Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 17:28

  Έχασε εκ νέου τις 640 μονάδες το Χρηματιστήριο

  Χρηματιστήριο ανοδικά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Με απώλειες και κάτω από τις 640 μονάδες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, "χαλώντας" τη θετική εικόνα που κατάφερε με κόπο να διαμορφώσει μετά από τρις ημέρες ανόδου, καθώς υπέκυψε στις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών, αλλά και της αβεβαιότητας για τις εξελίξεις τόσο σε γεωπολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

  Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 639,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 638,57 μονάδων (-1,16%) και 644,72 μονάδες (-0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 40,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,4 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,10%, στις 1.531,48 μονάδες, ενώ στο -0,41% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 835,79 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,81% στις 330,06 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,75%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,91%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έκλεισε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Αν και η συναλλακτική δραστηριότητα έμεινε στα γνώριμα επίπεδα των 35-45 εκατ. ευρώ, η εικόνα του ΧΑ επιδεινώθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης, για να χάσει τελικά ο γενικός δείκτης και τα επίπεδα των 640 μονάδων. Οι πιέσεις που δέχτηκαν, άλλωστε, δεικτοβαρείς τίτλοι δεν άφησαν περιθώρια διαφύλαξης των επιπέδων, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες καθόλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.

  Με το σημερινό κλείσιμο το ΧΑ συντηρεί το σενάριο της συσσώρευσης εντός του εύρους των 610-650 μονάδων, το οποίο θα είχε αναιρεθεί σε περίπτωση θετικού κλεισίματος και μιας ισχυρής διάσπασης του ανώτατου ορίου που θα είχε συνοδευόταν και με αύξηση του τζίρου. Έτσι, η επενδυτική εμπιστοσύνη για τους ρυθμούς ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, εωσότου υπάρξει μεγαλύτερη ορατότητα.

  Πάντως, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη, ο στόχος της διάσπασης της συσσώρευσης παραμένει δύσκολος, δεδομένου του ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω λόγω της συνέχισης της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός. Μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν χτες, σήμερα τόσο η Alpha Bank όσο και η Axia επιβεβαιώνουν ότι ο υφεσιακός δρόμος της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το γ’ 3μηνο. Και ίσως να είναι και χειρότερος, δεδομένης της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί πλέον.

  Αυτό που προκαλεί πάντως αρνητική εντύπωση στην αγορά είναι η άτυπη "σύνδεση" των επενδυτικών προτιμήσεων με τις ενέργειες θεσμικών οργάνων. Για παράδειγμα, εάν υπήρχε αποστροφή ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από διεθνή κεφάλαια, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα εμφάνιζαν τόσο θετική συμπεριφορά, με την απόδοση να παραμένει στο 1,12%. Ο λόγος όμως αυτού είναι ότι η πορεία τους συνδέεται με τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (PEPP) γι’ αυτό και η εμπιστοσύνη των επενδυτών στους τίτλους είναι αυξημένη. Από την άλλη πλευρά, οι τίτλοι της Λ. Αθηνών δεν διαθέτουν καμία "ομπρέλα" παρά μόνο αυτήν των διοικητικών χειρισμών. Γι’ αυτό και η έκθεσή τους στις επιδόσεις της οικονομίας, οι οποίες είναι απογοητευτικές, είναι μεγαλύτερη, ανακόπτοντας και κάθε επενδυτική διάθεση. Η εικόνα αυτή θα αλλάξει όταν η αγορά αποκτήσει καλύτερη εικόνα για το ποιες και πως επηρεάστηκαν από την κρίση του κορονοϊού, κάτι το οποίο δεν αναμένεται άμεσα. Όπως δεν αναμένεται άμεσα και η στήριξη που έχει "υποσχεθεί" το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης σε χώρες όπως η Ελλάδας. Μέχρι τότε, το σενάριο της παλινδρόμησης λαμβάνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΤΕ έκλεισε με απώλειες 3,64%, με τις Motor Oil, Πειραιώς και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με την πτώση τους να ξεπερνά το 2%. Άνω του -1% ήταν οι απώλειες σε Coca Cola, Μυτιληναίο, Φουρλή, ΟΠΑΠ, Eurobank και Λάμδα, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Titan, Βιοχάλκο, Σαράντης, Τέρνα Ενεργειακή και Ελλάκτωρ.

  Στον αντίποδα, η ΔΕΗ προσπάθησε να υψώσει κάποια αναχώματα στην πτώση, κλείνοντας στο +2,66%, όπως και η ΓΕΚ Τέρνα και η Aegean, οι οποίες έκλεισαν με άνοδο 1,46% και 1,01% αντίστοιχα. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΛΠ, με τις Εθνική και Alpha Bank να κλείνουν τελικά χωρίς μεταβολή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ