Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 03-Σεπ-2020 17:28

  "Άντεξε" τις πιέσεις και έκλεισε θετικά το Χρηματιστήριο

  «Άντεξε» τις πιέσεις και έκλεισε θετικά το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

  Σε επιβεβαίωση των επιπέδων πέριξ των 645 μονάδων περιορίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και "απειλήθηκε" από τις πιέσεις που δέχτηκε μεγάλη μερίδα των τίτλων του, κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς και να διατηρήσει την επαφή με τις 650 μονάδες.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 646,08 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 643,42 μονάδων (-0,12%) και 648,25 μονάδων (+0,63%). Ο τζίρος ανήλθε στα 39,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 46 τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,42%, στις 1.548,50 μονάδες, ενώ στο -0,27% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 839,23 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49% στις 335,78 μονάδες.

  Αν και έφτασε έως και τις 648 μονάδες τελικά έκλεισε χαμηλότερα σήμερα το ΧΑ, καθώς τα στοιχεία επιβεβαίωσαν τους φόβους για άνω του 15% πτώση του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία αυτά μονοπώλησαν το ενδιαφέρον της αγοράς, αν και δεν έκαναν "σοφότερους" τους επενδυτές, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε χρηματιστηριακός παράγοντας στο Capital.gr, αφού κινήθηκε εντός των εκτιμήσεων.

  Η ύφεση, πάντως, δεν ξεπερνά τον σχεδιασμό της κυβέρνησης και την προσωρινή εκτίμηση της ότι η μείωση του ΑΕΠ στο σύνολο του 2020 μπορεί να συγκρατηθεί στο 8%, δηλαδή στο δυσμενές σενάριο. Αυτό το σενάριο, βασιζόταν σε μείωση του ΑΕΠ κατά 15,7% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ενώ ο ρυθμός της μείωσης ήταν της τάξεως του 15,2%. Ωστόσο όπως συμφωνούν οι περισσότεροι αναλυτές πλέον, η "ζημία" του κορονοϊού δεν περιορίστηκε στο β’ τρίμηνο, αλλά άγγιξε και το γ’ τρίμηνο, καθώς ο τουρισμός δέχτηκε ένα πρωτοφανές πλήγμα.

  Πάντως, η σημερινή αντίδραση της αγοράς ήταν ψύχραιμη, με τις εκτιμήσεις πλέον να κινούνται στο μέτωπο των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση για έκτακτα μέτρα στήριξης αλλά και για μόνιμες μειώσεις εισφορών και φόρων. Η εξίσωση αυτή όμως φαίνεται να δυσκολεύει από μία τρίτη παράμετρο, αυτή της ανάγκης ενίσχυσης της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, λόγω της τουρκικής προκλητικότητας. Δηλαδή για αμυντικές δαπάνες οι οποίες δεν είχαν προφανώς υπολογιστεί στο φετινό Προϋπολογισμό αλλά ούτε και στον αρχικό σχεδιασμό των παρεμβάσεων που έγιναν μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης.

  Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ένα σημαντικό όπλο και παράλληλα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τους επενδυτές είναι πως η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που βιώνει την κρίση με μεγάλο "μαξιλάρι" ρευστότητας, και σύμφωνα με πηγές του Capital.gr από την αγορά είναι κάτι που έχει ανάγκη καθώς δεν έχει αξιολόγηση "επενδυτικής βαθμίδας", και δεν αναμένεται να την αποκτήσει πριν τα τέλη του 2023 με αρχές του 2022. Μετά και το re-opening χθες τα ταμειακά διαθέσιμα διαμορφώνονται στα 37 δισ. ευρώ, περίπου, στο ίδιο επίπεδο με την αρχή της κρίσης τον Μάρτιο.

  Στο πλαίσιο αυτό η αγορά δίνει μεγάλη σημασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, παράγοντας που κατά πολλούς αναχαιτίζει τις όποιες προσπάθειες διάσπασης των 650 μονάδων, αλλά και συγκρατεί τη συναλλακτική δραστηριότητα σε χαμηλά επίπεδα. Χωρίς όμως αυτές τις δύο παραμέτρους, η συσσώρευση που ακολουθεί ήδη επί 13 εβδομάδες το ΧΑ δεν μπορεί να σταματήσει και να κινητοποιηθούν νέα κεφάλαια, τα οποία χρειάζεται.

  Ταμπλό

  Στο ταμπλό τώρα, το +3,21% της Coca Cola έδωσε σημαντικά στηρίγματα για το θετικό πρόσημο του γενικού δείκτη, όπως και το +2,58% του ΟΠΑΠ και το +2,32% του Σαράντη. Άνω του 1% ήταν και η άνοδος σε Φουρλή, Εθνική, Alpha Bank, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, ενώ ο ΟΛΠ έκλεισε στο +0,87%.

  Στον αντίποδα, η Aegean δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις, κλείνοντας με απώλειες 2,12%, με τις ΟΤΕ, Πειραιώς, Motor Oil και Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο, Eurobank, Jumbo, Ελλάκτωρ, Titan και Λάμδα. Χωρίς μεταβολή οι Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος και ΑΔΜΗΕ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ