Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Αυγ-2020 16:00

  Τα... μυστήρια της τιμής του χρυσού και τα αρνητικά επιτόκια

  Γιατί ο χρυσός “έσπασε” το φράγμα των 2.000 δολαρίων για πρώτη φορά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Γ. Αγγέλη

  Αν και η τιμή του χρυσού φαίνεται να σταθεροποιείται με κάποιες διαφοροποιήσεις σε μία ζώνη τιμών γύρω από τα 2000 δολ./ουγγιά, οι πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών φαίνεται να επηρεάζουν το μέλλον του περισσότερο από την αναταραχή που έχει προκαλέσει η πανδημία στην σχέση της ζήτησης και της προσφοράς.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία του World Gold Council η ζήτηση του χρυσού το Α' εξάμηνο του 2020 σημείωσε μία πτώση της τάξης του 6%, αφ' ενός λόγω της πτώσης της ζήτησης για χρήση σε κοσμήματα που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό παγκοσμίως, ιδιαίτερα από την Κίνα και την Ινδία και αφ' εταίρου λόγω της πτώσης της ζήτησης από την βιομηχανία και τις Κεντρικές Τράπεζες.

  Η πτώση αυτή ισοσκελίστηκε σε ένα βαθμό από μία μεγάλη αύξηση των επενδύσεων σε αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε συμβόλαια χρυσού που αντιστοιχούσε σε 734 τόνους την περίοδο αυτή.

  Παράλληλα όμως χώρες παραγωγοί όπως η Ν. Αφρική και η Κίνα λόγω του lockdown μείωσαν στο ίδιο διάστημα την παραγωγή τους σχεδόν κατά 5%.

  Έτσι σε μεγάλο βαθμό η απότομη πτώση της συνήθους ζήτησης χρυσού σε φυσική μορφή ισοσκελίστηκε και ξεπεράσθηκε από την μείωση της παραγωγής, της μεγάλης ζήτησης από τα Etf, αλλά και των δυσκολιών μεταφοράς μέσα στο ίδιο εξάμηνο λόγω του lockdown.

  Οι Κεντρικές Τράπεζες

  Δεν είναι όμως μόνο αυτοί οι λόγοι που επηρέασαν την άνοδο της τιμής του στα επίπεδα των 2000 δολαρίων από την ευρύτερη ζώνη των περίπου 1500 δολ./ουγγιά περίπου, στις αρχές του έτους.

  Η αντίστροφη σχέση της τιμή του χρυσού με εκείνη των πραγματικών επιτοκίων (επιτόκιο μείον ο πληθωρισμός) έχει επίσης καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την διαμόρφωση της τιμής του χρυσού.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) το Α' εξάμηνο του 2020 με την πανδημία σε εξέλιξη και την ύφεση να επιδεινώνεται ακραία από τα γενικευμένα lockdown στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, σε διεθνή κλίμακα κυκλοφορούσαν περί τα 16 τρισ. δολάρια τίτλοι ομολογιακοί με αρνητικά επιτόκια.

  Οι προβλέψεις για το άμεσο τουλάχιστον μέλλον τείνουν στην εκτίμηση της περαιτέρω αύξησης αυτής της "θάλασσας” των αρνητικών επιτοκίων με τον πληθωρισμό να παραμένει βέβαια σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

  Έτσι παρά τον χαμηλό πληθωρισμό τα πραγματικά επιτόκια παραμένουν πολύ χαμηλά και θα παραμείνουν έτσι για τον ορατό ορίζοντα όσο αφορά τις προθέσεις που καταγράφονται στην νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.

  Αυτό έχει ενισχύσει την τιμή του χρυσού που κινείται αντιστρόφως ανάλογα με τα πραγματικά επιτόκια.

  Από το σημείο αυτό όμως αρχίζει να διαμορφώνονται δύο διαφορετικές προοπτικές που συνδέονται με το ύψος του πληθωρισμού μεσομακροπρόθεσμα.

  Ο παράγοντας πληθωρισμός

  Μέχρι στιγμής η ύφεση έχει περιορίσει δραστικά την απορρόφηση της ρευστότητας που παρέχουν οι τράπεζες στο χρηματοπιστωτικό χώρο και δεν έχει περάσει στην πραγματική οικονομία των καθημερινών καταναλωτικών αναγκών.

  Εφόσον οι δημοσιονομικές πολιτικές, όπως συνέβη τους δύο τελευταίους μήνες, αρχίσουν να καταλήγουν σε άμεση ενίσχυση του παγωμένου ή ακυρωμένου εισοδήματος λόγω του lockdown και της ανεργίας, η ρευστότητα αυτή αναμένεται οτι θα αρχίσει να επηρεάζει τις τιμές και να ενισχύει τις πληθωριστικές προσδοκίες. Κάτι τέτοιο βέβαια θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των πραγματικών επιτοκίων καθώς οι κεντρικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες λόγω της καταστασης να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το σύστημα με ρευστότητα χαμηλών ή αρνητικών επιτοκίων.

  Αυτό θα επηρεάσει την τιμή του χρυσού ανοδικά πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε αυξητική τάση στην ζήτησή του σε φυσική μορφή, ή ακόμα και σε ETF.

  Αντίθετα αν η συνεργασία Κεντρικών Τραπεζών και κυβερνήσεων καταφέρει να συγκρατήσει τις όποιες πληθωριστικές τάσεις, η αυξητική πίεση προς τον χρυσό θα παραμείνει περισσότερο επηρεασμένη από την σχέση στην διεθνή ζήτηση και προσφορά.

  Τα... μυστήρια βέβαια αυτά θα περιμένουμε να "λυθούν” στην πράξη μετά το τέλος του 2021. Όταν δηλαδή θα έχει καταστεί σαφές το πως θα κινηθεί η οικονομία και κατά πόσο κυβερνήσεις και Κεντρικές Τράπεζες, θα έχουν καταφέρει να "λύσουν” ή όχι τον γόρδιο δεσμό των αρνητικών επιτοκίων και του πληθωρισμού...

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ