Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 17:31

  Στασιμότητα για δεύτερη εβδομάδα στο Χρηματιστήριο

  Νευρικότητα και αναζήτηση κατεύθυνσης στο Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Εβδομάδα στασιμότητας και χαμηλών τζίρων ήταν και η τελευταία του Αυγούστου, με το χρηματιστήριο Αθηνών να βελτιώνει ελαφρώς σήμερα την εικόνα του αλλά να μην καταφέρνει να δώσει την πολυπόθητη τάση που λείπει, ακόμη και με την ισχυρή βοήθεια που έλαβε από επιλεγμένους τίτλους.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,22% στις 634,47 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 629,69 μονάδων (-0,54%) και 636,16 μονάδων (+0,48%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 31,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 20 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,4 εκατ. τεμάχια.

  Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,25%, στις 1.517,65 μονάδες, ενώ στο -0,15% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 828 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,33% στις 330,04 μονάδες.

  Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,18% (μετά τις απώλειες 0,17% της προηγούμενης εβδομάδας), ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,05%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο 0,46%.

  Σχεδόν 13 εβδομάδες πλάγιας κίνησης συμπληρώνει το ΧΑ, μετά το υψηλό της αντίδρασης του Ιουνίου στις 688 μονάδες, με τη στασιμότητα να έχει διαδεχτεί την όποια τάση προσπαθούν να διαμορφώσουν τα βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Όπως σχολιάζει ο Ηλ. Ζαχαράκης της Fast Finance, όσοι ήταν να πουλήσουν και να αγοράσουν σε αυτά τα επίπεδα το έπραξαν για αυτό και βλέπουμε και τον τζίρο να έχει πέσει τόσο χαμηλά. Από τη στιγμή που έχουμε τόσο κοντά μια καλύτερη είσοδο τουλάχιστον για τους πιο συντηρητικούς που θέλουν πιο μεσοπρόθεσμα να πάρουν θέση καλό θα ήταν να αναμένουν μία κατοχύρωση πρώτα των 648 μονάδων σε επίπεδο εβδομάδας.

  Μετά από μία δεκαετία σφοδρότατης πτώσης του ΑΕΠ, το 2020 έχει υψώσει στην Ελλάδα (αλλά και παγκοσμίως) μία ακόμη κρίση, αυτή τη φορά υγειονομική, που τη βύθισε ακόμα με απότομο τρόπο, εκεί που είχε αρχίσει να ισορροπεί και αισιοδοξεί. Παράλληλα και λίγο πριν από τις αμερικάνικες εκλογές ο Erdogan αποφάσισε ότι πρέπει να βάλει χέρι στην Μεσόγειο, διαπιστώνει ο Ηλ. Ζαχαράκης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αναγκάζεται να ρίξει βάρος στα δύο σοβαρά προβλήματα, αφήνοντας πίσω της το φλέγον ζήτημα της οικονομίας. Οι ξένοι επενδυτές που είχαν στοχεύσει την χώρα μας τηρούν στάση αναμονής ενώ παράλληλα προσπαθούμε να σώσουμε ό,τι σώζεται σε σχέση με την ζημιά που δημιουργήθηκε.

  Το διάστημα μέχρι τις αμερικάνικες εκλογές είναι κρίσιμο μιας και όλα όπως δείχνουν η Τουρκία θα θελήσει να κάνει κάποια μεγαλύτερη κίνηση για να μας φέρει αναγκαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εμείς προσπαθούμε με διπλωματία να αποφύγουμε την όποια ρήξη. Η Ευρώπη για ακόμα μία φορά είναι πολύ λίγη μιας και τα συμφέροντα της Γερμανίας είναι πολύ μεγάλα στην Τουρκία με αποτέλεσμα να κάνει προσπάθειες να υπάρξει μία λύση αναίμακτα, χωρίς βέβαια να την ενδιαφέρει ούτε την ζημιά που μπορεί να υποστεί η Ελλάδα ούτε το τι μελλοντικά προβλήματα θα υπάρξουν στην Ευρώπη από την επεκτατικότητα των Τούρκων. Σύμφωνα με τον κ. Ζαχαράκη, η κυβέρνηση πρέπει να λύσει ένα δύσκολο παζλ τόσο στο μέτωπο της υγειονομικής κρίσης όσο και σε εκείνο των γεωπολιτικών εξελίξεων. Οι χειρισμοί και τα γεγονότα μας δείχνουν ότι σύντομα και μέχρι τις Αμερικάνικες εκλογές θα έχουμε εξελίξεις. Ωστόσο, τα δύο μεγάλα μέτωπα, όπως και οι καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, είναι αρκετά για να βλέπουμε αυτή την στασιμότητα του τελευταίου διαστήματος με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις για να κινηθεί αναλόγως.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, το +3,72% της Alpha Bank ξεχώρισε σήμερα και έκανε τη διαφορά προσήμου στον γενικό δείκτη, ενώ σημαντική ήταν και η στήριξη των Εθνικής, Jumbo και Motor Oil που έκλεισαν με άνοδο ανώτερη του 1%. Ήπια κέρδη σημείωσαν οι ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, ΟΤΕ και Eurobank.

  Στον αντίποδα, Φουρλής και ΟΠΑΠ έκλεισαν με απώλειες 1,59% και 1,35% αντίστοιχα, με τις Τέρνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ, Aegean, Coca Cola, Λάμδα και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με ήπια πτώση. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Πειραιώς, Σαράντης και Titan.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ