Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 04-Σεπ-2020 14:07

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

  Υπό έλεγχο οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σταθερά πτωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο όμως καταφέρνει να διατηρεί υπό έλεγχο τις απώλειες του, διαφυλάσσοντας τα επίπεδα των 640 μονάδων, καθώς λαμβάνει σημαντικές στηρίξεις από τον ενεργειακό κυρίως κλάδο.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,59% στις 642,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,40 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 11,2 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,60% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.539,12 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,85% στις 332,92 μονάδες.

  Αν και κατά διαστήματα η αγορά δείχνει αδύναμη, εντούτοις μέχρι τώρα έχει υπερασπιστεί τα επίπεδα των 640 μονάδων και δεν έχει χάσει την επαφή με τις 650 μονάδες. Ωστόσο, η ρηχότητα της αγοράς την καθιστά ευάλωτη σε μεγάλες εντολές που μπορεί να τοποθετηθούν μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης, καθώς ο στόχος ενός θετικού κλεισίματος και στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας απομακρύνεται.

  Πάντως, όπως έχει επισημανθεί πολλάκις από τη στήλη, ο στόχος της διάσπασης της συσσώρευσης παραμένει δύσκολος, δεδομένου του ότι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας έχουν μεταβληθεί επί τα χείρω λόγω της συνέχισης της υγειονομικής κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός.

  Μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν χτες, σήμερα τόσο η Alpha Bank όσο και η Axia επιβεβαιώνουν ότι ο υφεσιακός δρόμος της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το γ’ 3μηνο. Και ίσως να είναι και χειρότερος, δεδομένης της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί πλέον.

  Στην πράξη τα στοιχεία αυτά εξηγούν και το γεγονός ότι τα μεικτά κέρδη του ιδιωτικού τομέα, μειώθηκαν κατά 4,485 δισ. ευρώ το 2ο τρίμηνο εν συγκρίσει με την ανάλογη επίδοση του προηγούμενου έτους και κατά 5,441 δισ. ευρώ συνολικά το α΄ εξάμηνο. Η κατανάλωση στα νοικοκυριά περιορίστηκε κατά 11,6% και συνολικά στην οικονομία κατά 10,1% (λόγω των δαπανών στήριξης που περιόρισαν την πτώση της κρατικής δαπάνης). Επίσης, οι επενδύσεις περιορίσθηκαν κατά 10,3% και οι φόροι επί των προϊόντων κατά 23,3%.

  Μένει επομένως για την αγορά να δει αν η εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών για συρρίκνωση 8% του ΑΕΠ (στο χειρότερο σενάριο) για το 2020 θα προσαρμοστεί για μεγαλύτερη μείωση. Πάντως η Τράπεζα της Ελλάδος στο δυσμενές της σενάριο βλέπει συρρίκνωση 9,4% το 2020, ενώ η Κομισιόν 9,0% και το ΙOBE εκτιμούν ήδη μια πτώση του ΑΕΠ κατά 10,5% στο δυσμενές σενάριο.

  Στο ταμπλό τώρα, Motor Oil, Eurobank, Coca Cola, Λάμδα, Φουρλής και Πειραιώς σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ, Alpha Bank, Titan, Σαράντης, Εθνική, Τέρνα Ενεργειακή και ΕΥΔΑΠ.

  Στον αντίποδα, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα σημειώνουν κέρδη της τάξεως του 1,47% και 1,14% αντίστοιχα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Jumbo και Ελλάκτωρ. Χωρίς μεταβολή η Aegean.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ