατάφερε. Ωστόσο, τερμάτισε τη συνεδρίαση μακριά από τα χαμηλά ημέρας, κλείνοντας τελικά στις 28.133,31 μονάδες με απώλειες 0,56%, παρότι ενδοσυνεδριακά έφτασε να χάνει περισσότερες από 500 μονάδες.

  Το sell-off ωστόσο που ξεκίνησε από χθες ανάγκασε τον δείκτη των blue chips να ολοκληρώσει την εβδομάδα με απώλειες της τάξης του 1,8%.

  Ανάλογη πορεία ακολούθησε και ο ευρύτερος S&P 500, ο οποίος περιόρισε τις ενδοσυνεδριακά υψηλότερες απώλειές του και έκλεισε τελικά στις 3.426,62 μονάδες, με απώλειες 0,82%. Η σημερινή πτώση διεύρυνε τις εβδομαδιαίες απώλεις του δείκτη στο 2,3%.

  Δυσκολότερη ωστόσο ήταν η σημερινή συνεδρίαση για τον τεχνολογικό Nasdsaq, που από χθες έχει βρεθεί στο "στόχαστρο” των πωλητών. Ο δείκτης από τα πρώτα λεπτά βρέθηκε στο "κόκκινο”, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης αλλά κατάφερε να περιορίσει σε έναν βαθμό τις ενδοσυνεδριακά μεγαλύτερες απώλειές του και να κλείσει μακριά από τα χαμηλά ημέρα. Ο τεχνολογικός δείκτης έφτασε να "χάνει” περισσότερες από 500 μονάδες, ωστόσο τερμάτισε μόλις 145 μονάδες ή 1,27% χαμηλότερα, στις 11.313,13 μονάδες, με τις απώλειές του για την εβδομάδα να φτάνουν στο 3,3%.

  Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον δείκτη των blue chips, μόλις 11 έκλεισαν ανοδικά. Των κερδών ηγήθηκαν οι τίτλοι των JPMorgan (+2,16%), Golman Sachs (+1,63%) και Boeing (+1,35%). Αντίθετα, τις υψηλότερες απώλειες κατέγραψαν οι Salesforce (-3,89%), Visa (-2,06%) και Home Depot (-1,81%).

  Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν επίσης οι τίτλοι των τεχνολογικών κολοσσών, που από εχθές βρίσκονται στο "στόχαστρο" των πωλητών. Ειδικότερα, πτώση άνω του 2% κατέγραψαν οι μετοχές των Facebook, Amazon και Alphabet, μητρική της Google. Επίσης, απώλειες 1,8% σημείωσε ο τίτλος του Netflix και 1.4% "έχασε" η Microsoft.

  Αντίθετα, η Apple μετά τη χθεσινή "βουτιά" κατά 8% και παρότι κατέγραφε βαριές απώλειες και σήμερα, κατάφερε να αντιδράσει και να κλείσει τελικά 0,1% υψηλότερα.

  Κέρδη της τάξης του 2,8% σημείωσε την Παρασκευή η μετοχή της Tesla, που εχθές επίσης σημείωσε "βουτιά" άνω του 8%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ