Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 28-Αυγ-2020 11:15

  Στηρίξεις στις πιέσεις αναζητεί το Χρηματιστήριο

  Στηρίξεις στις πιέσεις αναζητεί το Χρηματιστήριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

  Σε αρνητικό έδαφος κινείται και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για ακόμη μία ημέρα παρακολουθεί τις γεωπολιτικές εξελίξεις, ενώ στο μικροσκόπιο των αναλυτών βρίσκεται και ο νέος πτωχευτικός κώδικας που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.

  Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,27% στις 635,42 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στο 1,1 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,25% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.510,11 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,06% στις 325,85 μονάδες.

  Η αγορά παρακολουθεί τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βάλει τάξη στο ιδιωτικό χρέος ύψους 234 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 91,7 δισ. ευρώ (ποσοστό 39,3%) αφορά σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, 105,6 δισ. ευρώ (ποσοστό 45,2%) σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή και 36,3 δισ. ευρώ (ποσοστό 15,5%) σε οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτή την τάξη έρχεται να βάλει ο Κώδικας Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας που τέθηκε χθες σε διαβούλευση.

  Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αυτό το νομοσχέδιο είναι κομβικής σημασίας, καθώς με την εφαρμογή του μπορεί να απελευθερωθούν πόροι που θα μπορέσουν να διοχετευθούν στην υγιή ανάπτυξη. Ο νέος νόμος έρχεται σε μια ακόμη πιο επείγουσα κατάσταση για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, αφού με συσσωρευμένο ιδιωτικό χρέος πάνω από 230 δισ. ευρώ στα δέκα χρόνια της κρίσης που έχουν προηγηθεί, η κρίση του κορονοϊού θα επιτείνει το πρόβλημα της υπερχρέωσης και θα αυξήσει τα επίπεδα του χρέους επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

  Οι παραπάνω πάντως εξελίξεις δείχνουν να περνούν σε δεύτερη μοίρα, την ώρα που η αγορά δεν μπορεί να αγνοήσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Όπως αναφέρει το Capital.gr, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις, ενώ την ώρα που κλιμακώνει τις ρητορικές απειλές ζητεί και "διάλογο" με την Ελλάδα.  Και όσο συντηρείται η γεωπολιτική ένταση στο Αιγαίο, τόσο οι διαθέσεις ανάληψης ρίσκου από τους επενδυτές απουσιάζει. Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η οποία μπορεί να επιφέρει νέα μέτρα περιορισμού της δραστηριότητας, έχουν δημιουργήσει ένα απόλυτα αρνητικό κλίμα σε μια αγορά που παλεύει να ξεφύγει από την συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων.

  Ταμπλό 

  Στο ταμπλό τώρα, Aegean, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Εθνική, Titan, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, Eurobank, Motor Oil, ΟΤΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, Coca Cola, ΟΠΑΠ, ΕΧΑΕ και ΑΔΜΗΕ.

  Στον αντίποδα, το +1,30% της Alpha Bank, μετά τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε, προσφέρει κάποιες στηρίξεις, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Σαράντης, Ελλάκτωρ και Jumbo. Χωρίς μεταβολή ο ΟΛΠ και ο Μυτιληναίος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ