Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 21:52

  Εβδομαδιαία κέρδη 1,4% για τον χρυσό, "άλμα" 4% για το ασήμι

  Εβδομαδιαία κέρδη 1,4% για τον χρυσό, "άλμα" 4% για το ασήμι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κέρδη κατέγραψε ο χρυσός την Παρασκευή, ολοκληρώνοντας ανοδικά και την εβδομάδα, για πρώτη φορά από τις αρχές Αυγούστου, στον απόηχο της ιστορικής απόφασης της Federal Reserve να τροποποιήσει την πολιτική της προκειμένου να επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στις τιμές του πληθωρισμού.

  H Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αναμορφώσει την πολιτική της, τερματίζοντας την πρακτική της προληπτικής αύξηση των επιτοκίων για την αποφυγή των πληθωριστικών πιέσεων. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της η Fed θα επιτρέπει στον πληθωρισμό να ξεπερνά τον επίσημο στόχο του 2% για να αντισταθμίσει τις περιόδους όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα, σηματοδοτώντας ότι επίκειται μια μεγάλη περίοδος εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, σε μια προσπάθεια να τονώσει την οικονομία εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

  Παρότι στη χθεσινή υψηλής μεταβλητότητας συνεδρίαση, ο χρυσός ενισχύθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Fed, το πολύτιμο μέταλλο έκλεισε την ημέρα πτωτικά, με τους επενδυτές να αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στην κατοχύρωση κερδών και την προσπάθεια των συμμετεχόντων στην αγορά να ερμηνεύσουν την ιστορική αυτή "στροφή” της Fed.

  Σήμερα, όμως, ο χρυσός επανήλθε σε ανοδική τροχιά, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες που ωθούν το πολύτιμο μέταλλο υψηλότερα δεν έχουν βγει από το "κάδρο”. Οι ανησυχίες τις επιπτώσεις της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν, οι ΗΠΑ σε μερικούς μήνες έχουν εκλογές, ενώ ένας επιπλέον παράγοντας αβεβαιότητα θεωρείται και η παραίτηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

  Υπό αυτές τις συνθήκες εκτιμούν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία.

  Έτσι, την Παρασκευή, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για τον χρυσό ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με κέρδη 42,30 δολαρίων ή 2,2% και έκλεισε στα 1.974,90 δολάρια η ουγγιά, ελαφρώς χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.000 δολαρίων. Το πολύτιμο μέταλλο μάλιστα, μετά από δύο εβδομάδες απωλειών, ολοκλήρωσε την τρέχουσα με κέρδη της τάξης του 1,4%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

  Κέρδη σημείωσε και το ασήμι, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να ενισχύεται σήμερα κατά 59 σεντς ή 2,2% και να κλείνει στα 27,79 δολάρια η ουγγιά, διευρύνοντας την εβδομαδιαία άνοδό του στο 4%, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

  Ανοδικά έκλεισαν και τα υπόλοιπα μέταλλα. Ειδικότερα, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του χαλκού ενισχύθηκε 1% στα 3,0195 δολάρια η λίβρα, κλείνοντας πάνω από τα 3 δολάρια για πρώτη φορά από τις 19 Αυγούστου, ενώ σε διάστημα εβδομάδας έγραψε κέρδη της τάξης του 3,5%.

  Το συμβόλαιο Οκτωβρίου για την πλατίνα σημείωσε άνοδο 1,3% στα 940 δολάρια η ουγγιά, κερδίζοντας 1,5% σε εβδομαδιαία βάση, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 1,9% την Παρασκευή, κλείνοντας στα 2.231,50 δολάρια η ουγγιά, σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη 2,4%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ